Site icon NewsIT

Κατρούγκαλος: Μειώσεις και σε επικουρικές των 130€ – Τι είπε για τους εργαζόμενους στα κανάλια που κλείνουν

11.09.2016 | 12:48
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές και τηλεοπτικές άδειες... Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραδέχθηκε πως θα υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις των 130 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ρύθμιση που θα αφορά και στις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες συντάξεις, εκτός εκείνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. “Για παράδειγμα όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ, αναφέρει ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής θα είναι κάτω από 1.300 ευρώ, κάτι που αφορά το 20% των συνταξιούχων, όπως είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι για τις περισσότερες θα υπάρχει μια μικρή μείωση, ενώ θα υπάρχουν και πολύ λίγες συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των συνταξιούχων, που η μείωση θα φτάνει έως το 40%.

Όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν έκτος συστήματος και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως “αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι και θα βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε” και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα βασικό θέματα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο νέο εργασιακό τοπίο στα κανάλια, ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν πήραν άδεια δεν είναι απροστάτευτοι. “Όποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει”, επισήμανε ο υπουργός.
Επίσης, εξήγησε ότι η “επιταγή εργασίας” θα δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να επιδοτεί εν μέρει την εργασία του, με τον εργοδότη, παράλληλα, να είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Υπερασπιζόμενος, δε, τη διαδικασία αδειοδότησης, τόνισε: “Προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εξαιρέσεις από αυτό, ούτε υπάρχει λίγη και πολλή νομιμότητα”.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δεν έχει κάνει γνωστή ακόμα την επίσημή της θέση για το ζήτημα αυτό. “Εμείς πραγματικά περιμένουμε από τη ΝΔ που έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πει αν πράγματι είναι απέναντι σ’ αυτό που ο παλιός αρχηγός της είχε αποκαλέσει νταβατζήδες και αν συμφωνεί με το να επικρατήσει ένα τοπίο νομιμότητας και κράτους δικαίου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

 

ΕΡ. Κύριε υπουργέ, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο θέμα με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Σας ακούσαμε να κάνετε λόγο για μαύρη προπαγάνδα. Πού ακριβώς είναι η αλήθεια;
ΑΠ: Η αλήθεια είναι αυτή που λέγαμε και αποτυπώνεται και στο νόμο. Ότι εγγυηθήκαμε ότι δεν θα έχουμε καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις και το τηρήσαμε. Ότι καμιά μείωση δεν θα γίνει και στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ. Όταν είναι πάνω από τα 1.300 ευρώ, πράγμα που αφορά μονό το 20% των συνταξιούχων που παίρνουν επικουρική, τότε και πάλι δεν κάνουμε οριζόντια μείωση. Τι κάνουμε; Εφαρμόζουμε το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, που εισάγει μια ισορροπία μεταξύ των εισφορών που είχαν δώσει κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής οι εργαζόμενοι και της παροχής, και πάλι εγγυόμαστε ότι αυτή η αναπροσαρμογή δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε σύνταξη κάτω από τα 1.300 ευρώ, μιλάμε πάντοτε μικτά. Με αυτό τον τρόπο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε ένα ποσοστό εκ των προτέρων δεδομένης της οριζόντιας μείωσης, άλλες συντάξεις- οι πολύ περισσότερες- έχουν μια μικρή μείωση, υπάρχουν και συντάξεις και πρέπει να το παραδεχτούμε, αλλά είναι πολύ λίγες, πάρα πολύ λίγες, που μπορεί να είναι μεγάλες, να φθάνουν δηλαδή και στο 40%.

ΕΡ: Σε ποιο ποσοστό ανέρχονται αυτές, κύριε υπουργέ;
ΑΠ: Είναι κάτω από το 5% του συνόλου των συνταξιούχων. Γιατί ακριβώς ο στόχος μας ήταν εξ αρχής να εγγυηθούμε το εισόδημα των μικρών και των μεσαίων συνταξιούχων, όχι πως όποιος παίρνει πάνω από 1.300 ευρώ είναι κανένας πλούσιος άνθρωπος, αλλά έτσι όπως φτωχοποίησαν την Ελλάδα οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με το διαλυμένο συνταξιοδοτικό σύστημα που μας έδωσαν, ουσιαστικά το 80% των συνταξιούχων είναι σε αυτή την κατηγορία των μικρών και των μεσαίων συντάξεων. Όταν μιλάμε για μαύρη προπαγάνδα είναι γιατί εκμεταλλεύονται ορισμένοι, όπως η ΝΔ, την αγωνία και τον θυμό ανθρώπων που βλέπουν για μια ακόμη φορά να τους μειώνεται η σύνταξη με το να τους τρομοκρατούν για το ότι θα υπάρχουν και άλλες μειώσεις ή ότι αυτές οι μειώσεις δεν ήταν ήδη γνωστές από τον ασφαλιστικό νόμο. Εμείς από την αρχή ό,τι έχουμε δεσμευτεί το έχουμε τηρήσει.

Ε: Σας ακούσαμε να υποστηρίζετε ότι οι περικοπές που ζητούνταν τον Νοέμβριο του 2014 με το email Χαρδούβελη θα ήταν μεγαλύτερες.
Ναι. Πώς εξηγείται αυτό. Το έλλειμμα στο επικουρικό μας ταμείο είναι της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το έλλειμμα αντιστοιχεί περίπου στο 30% των επικουρικών συντάξεων που δίνουμε. Αν είχε γίνει δεκτή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση θα έπρεπε αυτά τα 800 εκατομμύρια να τα εξοικονομήσουμε με μειώσεις των επικουρικών. Όλες λοιπόν οι επικουρικές, κι αυτές που τώρα δεν έπαθαν καμιά ζημιά κάτω από τα 1.300 ευρώ θα είχαν μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 30%. Εμείς από αυτά τα 80 εκατομμύρια μετακυλήσαμε σε μειώσεις συντάξεων μόνο τα 300 εκατομμύρια. Τα αλλά τα εξοικονομήσαμε από την αύξηση των εισφορών, και μάλιστα η ΝΔ ποτέ δεν υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση μαζί με το ΔΝΤ, αλλά και την αξιοποίηση των όποιων αποθεματικών έχει το επικουρικό. Μπορέσαμε επομένως να προσμετρήσουμε απολύτως το εισόδημα στο 80% των συνταξιούχων, που αλλιώς θα είχαν μια σημαντική ζημιά, που όπως είχε ομολογήσει άλλωστε και ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο όποιος είχε πει προεκλογικά ότι μια σύνταξη θα πάει χαμένη.

ΕΡ: Η κυρία Χριστοφιλοπούλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε, επικαλούμενη καταγγελίες συνταξιούχων, ότι οι περικοπές που κάνατε στις επικουρικές είναι αυθαίρετες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 50%.
ΑΠ: Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Είπα ότι επαναϋπολογίζουμε με το νέο τρόπο με τον οποίο θα βγαίνουν στο εξής οι συντάξεις και τις παλιές. Αυτό σημαίνει ότι στα Ταμεία που υπήρχε ισορροπία εισφορών – παροχών οι μειώσεις είναι μικρές. Εκεί που υπήρχε μια ανισορροπία εισφορών – παροχών οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες. Αλλά ακριβώς για να μην υπάρχει αυτή η σπέκουλα και η μαύρη προπαγάνδα, όλοι όσοι έχουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αυτό το 20% στο οποίο αναφέρθηκα, θα πάρουν ένα γράμμα μαζί με τις συντάξεις του Οκτωβρίου που θα τους εξηγούμε περί τίνος πρόκειται και θα τους καθησυχάζουμε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις γιατί δεν προβλέπονται άλλες μειώσεις. Οι προφήτες κακών το λένε αυτό ακριβώς για να συκοφαντήσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει σκοπό να έχουμε ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο ασφαλιστικό σύστημα.

ΕΡ: Ακούστηκε, κύριε υπουργέ, ότι τον Οκτώβριο κινδυνεύουν πολλοί συνταξιούχοι να πάρουν ελάχιστα χρήματα λόγω των αναδρομικών περικοπών.
ΑΠ: Όσοι λίγοι, πολύ λίγοι συνταξιούχοι είχαν πράγματι μεγάλες περικοπές θα βρισκόμασταν στην κατάσταση να δουν πολύ λίγα χρήματα στους λογαριασμούς τους τον Οκτώβριο, ακριβώς αυτή η αναπροσαρμογή από το νόμο προβλέπεται ότι έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούνιο. Λόγω όμως της αδυναμίας των υπηρεσιών ο συνυπολογισμός γίνεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και για ήδη από τον Αύγουστο. Θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς το να έχουν ακόμη μια τέτοια πρόσθετη δυσκολία οι συνταξιούχοι και γι’ αυτό το λόγο στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία που εισάγεται στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε επεκτείνει και στις συντάξεις τις κοινωνικοασφαλιστικές, επικουρικές και κύριες μια ρύθμιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις συντάξεις του Δημοσίου, η οποία λέει ότι δεν θα υπάρχει καμιά αναζήτηση αναδρομικών που δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 10% της καταβαλλομένης σύνταξης. Για παράδειγμα, όσοι έχουν επικουρική 130 ευρώ δεν θα έχουν παρακράτηση αναδρομικών πάνω από 13 ευρώ.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, σχεδιάζετε κάτι με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία των Ελεύθερων Επαγγελματιών;
ΑΠ: Στο παρελθόν ένα μεγάλο ποσοστό των ελευθεροεπαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων τέθηκαν εκτός ασφαλιστικού συστήματος γιατί δεν μπορούσαν να πληρώνουν τις εισφορές τους και γιατί οι εισφορές τους δεν υπολογίζονταν βάσει του πραγματικού εισοδήματος, δηλαδή τι έβαζαν στην τσέπη τους. Αλλά επί ενός εικονικού εισοδήματος με βάση το πόσα χρόνια έχουν στο επάγγελμα, εμείς το αλλάξαμε αυτό. Δεν είναι λογικό να πληρώνει κάποιος για χρήματα που δεν παίρνει. Με αυτό τον τρόπο μειώσαμε την ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση γι’ αυτούς που ήταν πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ από τα 250 ευρώ στα 150 ευρώ το μήνα. Λέμε λοιπόν το πολύ απλό να αυξηθεί η εισφοροδοτική βάση, ακόμη και αυτοί που ήταν έκτος συστήματος, δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις παλιές εισφορές τους, αν αρχίσουν να πληρώνουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές θα θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Και να βάλουμε σε παρένθεση την παλιά οφειλή και να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα διαπραγματευτούμε με τους θεσμούς. Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής ξεκινάει ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη.

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, τι ακριβώς είναι η «επιταγή επανένταξης» την οποία ανακοινώσατε μαζί με τον κ. Παππά για τους εργαζόμενους από τα κανάλια που ενδεχομένως θα χάσουν τη δουλειά τους; Αφού δεν παίρνουν τα κανάλια αυτά άδεια.
ΑΠ: Από παλιά υπήρχε μια σκέψη αντί να παίρνει ο άνεργος το επίδομα ανεργίας, να μπορεί να παίρνει μια ισόποση επιταγή και να επιδοτεί μια θέση εργασίας για τον ίδιο. Να μην είναι άνεργος πια, να δουλεύει και ο εργαζόμενος να δίνει το κίνητρο στον υποψήφιο εργοδότη του ότι θα επιδοτεί εν μέρει τη θέση εργασίας. Αυτό δεν μπορούμε να το γενικεύσουμε, γιατί δεν θα θέλαμε, για παράδειγμα, ένας βιομήχανος ή μια μεγάλη επιχείρηση αντί να κάνει νέες πραγματικές προσλήψεις συνεχώς να ανακυκλώνει άνεργους, αλλά σε τομείς που θέλουμε να ευνοήσουμε την απασχόληση, στο χώρο ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή εκεί που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, για παράδειγμα στο χώρο των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ, αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το μέτρο, ένα ανάλογο πρόγραμμα σε όσους δουλεύουν στις τηλεοράσεις. Όποιος δεν θα έχει δουλειά, ή είναι ήδη άνεργος – γιατί ξέρετε τα κανάλια απέλυσαν από το 25% μέχρι το 50% του προσωπικού που είχαν πριν από την κρίση -, ή όσοι δεν θα έχουν θέση εργασίας στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και των οποίων οι εργοδότες δεν θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα με άλλους τρόπους μπορούν να συνεχίσουν μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης ή μέσω Ιντερνέτ –, μπορεί πράγματι όμως ο επιχειρηματίας να αποφασίσει ότι θα σταματήσει την επιχείρηση. Σε αυτούς τους νέους άνεργους δίνουμε τη δυνατότητα, αντί να πάρουν το επίδομα ανεργίας να πάρουν την επιταγή που αντιστοιχεί στο ποσό του επιδόματος, θα πάνε σε ένα από τα κανάλια που έχουν νομική άδεια και να επιδοτήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι του ποσού που ορίζει η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Γιατί θέλουμε να τονώσουμε και τις συλλογικές συμβάσεις. Υπάρχουν κανάλια που απασχολούν κόσμο με τον ελάχιστο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με 600 ευρώ. Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον ότι κανένας δημοσιογράφος, κανένας εργαζόμενος στα ΜΜΕ να μην μείνει άνεργος από την εξέλιξη της διαδικασίας της δανειοδότησης και δεύτερον τον πήχη της κανονικότητας να τον ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις.

