Κυριακή, 24 Νοε.
10oC Αθήνα

Κατανόηση Ολάντ – Σκληρά μηνύματα από δανειστές

Κατανόηση Ολάντ – Σκληρά μηνύματα από δανειστές

Το κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Φρανσού Ολάντ μπορεί να ήταν θερμό, όμως οι καλές προθέσεις δεν αρκούν όπως φαίνεται. Τα μηνύματα που έρχονται και απ’ την Ευρώπη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σκληρά, ειδικά σε ό,τι αφορά στην τακτική που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση των Ιλισίων υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κατά γράμμα τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, ωστόσο με εμφαντικό τρόπο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας ο τρόπος εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου ώστε να γαφυρωθούν άμεσα οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ και να υπάρξει άμεσα συμφωνία έτσι ώστε να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικά φαινόμενα τα οποία για ακόμη μια φορά άρχισαν να εμφανίζονται.


Το Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση Τσίπρα – Ολάντ, ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ. Η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό προκάλεσε εκνευρισμό όχι μόνο στο ΔΝΤ, με το οποίο υπάρχει μεγάλη απόσταση, αλλά και στους Ευρωπαίους, οι οποίοι φρόντισαν να διαμηνύσουν με κάθε τρόπο ότι επί της ουσίας πρόκειται για μονομερή ενέργεια ή οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ευρωπαίοι, αν και βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσαν ότι είναι γνωστή η διαδικασία που ακολουθείται σε ό,τι αφορά σε μέτρα. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία και ύστερα η νομοθέτηση.
Κάπως έτσι και λίγες μόνο ώρες μετά την κοινή συνέντευξη των κυρίων Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου και Σταθάκη απ’ το Μαξίμου οι φρασεολογία άλλαξε και το μήνυμα προς όλους, σε Ευρώπη και Αμερική ήταν πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για αλλαγές και βελτιώσεις.


Πάντως στη συνάντηση Ολάντ – Τσίπρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε ανοιχτά το ΔΝΤ για παρεμπόδιση της διαδικασίας, αμφισβητώντας ταυτόχρονα την αρμοδιότητα των δανειστών να επεμβαίνουν στα στοιχεία του ελληνικού προγράμματος.
Απ’ την πλευρά των εταίρων πάντως φαίνεται ότι η αντίδραση ως τώρα είναι ψύχραιμη, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη κίνηση την οποία κύκλοι των Βρυξελλών χαρακτήρισαν κίνηση τακτικής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε