Site icon NewsIT

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος

25.10.2022 | 14:03
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε σήμερα το πρωί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου έξι γυναίκες που έχουν νοσήσει από την ασθένεια.

Στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθηκαν η συγγραφέας Ρέα Βιτάλη, η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου, η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη, η αθλητικογράφος Έλενα Μπουζαλά, η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου και η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, συνοδευόμενες από την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ενώ σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια ο καρκίνος αποτελούσε θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία και τις γυναίκες και υποστήριξε ότι η πρόοδος της επιστήμης συνέβαλε καταλυτικά στη μάχη έναντι του καρκίνου του μαστού, καθώς δεν είναι αήττητος, αλλά μπορεί να προληφθεί και, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. «Αρκεί, εμείς οι γυναίκες, να παρακολουθούμε το σώμα μας, να μην αμελούμε την αυτοεξέταση, να μένουμε πιστές στο ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία» πρόσθεσε.

Ειδική αναφορά στην Φώφη Γεννηματά

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε ειδική αναφορά στη Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε από κοντά μας, σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, σημειώνοντας ότι έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα γενναιότητας, με τον τρόπο, που χειρίστηκε τον καρκίνο μέχρι το τέλος.

Κοινή πεποίθηση όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στη συζήτηση ήταν, ότι οι γυναίκες τελικά μπορούν να αντέξουν περισσότερα απ΄όσα φαντάζονται και ότι στάθηκαν τελικά τυχερές, μέσα στην ατυχία τους, εξακολουθώντας όμως να ζουν με τον καρκίνο και τις συνέπειές του.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι υπάρχει ζωή και μετά την διάγνωση του καρκίνου και γι΄αυτό χρειάζεται η αναγκαία στήριξη τόσο από συγγενείς και φίλους, όσο και από τους άνδρες, οι οποίοι όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Μάγια Τσόκλη, πρέπει να αντιληφθούν ότι ο καρκίνος του μαστού, τους αφορά προσωπικά, καθώς λειτουργεί ως «τσουνάμι» για όλη την οικογένεια. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των γυναικών στην επαρχία, καθώς ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ταμπού και κοινωνικός στιγματισμός.

«Ένα πτυχίο»

«Για ένα μάθημα ζωής, για ένα “πτυχίο”, που έχουμε λάβει όλες οι γυναίκες που έχουμε δώσει αυτή την μάχη» έκανε λόγο η Ρέα Βιτάλη, σημειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να οργανωθούν και οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, έναντι του καρκίνου.

Η Μαρία Πολύζου υπογράμμισε την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και της ευαισθητοποίησης των γυναικών, υποστηρίζοντας ότι το τρίπτυχο της υγείας για κάθε γυναίκα, θα πρέπει να περιλαμβάνει μαστογραφία-υπέρηχο και ψηλάφηση.

Μάλιστα, για το θέμα της μαστογραφίας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών στην Ελλάδα δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε μαστογραφία.

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των γυναικών, κατά την εκδήλωση της νόσου, ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν εξαρχής από ειδικούς επιστήμονες για τα όσα οφείλουν να πράξουν για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, τόνισε η Δανάη Σιώζιου, η νεαρότερη της παρέας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η στήριξη μεταξύ των γυναικών είναι εξαιρετικά σημαντική για την μάχη έναντι του καρκίνου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Έλενα Μπουζαλά, υποστηρίζοντας την ανάγκη έγκαιρης πρόγνωσης και στήριξης από συγγενείς, συνεργάτες και φίλους σε αυτή τη μάχη. 

Η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Αναφερόμενη στην παραπάνω συνάντηση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει σε ανάρτηση στο Facebook:

«Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα και μαζί επέτειος του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, αυτής της γενναίας, μαχητικής, αξιοπρεπούς προσωπικότητας που αποχαιρετίσαμε πέρυσι με τόση θλίψη. Μιας γυναίκας που βίωσε την πολύχρονη συμπόρευση με την ασθένεια χωρίς να χάσει την ψυχική δύναμη και την πνευματική ακεραιότητά της και κατάφερε να αντιτάξει στην προδοσία του σώματος συνεπή και ακατάβλητη δράση.

Αν όμως η Φώφη Γεννηματά έγινε, με τον αγώνα της, πρότυπο αισιοδοξίας, διακριτικότητας και πίστης στη ζωή, πολλές άλλες γυναίκες βιώνουν εμπειρίες ανάλογες με την δική της με την ίδια δύναμη, αντοχή και τόλμη. Έξι από αυτές ήρθαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όμορφες, σθεναρές και θαρραλέες. Η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η συγγραφέας Ρέα Βιτάλη, η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, η αθλητικογράφος Έλενα Μπουζαλά, η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη και η ποιήτρια Δανάη Σιώζιου.

Οι τέσσερις πρώτες ξεπέρασαν την δοκιμασία τους, οι δύο τελευταίες βρίσκονται σε θεραπεία. Στη θερμή και ειλικρινή συζήτησή μας μετέφεραν την εμπειρία τους χωρίς δραματοποίηση αλλά και χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς να αποσιωπούν τις ώρες της αγωνίας και της κατάπτωσης, της απόγνωσης και της θλίψης, πάντοτε όμως αρνούμενες να εγκαταλειφθούν στην παραίτηση και τον αυτοοικτιρμό.

Στη δύσκολη διαδρομή τους προς την ίαση, οι γυναίκες αυτές κατάφεραν να καταρρίψουν τα ταμπού που περιβάλλουν τον καρκίνο του μαστού και τις προκαταλήψεις που τον επιβαρύνουν, να απωθήσουν τον “μοχθηρό εποικιστή”, όπως ονόμασε τον καρκίνο η Σούζαν Σόνταγκ, να μη του επιτρέψουν να τις πτοήσει και να τις ακυρώσει. Και όλες τους, μίλησαν για τη μεγάλη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της άμεσης προσφυγής στην ιατρική βοήθεια, της εμπιστοσύνης στην επιστήμη.

Ήταν μια ιδιαίτερη συνάντηση, με αισιόδοξο επιμύθιο: Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αήττητος, αλλά μπορεί να προληφθεί και, στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αρκεί, εμείς οι γυναίκες, να παρακολουθούμε το σώμα μας, να μην αμελούμε την αυτοεξέταση, να μένουμε πιστές στο ετήσιο ραντεβού μας για μαστογραφία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version