ΕΡ: Τι είναι αυτό που ανακοινώσατε για ενίσχυση κάποιων που θα ανοίξουν ιστοσελίδες;
ΑΠ: Έτσι γράφτηκε από κάποιους που θέλουν να υποβαθμίσουν αυτό που κάνουμε. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Υπάρχει ένα Ταμείο Παγκοσμιοποίησης της ΕΕ με το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα σε αυτό που σας προανέφερα. Αυτό δίνει και ένα εφάπαξ βοήθημα της τάξης των 1.000 ευρώ σε άνεργους και δίνει τη δυνατότητα να ευνοηθεί η μικροεπιχειρηματικότητα. Αν θέλουν κάποιοι να μην πάνε να δουλέψουν ως άμισθοι και θέλουν να κάνουν κάτι μόνοι τους, όπως ένα ειδησεογραφικό σάιτ, θα μπορούν να πάρουν μια επιχορήγηση να ξεκινήσουν μέσω αυτού του προγράμματος.

ΕΡ: Κύριε Κατρούγκαλε, σας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι πετάτε, με νόμο μάλιστα, 2.000 ανθρώπους στο δρόμο κι επίσης τα 246 εκατομμύρια που θα πάρετε, αν τα πάρετε από τις άδειες, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα χάσει το κράτος από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλουν τουλάχιστον δυο κανάλια, ο ΑΛΦΑ και το ΣΤΑΡ, που θα οδηγηθούν -αν τελικά οδηγηθούν- σε αναστολή λειτουργίας.
ΑΠ: Προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η νομιμότητα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε εξαιρέσεις από αυτό, ούτε υπάρχει λίγη και πολλή νομιμότητα. Ως προς δε το θέμα των θέσεων εργασίας, που για μας είναι ιερές, εκεί πέρα από τα μέτρα που σας προανέφερα εξασφαλίσαμε εκ των πρότερων ότι τα νέα κανάλια θα έχουν υποχρέωση οργανικής σύνθεσης, να απασχολούν δηλαδή 400 εργαζόμενους το καθένα. Στο παρελθόν η αντίστοιχη υποχρέωση ήταν στον μισό αριθμό. Επομένως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, 2.600 εργαζόμενοι υπάρχουν συνολικά στα κανάλια. Από αυτούς οι 1.600 ούτως η άλλως θα έχουν απασχόληση σε αυτά που θα λειτουργήσουν με άδειες πανελλαδικής εμβελείας, και σας θυμίζω ότι πρόκειται να προκηρυχτούν και οι σχετικές άδειες άμεσα για τα περιφερειακά και τα θεματικά κανάλια, άρα δεν θα υπάρχουν πολλοί που θα βρεθούν στο δρόμο, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες τους δεν επιλέξουν να μην συνεχίσουν τη λειτουργία των καναλιών τους ιντερνετικά και δορυφορικά. Αυτή τη στιγμή το «Σταρ» και ο «Άλφα» δεν είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες τους να τα κλείσουν, να πέσει μαύρο όπως έπεσε στην ΕΡΤ.

ΕΡ: Ναι, αλλά λένε πολλοί πως είτε λειτουργήσουν τα κανάλια αυτά, είτε ιντερνετικά είτε δορυφορικά, είτε κλείσουν και οι εργαζόμενοι τους προσληφθούν από τα νέα κανάλια, οι άνθρωποι αυτοί θα χάσουν τους μισθούς τους, την προϋπηρεσία τους, τις αποζημιώσεις τους. Οι καναλάρχες λένε πως δεν υποχρεούνται να τους δώσουν τις αποζημιώσεις τους.
ΑΠ: Ποιος τα λέει αυτά. Το αντίθετο. Όποιος καταργεί μια επιχείρηση και απολύει κόσμο είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ξεφύγει από αυτή την υποχρέωση. Έχουμε το Σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να κινήσουμε ποινικές διαδικασίες εναντίον αυτών που δεν προσχωρούν στην υποχρέωση που ο νόμος τους αποδίδει. Αλοίμονο. Δεν είναι απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι.

ΕΡ: Και τους νέους λένε κάποιοι, πώς θα τους υποχρεώσετε να τους προσλάβουν με κανονικούς μισθούς.
ΑΠ: Ουσιαστικά επιδοτούμε με 360 ευρώ το μήνα καθέναν από αυτούς. Καθένας ο οποίος τυχόν θα απολυθεί από τα υφιστάμενα κανάλια θα μπορεί να πάρει μια επιταγή 360 ευρώ και θα επιδοτεί με αυτήν, τη θέση εργασίας του.

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε τη στάση της ΝΔ στο θέμα των καναλιών, αλλά και τη δήλωση που έκανε την Πέμπτη το πρωί ο κύριος Δένδιας, ότι η ΝΔ όταν έλθει στην εξουσία εκτός του ότι θα δώσει περισσότερες άδειες θα πρέπει να επιστρέψει και μέρος των χρημάτων που θα καταβάλουν οι σημερινοί τέσσερις υπερθεματιστές.
ΑΠ: Η θέση Δένδια είναι μια νέα θέση. Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι η θέση της ΝΔ. Προφανώς υπάρχει μια ένοχη συνείδηση για το ότι δεν πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχοι διαγωνισμοί για νόμιμες άδειες στο παρελθόν. Ο κ. Βορίδης το έχει πει ήδη. Από την άλλη ακούμε διάφορα και συγκρουόμενα πράγματα που δείχνουν ακριβώς την αδυναμία να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη διαπλοκή. Εμείς πραγματικά περιμένουμε από τη ΝΔ που έχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μας πει αν πράγματι είναι απέναντι σ’ αυτό που ο παλιός αρχηγός της είχε αποκαλέσει νταβατζήδες και αν συμφωνεί με το να επικρατήσει ένα τοπίο νομιμότητας και κράτους δικαίου στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΕΡ: Κάποιοι όμως λένε, κύριε υπουργέ, ότι τις άδεις ποιοι τις πήρανε: εφοπλιστές και εργολάβοι.
Δεν μπορεί να προκύψει από παρθενογένεση ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Εμείς κάναμε ένα πρώτο βήμα που είναι η νομιμότητα. Από εκεί και μετά προφανώς θα πρέπει να υπάρξει και ένας κώδικας δεοντολογίας για τις ειδήσεις. Προφανώς θα πρέπει η ΝΔ να συναινέσει να συγκροτηθεί επιτέλους το ΕΣΡ και να μην συνεχίζει αυτή την παρελκυστική τάση που δεν επιτρέπει σ’ αυτό το όργανο στο οποίο το Σύνταγμα έχει αναθέσει την αρμοδιότητα του ελέγχου ποιότητας να παίξει το ρόλο του. Εμείς κάναμε ένα πρώτο βήμα που είναι ένα πρώτο βήμα μάχης απέναντι στη διαπλοκή και ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης της ποιότητας των μέσων, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το τελικό βήμα.

ΕΡ: Συμφώνα με κάποιους κ. Κατρούγκαλε, ο ισχυρισμός που προέβαλαν κάποιοι υπουργοί, αν δεν κάνω λάθος, ότι άδειες θα πάρουν όποιοι δώσουν τα πιο πολλά επικρίθηκε από επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος.
ΑΠ: Έχει διατυπωθεί η άποψη άρα θα έπρεπε να είναι ανοιχτές οι ραδιοσυχνότητες και σε εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών, στα πανεπιστήμια κ.λπ. Δυστυχώς, έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος ότι είναι ακριβό το εγχείρημα της εθνικής εμβελείας ραδιοτηλεόρασης. Είδαμε την περίπτωση του ΚΚΕ που προσπάθησε με νύχια και με δόντια να κρατήσει τον σταθμό που είχε και μετά από μια περίοδο που ουσιαστικά εξέπεμπε ένα σήμα με διαφημίσεις, που φαντάζομαι κανείς από τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος δεν θα ήταν ευχαριστημένος βλέποντας τες, αναγκάστηκε να τον πουλήσει στον επιχειρηματία που ξέρετε. Εγώ θεωρώ πράγματι αναγκαίο να μην έχουν κανάλια μόνον ιδιώτες. Πρέπει δυο πράγματα να γίνουν. Αφενός να ενισχυθεί το πρόγραμμα της Κρατικής Τηλεόρασης, η οποία παντού σε όλα τα κράτη έχει τη βασική αποστολή της υψηλής ποιότητας και αντικειμενικότητας στην ενημέρωση, και να δούμε προοπτικά ρήγματα τη δυνατότητα φορέων της κοινωνίας να έχουν παρουσία στο ραδιοτηλεοπτικό τόπο. Γι’ αυτό το λόγο στην κοινωνική οικονομία επενδύουμε και γι’ αυτό το λόγο το επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου μας είναι σε αυτόν τον τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version