Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

“Καταδικασμένοι” να συγκυβερνούν – Τι θα πουν πίσω από τις κλειστές πόρτες – Γιατί δεν μπορούν να αποφύγουν και τα σενάρια εκλογών!

“Καταδικασμένοι” να συγκυβερνούν – Τι θα πουν πίσω από τις κλειστές πόρτες – Γιατί δεν μπορούν να αποφύγουν και τα σενάρια εκλογών!

– Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται αυτή την ώρα
– Θα αποφασίσουν τι θα περιλαμβάνει ο “οδικός χάρτης” που θα ανακοινώσει ο Σαμαράς στην ΔΕΘ
– Ποιές είναι οι 5 “κακοτοπιές” που μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές

Από τι 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα σε μια βδομάδα όχι μόνο για να συζητήσουν τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ενόψει άφιξης κλιμακίων τρόικας και ΔΕΘ, αλλά κυρίως για να διαμορφώσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Σχεδιασμός ο οποίος μπορεί δημοσίως να λέγεται ότι έχει ορίζοντα 4ετίας, οι δύο αρχηγοί όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2016 μεσολαβούν:

– το ενδεχόμενο ενός μνημονίου, του τρίτου κατά σειρά, το οποίο αν συνοδεύεται με νέα μέτρα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης εντός του έτους και σε πρόωρες εκλογές

– η ελληνική προεδρία στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014

– οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 18 και 25 Μαϊου 2014

– οι ευρωεκλογές στις 25 Μαϊου 2014

– η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πρόωρες εκλογές

Για την ομαλή λοιπόν πορεία της κυβέρνησης που στηρίζεται στην εύθραυστη πλειοψηφία των 155 βουλευτών οι δύο αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα λέει ο κ. Βενιζέλος περί ανασύστασης της κεντροαριστεράς με βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση διαμορφώνουν το πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας πριν από την άφιξη της τρόικας ώστε στη ΔΕΘ να είναι σε θέση να ανακοινώσουν τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.

Βασικά σημεία της Συμφωνίας Σαμαρά – Βενιζέλου θα είναι:

– η υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων απέναντι στην τρόικα χωρίς παρέκκλιση

– η προώθηση των μεταρρυθμίσεων

– η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε έξοδο στις αγορές το 2014

– η ανακούφιση των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων

– η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση πρωτίστως του να μοιράζεται το μπόνους των 50 εδρών μεταξύ των κομμάτων που από τη προεκλογική περίοδο δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν

Το τελευταίο λέγεται ότι είναι πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα κάποιοι να μιλούν ήδη για «στρατηγική συμμαχία» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στα σκαριά ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, γεγονός που προκαλεί έντονο εκνευρισμό μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων και των αποφάσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να έχουμε κατά τις επισκέψεις τους στη ΔΕΘ στο τέλος της εβδομάδας, όπου αφενός θα επιχειρήσουν να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» και ότι «οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο» και αφετέρου μήνυμα αποφασιστικότητας λέγοντας ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Να σημειωθεί ότι στην απογευματινή συνάντηση αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και οι εξελίξεις στη Συρία και ο ρόλος της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καψής: “Θα μπει εισαγγελέας στην ΕΡΤ” – “Δεν είναι δική μου απόφαση να εκδιωχθούν κάποιοι άνθρωποι

Εξοργισμένοι οι δήμαρχοι με τον Αλέξη Τσίπρα που τους αποκάλεσε “βλαχοδήμαρχους”

Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ: Βλάκας ο Σταυρίδης – Παράδειγμα βλακείας ο Αδωνις Γεωργιάδης

39 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε