«Ανάχωμα» στην ακρίβεια προωθεί η κυβέρνηση. Δεύτερη αύξηση ακόμη και στο 7% στον κατώτατο μισθό. Ποια άλλα μέτρα δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο.
Ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί, «χτίζει» η κυβέρνηση, επιχειρώντας μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας… Από τη μία να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και από την άλλη να μην τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επισπεύδεται κατά δύο μήνες η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, εντάσσεται στον σχεδιασμό που χαράσσει η κυβέρνηση για κοινωνική πολιτική με τις λιγότερες δυνατές δημοσιονομικές συνέπειες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Έχω ζητήσει από το υπουργείο να εκκινήσει άμεσα την διαδικασία για δεύτερη αύξηση κατώτατου που θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είδαν την 1η Ιανουαρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».
Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση συζητείται να κινηθεί μεταξύ στο 6% ή 7%, με επικρατέστερο σενάριο το 7%.
Στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο υπήρξε η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να στηρίξουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς μέσα στην πανδημία στηρίχθηκαν οικονομικά, ενώ και μέσα στο 2022 “τρέχουν” ή θα “τρέξουν” μέτρα στήριξής τους, όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 22%, η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, η επιδότηση της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, η αναστολή των πληρωμών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές κ.α..
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον για τις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού – δηλαδή για τους κλάδους που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ την Πρωτοχρονιά – σήμερα (14.01.2022) οι υπουργοί Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Κωστής Χατζηδάκης θα ανακοινώσουν νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων.
Μεταξύ άλλων θα τους δοθεί η δυνατότητα για 2 εβδομάδες, σε πρώτη φάση, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, να βάλουν το 25% των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής, δηλαδή να πληρώνονται από το κράτος.
Παράλληλα προωθείται η επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ως στήριξη για την πανδημία.
Μείωση ΦΠΑ – Επανεξέταση τον Μάρτιο
Την ίδια ώρα ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. τον Μάρτιο.
«Είμαστε μόλις στον Ιανουάριο και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα βγούμε εκτός του προϋπολογισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αυτή τη δράση στην αυγή του νέου έτους.
«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μην έχουμε από τον Φεβρουάριο δημοσιονομικά ελλείμματα. Μία τέτοια παρέμβαση, αν την επέλεγε η κυβέρνηση, θα έπρεπε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα έφτανε στον καταναλωτή. Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι» πρόσθεσε.
«Όλα όμως είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
«Όντως το εξετάσαμε (μείωση Φ.Π.Α.) σε όλα τα προϊόντα» παραδέχτηκε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποτελούν, όπως είπε, ισχυρό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.
«Αλλά υπάρχει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (λόγω των μέτρων στήριξης, που αποτέλεσαν το τέταρτο υψηλότερο πακέτο μέτρων παγκοσμίως), οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Μητσοτάκης: Τους επόμενους μήνες οι ανακοινώσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες πολιτικές φοροελαφρύνσεων που προωθούνται, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και για τους περισσότερους θα υπάρξει μείωση. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες» δήλωσε.
«Έχουμε ολοκληρώσει το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και εκτιμώ ότι το υπόλοιπο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της τετραετίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας σαφή, για άλλη μία φορά, την πρόθεση του η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της.