«Προϋπολογισμό της μεσαίας τάξης», χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό για το 2022, το προσχέδιο του οποίου εγκρίνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. «Ανάπτυξη για όλους», είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους» δήλωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυβέρνηση παράγει δημόσιο πλούτο και τον διανέμει ως κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους πολίτες, το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021, θα είναι ελαφρά καλύτερη από αυτό που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και θα ανέρχεται στο 6,1% από 5,9% που είχε αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ για το 2022 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%.
Σε ό,τι αφορά τις επιπλέον παροχές, για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα υπάρχει καμία απολύτως αναφορά, εκτός βέβαια από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και κάποια εκ των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει και εφαρμόζονται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο είναι ύψους 3,5 δισ. που κατανέμονται το 1,1 δισ. εφέτος και τα 2,4 δισ. του 2022.
Αναφορικά με το επιπλέον πακέτο, που θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο ότι θα χορηγηθεί, οι λεπτομέρειες θα περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.
Μέχρι τότε θα υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για το ύψος της ανάπτυξης, την οποία αναλυτές εκτιμούν, εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις, στην περιοχή του 7%. Εάν αυτό συμβεί τότε υπάρχει η σκέψη για μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους και πιθανότητα υγειονομικούς.