Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Επίτιμη Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί την ερχόμενη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η εισήγηση από τον Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης προς την Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για την αναγόρευση της κ. Σακελλαροπούλου έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2019, όταν η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτελούσε τα καθήκοντα Προέδρου του ΣτΕ -πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού- και ανέφερε πως «αποδίδει τη δέουσα τιμή στην πρόεδρο του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, που είναι ταγμένο να φυλάσσει τη νομιμότητα και να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων».

«Η εξαιρετική νομική της κατάρτιση και η γενικότερή της παιδεία και καλλιέργεια, κυρίως όμως η αφοσίωσή της στα δικαστικά και πλέον και διοικητικά της καθήκοντα, τα οποία επιτελεί με τρόπο υποδειγματικό την έχουν καθιερώσει στη συνείδηση του νομικού κόσμου, προκαλώντας σεβασμό και εκτίμηση», ανέφερε η ομόφωνη εισήγηση για την αιτιολόγηση της πρότασης απονομής στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου του τίτλου του διδάκτορος της Νομικής.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η συμβολή της στη νομολογία

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη «σημαντικότατη συμβολή της στη νομολογία του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, ιδίως σε υποθέσεις του Ε’ Τμήματος» και στο ότι «από την επομένη της αναλήψεως των καθηκόντων της ως προέδρου του ΣτΕ εγκαινίασε μια νέα ιδιαίτερα εποικοδομητική σχέση συνεργασίας με τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στα δικαστήρια αυτά», καθώς και ότι ανέλαβε «σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης, την οποία αντιμετωπίζει ως ενιαίο δικαιοδοτικό κλάδο» .

«Αποτελεί ύψιστη τιμή για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να καλωσορίζει στη μεγάλη του οικογένεια την πρώτη πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο πρόσωπό της κυρίας Σακελλαροπούλου τιμούμε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την επιστήμη και αναγνωρίζουμε τη σύγχρονη Ελληνίδα, τη σύγχρονη Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Το πρόγραμμα της αναγόρευσης»

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθ. Ελισάβετ Συμεωνίδου- Καστανίδου. Την είσοδό της θα αναγγείλει η τελετάρχης, καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Ευγενία Πρεβεδούρου. Έπειτα, η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής θα κηρύξει την έναρξη της δημόσιας πανηγυρικής συνεδρίας του Τμήματος Νομικής Σχολής και θα ακολουθήσει προσφώνηση από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαιωάννου.

Τον έπαινο για την τιμώμενη (Laudatio) θα εκφωνήσει ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωάννης Συμεωνίδης. Στη συνέχεια θα γίνει η απονομή του τίτλου της Διδάκτορα και ένδυση της τιμώμενης με τήβεννο. Θα ακολουθήσει η αντιφώνηση της κ. Σακελλαροπούλου.

Η τελετή αναγόρευσης θα ολοκληρωθεί με μουσικό μέρος που περιλαμβάνει τα έργα Cinema Paradiso (Ennio Morricone), Table for two (Abel Korzeniowski) και La Vita è Bella (Nicola Piovanni), τα οποία θα αποδώσουν οι φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Γιώτα Μισερλή (άρπα) και Σοφία Λιολοπούλου (φλάουτο).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την τη τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού.

«Σύντομο βιογραφικό σημείωμα της ΠτΔ Κατερίνας Ν. Σακελλαροπούλου»

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαΐου 1956, με καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας της Αλίκης Παρασκευά από την Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Τα πρώτα οκτώ χρόνια της ζωής της έζησε στη Θεσσαλονίκη. Το 1964 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού το 1974 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο της το 1978.

Διορίστηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1982. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ’ Τμήμα, όπου χειρίστηκε υποθέσεις με θέματα ιδίως εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα, το οποίο ασχολείται κυρίως με υποθέσεις που αφορούν το δίκαιο του περιβάλλοντος. Στις 23 Οκτωβρίου 2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ’ Τμήμα, ενώ στις 17 Οκτωβρίου 2018 επελέγη Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι στις 11 Φεβρουαρίου 2020.

Έχει συγγράψει σειρά άρθρων και μελετών σχετικών ιδίως με ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος.

Έχει μία κόρη, τη Νιόβη, και ζει με τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη.

Στις 22 Ιανουαρίου 2020 εξελέγη από την Βουλή των Ελλήνων πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με 261 ψήφους επί συνόλου 300. Ορκίστηκε στις 13 Μαρτίου 2020.

Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις