Site icon NewsIT

Καταγραφή αυθαιρέτων από το διάστημα, high – tech κλήσεις της Τροχαίας και… «Coldplay» στο κυριακάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

07.07.2024 | 11:46
Καταγραφή αυθαιρέτων από το διάστημα, high – tech κλήσεις της Τροχαίας και… «Coldplay» στο κυριακάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

Την καθιερωμένη κυριακάτικη ανασκόπηση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα (7/7/24), με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά σε θέματα υγείας, ανεργίας αλλά και στις high-teck κλήσεις που θα λαμβάνουν οι παραβάτες των δρόμων.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανασκόπησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στην κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου αλλά και τα νέα κίνητρα που θα έχουν οι γιατροί, για να πάνε σε απομακρυσμένα νησιά της πατρίδας μας.

«Θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα της Κω: Έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι. Ποια είναι αυτά τα νέα κίνητρα; Τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές.

Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου. Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών» γράφει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μείωση της ανεργίας και σχεδιασμός νέων μέτρων

«Η δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Εργασίας αποτυπώνεται και στη μείωση της ανεργίας, όπου και το φετινό πρώτο τρίμηνο η χώρα μας κατέγραψε πολύ καλές επιδόσεις. Είμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στον ρυθμό αύξησης των θέσεων εργασίας στις ηλικίες 15-64 και επίσης πρώτοι ως προς την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Ως προς τους νέους και τις γυναίκες, ξέρω ότι υστερούμε ακόμα σημαντικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε ήδη μέτρα για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή συνταξιούχων και ΑμΕΑ».

Για την ακρίβεια

«Στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των τιμών, η μάχη που δίνουμε συνεχίζεται. Έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις εκτιμήσεις της EUROSTAT που δείχνουν ότι τα μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα για περιορισμό των πλασματικών εκπτώσεων και καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού αποδίδουν. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.

Σε αυτές τις κατηγορίες, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά τη Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, βλέπουμε μελέτη του ΙΕΛΚΑ να καταγράφει πλέον και μικρές μειώσεις τιμών σε 12μηνη βάση. Φυσικά, δεν λύσαμε το πρόβλημα, το γνωρίζω. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να ρίξουμε και άλλο τις τιμές στα τρόφιμα.

Θυμίζω ότι επεκτείνονται έως 31.12.2024 οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, όπως μεταξύ άλλων το πλαφόν του περιθωρίου κέρδους και ο πενταπλασιασμός του ανώτατου ορίου στα πρόστιμα για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν (από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ), η παράταση στο «καλάθι του νοικοκυριού» και ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα».

Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ο πρώτος φόρος που θέσπισε το κράτος το 1836 ήταν το «τέλος χαρτοσήμου». Σήμερα λοιπόν, 188 χρόνια μετά, η κυβέρνηση βάζει τέλος σε μια επιβάρυνση που εύλογα προκαλούσε τη δυσφορία των πολιτών, χωρίς να υπάρχει και κάποιο όφελος για το Δημόσιο. Καταργείται πλέον και με τον νόμο για πάνω από 600 συναλλαγές τόσο μεταξύ ιδιωτών (πχ χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές κλπ.), όσο και για συναλλαγές ιδιωτών με το Δημόσιο (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). Για όσες περιπτώσεις διατηρείται το χαρτόσημο, αυτό αντικαθίσταται από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Έτσι λοιπόν, και μειώνουμε τον φόρο, αλλά αφαιρείται και γραφειοκρατία από τις συναλλαγές του πολίτη, απλοποιώντας ένα απαρχαιωμένο σύστημα.

Ηλεκτρονικές κλήσεις τροχονομικών παραβάσεων

«Το ψηφιακό κράτος επεκτείνεται και στην οδική ασφάλεια, με ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πώς θα γίνεται αυτό; Οι Αστυνομικοί θα χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Smart Policing» και με χρήση κατάλληλης εφαρμογής, θα βεβαιώνουν ηλεκτρονικά πλέον την τροχονομική παράβαση. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών του αστυνομικού, θα αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο η βεβαίωση παράβασης ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται με email και με sms για την αποστολή μηνύματος στη θυρίδα του.

Μικροδορυφόροι για πυρκαγιές και αυθαίρετα

«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά μια νέα «τεχνολογική εργαλειοθήκη», με 7 Μικροδορυφόρους, όχι για να κοιτά στο διάστημα, αλλά για να αυξήσει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες στη Γη.

Θα παρέχουν εικόνες και δεδομένα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο σύστημα Copernicus, βοηθώντας στην καταγραφή αυθαίρετης δόμησης, στην παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης και της παράνομης αλιείας, στις αγροτικές καλλιέργειες και σε πολλούς ακόμη τομείς.

Η σχετική συμφωνία για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων το 2026 υπεγράφη προ ημερών μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας Open Cosmos. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος ύψους 60 εκ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Να δείτε το νέο βίντεο κλιπ των Coldplay»

«Κλείνω τη σημερινή ανασκόπηση με πολιτισμό. Όσοι και όσες δεν το είδατε, σας προτρέπω να δείτε το νέο βίντεο κλιπ των Coldplay που γυρίστηκε στο Ηρώδειο και αποτελεί μια εξαιρετική προβολή για τη χώρα μας. Ένα υπέροχο τραγούδι με φόντο ένα μοναδικό μνημείο» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας το κυριακάτικο μήνυμά του στο Facebook.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version