Ξεκάθαρη στήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα με παράλληλη αποδοκιμασία στις προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτό εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι προσφέρουν οι τοποθετήσεις Πομπέο κατά τις επαφές του στην Αθήνα. Τι προβλέπει η αναθεωρημένη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και τι σημαίνει για Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο. Διαβάστε πώς σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος στο Newsit.gr τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Η καθαρή δήλωση του Μάικ Πομπέο για την αντίθεση των ΗΠΑ στις παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στις απειλές κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η διπλή προειδοποίησή του ότι υπάρχουν όρια και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το highlight της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
“Πρόκειται για μία βαρυσήμαντη δέσμευση, από έναν κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο. Όχι από οποιοδήποτε πρόσωπο”, σχολίαζε χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, αντανακλώντας το θετικό κλίμα που αποκόμισε από τις συζητήσεις η ελληνική πλευρά.
Πάντως, ο ίδιος ο κ. Πομπέο ξεκαθάρισε πως η υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη στάση της Άγκυρας και πως η διαμάχη στην κυπριακή ΑΟΖ δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί.
Ο ρεαλιστικός στόχος, άλλωστε, της Ουάσιγκτον είναι ν’ απαγκιστρώσει την Τουρκία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και όχι να διακόψει οριστικά τις σχέσεις μαζί της, παρά τις σκληρές προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προς τους γείτονες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία:
Και για την αμερικανική πλευρά, επειδή ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και για την ελληνική πλευρά, διότι η χώρα μπαίνει κάτω από μία αμερικανική ομπρέλα που – θεωρητικά, τουλάχιστον – θα λειτουργήσει θετικά για την ασφάλειά της.
Επιπλέον, το κλειδί της συμφωνίας για την ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, το λιμάνι πλέον, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, είναι πλήρως λειτουργικό θα αξιοποιηθεί εφεξής και εμπορικά και στρατιωτικά. Γεγονός που αναγνωρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας από την Αθήνα, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και της δυνατότητας να λειτουργήσει ως άνοιγμα για τις βαλκανικές χώρες προς τη Μεσόγειο, αλλά και ως ενεργειακός κόμβος (TAP, IGB, τερματικός σταθμός επεξεργασίας φυσικού αερίου κτλ.).
Η αμοιβαία ωφέλεια από τη συμφωνία επιβεβαιώνεται και στην ανακοίνωση του State Department που ανακεφαλαιώνει την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, ενώ σημειώνεται πως ο διάλογος για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων (σ.σ.: υψηλόβαθμα στελέχη του State Department και του Αμερικανικού Πενταγώνου βρίσκονται ήδη στην Αθήνα).
Click4more: Μητσοτάκης σε Πομπέο: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε, εξάλλου, επανειλημμένα κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, αλλά και κατά την κλειστή ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο “Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος” πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας και πως η διμερής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ενισχυμένη.
Κατά τον ίδιο, εξάλλου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και το θετικό της ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ακριβώς σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η ανακοίνωση του State Department μιλά ξεκάθαρα για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, όπως επιβεβαιώνουν και οι θετικές αναφορές Πομπέο στο τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον αγωγό EastMed – γεγονός που υπογράμμισε το newsit.gr στο ρεπορτάζ του για την ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο “Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος”.
Σημειώνεται, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει τη Δευτέρα (7.10.2019) στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία έχει ως βασικό ζήτημα την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.
Επίσης, σε ό,τι αφορά γενικότερα τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Πομπέο όχι μόνο δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά επιπλέον έδειξε ιδιαίτερα θετικός προς αυτή την κατεύθυνση.
Έστειλε, ωστόσο, μηνύματα σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση της πολυνομίας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και να κρατηθούν εκ μέρους της Ελλάδας οι απαραίτητες… αποστάσεις που θα επιθυμούσε η Ουάσιγκτον από την Κίνα.