Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Κατώτατος μισθός: Στα χέρια Χατζηδάκη οι εκθέσεις – Εκτιμήσεις για αύξηση 8%

ΕΦΚΑ

Στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται από χθες το βράδυ η εισήγηση του Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων   – η οποία διαμορφώθηκε μετά από διαβουλεύσεις και με τους κοινωνικούς φορείς – για το ύψος της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Χατζηδάκης θα καταθέσει την πρόταση του για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου.

Ίσως και πάνω από τα 716 ευρώ ο κατώτατος μισθός;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται η αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 6% και 7% – πέραν του 2% που ήταν η πρώτη αύξηση – προκειμένου να καλύψει το ύψος του  πληθωρισμού, που εξανεμίζει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων.

Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί από την 1η Μαΐου, αναμένεται να διαμορφωθεί από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 703 ευρώ, αν η αύξηση είναι της τάξης του 6%, και έως 709 ευρώ αν είναι 7%.

Καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείουν να υπάρξει… ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής και η αύξηση που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση να είναι μεγαλύτερη.

Κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να κλειδώσει κατ΄ ελάχιστον στο 8%, που αντιστοιχεί σε 716 ευρώ.

Πρέπει να είναι μια γενναία αύξηση αλλά ταυτόχρονα ζυγισμένη και να υπηρετεί τόσο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όσο και την προστασία των εργαζομένων, το μήνυμα του υπουργού Εργασίας.

Οι τριετίες και τα επιδόματα…

Η αύξηση αφορά όλους όσοι λαμβάνουν τις κατώτατες αποδοχές, ακόμη και εκείνους που έχουν κατοχυρώσει τριετίες από το 2012…  Έτσι, για όσους έχουν πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας οι κατώτατες αποδοχές τους θα διαμορφωθούν από τα 861,9 ευρώ σήμερα είτε στα  913,6 ευρώ ή στα 931 ευρώ, αν η αύξηση είναι της τάξης του 8%.

Με την αναπροσαρμογή του ο κατώτατος μισθός συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας και μητρότητας. Για παράδειγμα αναμένεται να ανέβει και το επίδομα ανεργίας από τα 407 ευρώ στα 431,4 ευρώ, αν η αύξηση είναι 6% και από τα 407 ευρώ στα 439,5 ευρώ αν η αναπροσαρμογή για τις κατώτατες αποδοχές αποφασιστεί στα επίπεδα του 8%.

Ποια βοηθήματα θα έχουν αυξήσεις… Αμετάβλητο το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Εκτός των επιδομάτων ανεργίας  και μητρότητας, μικρές αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού θα προκύψουν και για:

-Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

-Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων…  Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

-Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας… Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

– Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών… Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας

– Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του, για παράδειγμα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών. τραγουδιστών, ηθοποιών κ.α. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

–  Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ δεν θα αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Μήνυμα στις επιχειρήσεις…

«Οι μισθοί στη χώρα μας πρέπει να ανέβουν» διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Οικονόμου σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προβούν σε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, κάνοντας ειδική αναφορά στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία. «Η άποψή μας είναι ότι όταν οι δουλειές πηγαίνουν καλά, όταν τα κέρδη αυξάνονται, όταν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τη σταθερότητα και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, μέρος αυτών των αποτελεσμάτων, πρέπει να πηγαίνει και στους εργαζόμενους» πρόσθεσε  χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις