Site icon NewsIT

Κατρούγκαλος: Καλύτερα θα ήμουν στο δικηγορικό μου γραφείο, θα έβγαζα και περισσότερα

26.05.2016 | 15:03
Κατρούγκαλος: Καλύτερα θα ήμουν στο δικηγορικό μου γραφείο, θα έβγαζα και περισσότερα

"Στη ΝΔ θα τα ευχαριστιόντουσαν αυτά τα μέτρα, δεν μπορούν να μας εγκαλούν αυτοί που μείωσαν 11 φορές τις συντάξεις" είπε σε συνέντευξή του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εκτίμησε ότι ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ.

«Το ΔΝΤ έχει δύο όψεις, σαν τον Ιανό. Από τη μία λέει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και από την άλλη είναι ο σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού. Απορρίπτουμε τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ, που αποτελούν τα βασικά όπλα των πλούσιων στον πόλεμο κατά των φτωχών» είπε στον Αlpha 989 ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε «μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου είχαμε το δίλημμα «να παραδώσουμε την εξουσία ή να προχωρήσουμε στη προσπάθεια που κάνουμε». Σαν την Βάρκιζα, θα παραδίδαμε το όπλο μας, την κυβερνητική εξουσία»;

«Προσπαθήσαμε με το βάρος της συμφωνίας του Ιουλίου, μετά το «πραξικόπημα», να έχουμε μία σαρωτική ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να κάνουμε αυτά που υπογράψαμε, να τα αδρανοποιήσουμε όμως αυτά τα μέτρα με μέτρα δικού μας σχεδιασμού. Ναι μεν υπογράψαμε για να γλυτώσουμε την άτακτη χρεοκοπία, προσπαθούμε όμως να αδρανοποιήσουμε τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που έχει το μνημόνιο. Αυτοί (στη ΝΔ) θα τα ευχαριστιόντουσαν αυτά τα μέτρα» είπε ο υπουργός Εργασίας ενώ αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών εξήγησε ότι «ήθελαν πχ 288 ευρώ Εθνική Σύνταξη και με έλεγχο εισοδημάτων, δηλαδή αν έχεις ένα σπίτι να μην μπορείς να την πάρεις. Η Εθνική Σύνταξη υπολογίστηκε με όρους του ’14 και όχι του ’16 ως ένα τρόπος για να βγάζει τον κόσμο από την ακραία φτώχεια. Αντιδράσαμε στην νεοφιλελεύθερη άποψη να είναι «φιλοδώρημα» οι συντάξεις. Με το σύστημά μας μοιράσαμε μία μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα με πιο δίκαιο τρόπο. Επίσης, θα αδρανοποιήσουμε τα εργασιακά. Μας ζήταγαν ομαδικές απολύσεις και αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου. Εμείς αυτά δεν τα θέλουμε. Δεν έχουμε υπογράψει τίποτα που να ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα που έχουμε τώρα. Προετοιμάζουμε το έδαφος ώστε η μεταρρύθμιση για τα εργασιακά να μην έχει τα στοιχεία αυτά μέσα (ομαδικές απολύσεις, αλλαγές συνδικαλιστικού νόμου)».

Για τον κόφτη είπε πως «είναι τεχνικό ζήτημα. Ερμηνεία του νόμου κάνουμε για την συνταγματικότητα της ρύθμισης. Θεωρώ, πάντως, απίθανο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ ο κόφτης».
 
Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ περί νέου μνημονίου, σχολίασε: «επειδή η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση ξεχνά ότι μετά από κάθε αξιολόγηση γίνεται μία σύνοψη, μία καταγραφή όσων έγιναν. Είναι επικαιροποίηση του μνημονίου, απολογιστικό μνημόνιο. Πρόκειται για έναν απολογισμό για το πώς ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις που πήραμε τον Ιούνιο. Δεν υπάρχουν νέες υποχρεώσεις. Στην εμπορική διαπραγμάτευση η καθυστέρηση σημαίνει χρήμα, όμως αν λένε ότι έπρεπε να κλείσουμε νωρίτερα την συμφωνία, θα έπρεπε να δεχτούμε ό,τι μας ζητάνε».
 
«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό διαλύθηκε στον έναν χρόνο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ταξικό μίσος» στη Βουλή και η χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. ήταν για «ακήρυχτο ταξικό πόλεμο». Παραδέχεται ότι προσπαθούμε να μοιράσουμε τα βάρη. Η αύξηση του ΦΠΑ πχ είναι κακό μέτρο, θα έπρεπε όμως να το συγκρίνουμε με την αύξηση στο ρεύμα και το νερό.  Δεν δέχομαι κριτική από ανθρώπους σαν τον κ. Βρούτση και τη Ν.Δ.. Δεν μπορούν να μας εγκαλούν αυτοί που μείωσαν 11 φορές τις συντάξεις. Η  αύξηση των εισφορών θα μειώσει τον μισθό όμως αν δεν αυξάναμε τις εισφορές θα έπρεπε να μειώσουμε πάλι τις συντάξεις.  Αν είχα μπροστά μου έναν εκπρόσωπο του  ΚΚΕ θα έλεγα ότι έχει δίκιο, τους άλλους όμως τους αντιμετωπίζω σαν «λαϊκιστές». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στην Βουλή για την «αδαή πλειοψηφία». Φανερώνει τί πιστεύει για τον λαό. Ανήρτησα στο Twitter το απόσπασμα των πρακτικών της Βουλής, που το έλεγε αυτό», πρόσθεσε.
 
Υποστήριξε ότι «το 90% των ανθρώπων που έχουν εισόδημα έως 1000 ευρώ το μήνα, κερδίζουν (από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – φορολογικό)».

Ο κος Κατρούγκαλος τόνισε πως «αντί να κάνουμε αυτό που ήθελαν, να κάνουμε την κοινωνική ασφάλιση ιδιωτική, εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο».
 
Για τις αναπηρικές συντάξεις είπε ότι «δεν αλλάξαμε τίποτα. Είπαμε ότι μένουν τα πράγματα ως έχουν, με σκοπό έως το τέλος του χρόνου να έχουμε την ομογενοποίηση των κανόνων».
 
Για τις συντάξεις χηρείας είπε ότι «προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε το μοντέλο της Γαλλίας».
 
Για τους αγρότες είπε ότι «για πρώτη φορά καθιερώσαμε αφορολόγητο κοντά στις 9 χιλ. Ξέρετε πόσοι αγρότες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9 χιλ; Λιγότεροι από 2%».
 
Σε ερώτηση για την σύγκρουση με τους δημοσιογράφους, απάντησε: «Με τον κλάδο των δημοσιογράφων είχα σύγκρουση σε δύο επίπεδα. Μου ζητούσαν το ΕΤΑΠ –ΜΜΕ έξω από τον ενιαίο φορέα. Δεν μπορούν να είναι όλοι οι Έλληνες στο ενιαίο φορέα και εσείς έξω.
 
Για το Αγγελιόσημο θεωρούσα ότι πράγματι πρέπει να παραμείνει. Επιτρέπει σε μικρά και μεσαία Μέσα να ζουν. Στην διαπραγμάτευση όμως δεν μπορέσαμε να το υποστηρίξουμε. Η άλλη πλευρά το θεωρεί «φόρο υπέρ τρίτων». Έχουμε την πρόθεση να το σώσουμε αλλά η ΕΣΗΕΑ έχει απορρίψει την πρότασή μας.
 
Πρότεινα σε όλα τα σωματεία που εκπροσωπούν εργαζόμενους στον Τύπο η ρύθμιση που θα κάνουμε να επεκταθεί και στο ίντερνετ.  Εργοδότες και εργαζόμενοι να αποδίδουν ένα τμήμα του αγγελιόσημου στον ΕΔΟΕΑΠ. Επομένως τους είπα ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είναι στον ενιαίο φορέα. Είδα ότι η ΕΣΗΕΑ απορρίπτει αυτή την πρόταση που θα έσωζε τον ΕΔΟΕΑΠ».
 
Για το θέμα των πλαστών πτυχίων ο κος Κατρούγκαλος είπε ότι «από εμένα ξεκίνησε το θέμα, όταν ήμουν αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Έστειλα στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να εξεταστεί αν είχαν δίκιο (για τα πλαστά πτυχία οι κάτοχοί τους). Όταν δεν έχει δόλο αυτός που έχει το πτυχίο, έχει ευθύνη αυτός που του το έδωσε χωρίς να το ξέρει (ότι είναι πλαστό), επειδή είχε παραβιάσει δημόσιες διαδικασίες πιστοποίησης. Ο Νίκος Φίλης απλώς επεκτείνει το χρονικό διάστημα σε μεταγενέστερες περιόδους. Ο εισαγγελέας πρέπει να ψάξει αν υπάρχουν περιπτώσεις δωροδοκίας (για την λήψη πτυχίου)».
 
Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στη σχέση του με τον Α. Τσίπρα είπε ότι « έχουμε τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό».
 
Τόνισε ότι «την κυβέρνησή μας την ξεχωρίζει ότι λειτουργεί το υπουργικό και ο πρωθυπουργός πηγαίνει και απαντά στην Ώρα του Πρωθυπουργού».
 
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις εξέφρασε την άποψη ότι «αποδίδουν μία φωτογραφία της κοινωνίας την στιγμή που έχουν περάσει τα πιο δύσκολα μέτρα και δεν έχει δει η κοινωνία τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Η Ν.Δ. έχει ξεπεράσει το 28% που πήρε στις εκλογές».
 
Απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν είμαι μεγαλοαστός, θα ήμουν καλύτερα στο δικηγορικό μου γραφείο και θα έβγαζα περισσότερα. Αντάλλαξα τον μισθό του Ευρωβουλευτή και αυτόν όταν δικηγορούσα, με αυτόν που έχω τώρα».
 
Ξεκαθάρισε, τέλος, πως «όποτε με προσβάλλουν, αντιδρώ». 

Πηγή: Alpha 989
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version