Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: Δέσμη μέτρων για τους ανέργους των καναλιών ανακοίνωσε ο Κατρούγκαλος [vid]

Κατρούγκαλος: Δέσμη μέτρων για τους ανέργους των καναλιών ανακοίνωσε ο Κατρούγκαλος [vid]

Δυο προτάσεις έκανε η κυβέρνηση στα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τα οποία συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η μια αφορά την επιδότηση θέσεων εργασίας με επιταγή επανένταξης και το άλλο χρηματοδότηση απο το ταμείο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία ιστοσελίδας.

«Η δεσμευσή μας ήταν και παραμένει κανείς να μην βρεθει άνεργος», είπε βγαίνοντας ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων πως θα απορροφηθούν 5000 εργαζόμενοι αφού σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι διοικητικοί και οι εξωτερικές παραγωγεές είπε: «Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι είναι 2.600 και έχουμε σκοπό να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας όσο μπορούμε αλλά εξαρτάται και από τους επιχειρηματίες. Η μη αδειοδότηση σημαίνει μη εκπομπή μέσω Digea αλλά όχι μέσω συνδρομητικής τηλεόρασης».

Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας που αναφέρει:

«Η αδειοδότηση των καναλιών ιδιωτικής τηλεόρασης αποτελεί, πρωταρχικά, θέμα κράτους δικαίου, νομιμότητας και εν τέλει δημοκρατίας. Η ρύθμισή του απετέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη κατά της διαπλοκής. Η κυβέρνηση, όμως, ενδιαφέρεται και για το μέλλον των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση. Για το λόγο αυτό –αν και κατηγορήθηκε για “σοβιετική” επέμβαση στο διευθυντικό δικαίωμα- επέβαλε ως όρο της αδειοδότησης ελάχιστη νόμιμη σύνθεση προσωπικού, διπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη. Για να υπάρξει, όμως και πρόσθετη κρατική παρέμβαση που θα εγγυάται το να μην προκύψουν νέοι άνεργοι στον κλάδο, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, κάλεσε σε διαβούλευση τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών, δηλαδή την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΤΙΤΑ, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλ. Γεροβασίλη και του Γ.Γ. Ενημέρωσης Λ. Κρέτσου».

Και συνεχίζει: «Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στη συνάντηση αυτή δέσμη μέτρων, η οποία έγινε καταρχήν δεκτή από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το υπουργείο. Πρόκειται για την προκήρυξη δύο προγραμμάτων, ενός με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης και ενός πρωτότυπου προγράμματος επανένταξης, το οποίο απευθύνεται σε όσους τυχόν χάσουν τη θέση εργασίας από τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν και των οποίων οι ιδιοκτήτες θα αποφασίσουν να μη λειτουργήσουν με άλλο τρόπο (συνδρομητικά, ως webtv, κ.λ.π.), αλλά και σε όλους τους άλλους ανέργους αντίστοιχης ειδικότητας που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης» που επιχορηγεί τη θέση εργασίας και η επιδίωξη να θέτουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας το νέο πήχη της κανονικότητας. Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η τηλεοπτική επιχείρηση να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση, λόγω καταγγελίας, το τελευταίο τρίμηνο, πριν από την έναρξη εφαρμογής του.

α) Κατά την πρώτη φάση, η θέση εργασίας επιδοτείται με «επιταγή επανένταξης» ισόποση με το επίδομα ανεργίας και για όσο διάστημα διαρκεί το τελευταίο. Η τηλεοπτική επιχείρηση υποχρεώνεται να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

β) Κατά τη δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη της πρώτης και, μέχρι να συμπληρωθούν 24 μήνες αμιγούς απασχόλησης με τους όρους αυτής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

γ) Η επιχείρηση υποχρεώνεται να μην απολύσει, με καταγγελία της θέσης εργασίας, κανέναν εργαζόμενο καθ’ όλο το 24μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση παράβασης άλλων όρων του προγράμματος, καταλογίζεται σε βάρος της το σύνολο της επιχορήγησης.

Παράλληλα με το παραπάνω πρόγραμμα, θα καταρτιστεί ένα ακόμη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για ανέργους απολυμένους από τα ΜΜΕ (νέους και παλαιούς) και, επιπλέον, νέους χωρίς προηγούμενη απασχόληση και κατάρτιση για επαγγελματική ένταξη στο συγκεκριμένο κλάδο. Εκτός από το χορηγούμενο επίδομα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και τη μικροεπιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site».

«Με τον τρόπο αυτό, κανένας εργαζόμενος στα κανάλια που λειτουργούν, δεν θα χάσει τη δουλειά του, ενώ θα βρουν θέσεις εργασίας και άλλοι άνεργοι του κλάδου. Επίσης, εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις τα επόμενα δύο έτη από όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανένταξης και εισάγεται ως κριτήριο της νόμιμης απασχόλησης ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε