Για τις περικοπές των συντάξεων, την τρομοκρατία, τα εργασιακά, την διαπραγμάτευση και τα μπλοκάκια, μίλησε στο North 98 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Ποτέ δεν εχω δηλώσει περήφανος για το ύψος των συντάξεων. Αυτές οι συντάξεις ειναι αυτές που μπορούμε να δώσουμε στο πλαίσιο της παρούσης οικονομικής κατάστασης. Δεν είπα ποτέ πως οι συντάξεις που δίνονται, ειναι αυτές που θα έπρεπε να δίνονται είναι αυτές που μπορούμε να δώσουμε τώρα οταν έχουμε χάσει το ενα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου λόγω της κρίσης. Αυτο που προσπαθήσαμε να κάνουμε με την εφαρμογή των ίδιων κανόνων τουλάχιστον ο υπολογισμός να γίνονται με τα ιδια κριτήρια να μην υπάρχουν χαμένοι, χωρίς να υπάρχει αντικειμενική αιτία προς τούτο. Ο τρόπος που χαραξαμε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης βοηθάνε πιο πολύ τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία στρώματα, πράγμα που θα έπρεπε να κάνουμε», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για τη διαπραγμάτευση
«Θα είχε τελειώσει η διαπραγμάτευση απο τον Δεκέμβρη αν ειχαμε να διαπραγματευτούμε μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους. Μονο στο ΔΝΤ οφείλεται η καθυστέρηση: Επιμένει σε ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις ιδιαίτερα στα εργασιακά, θέσεις αντιευρωπαϊκές».
Για τα εργασιακά
Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ρωτήθηκε τι ειναι πιο ωφέλιμο στη ζυγαριά. Ομαδικές απολύσεις ή συλλογικές συμβάσεις; Απάντησε: «Το σημαντικότερο θεμα ειναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον απλό λόγο οτι αυτές καθορίζουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και αφορούν κυρίως την καθημερινότητα ολων των εργαζομένων. Οι ομαδικές απολύσεις αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις το 4% στη χώρα δεν θέλω να το υποτιμήσω αλλά σε καμία περίπτωση της ίδιας σημασίας με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Για το κλείσιμο στα μπλοκάκια
«Η προσπάθειά μας με το νόμο ηταν να μην έχουμε μια ακόμη περικοπή των συντάξεων αλλά να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα να ισορροπήσουμε τα έσοδα και τα έξοδα του ταμείου. Για τα μπλοκάκια αυτο που κάναμε ήταν να πούμε οτι οσοι δεν ηταν στην πραγματικότητα ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά ειναι μισθωτοί έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας απλώς ο εργοδότης τους θέλει να τους πληρώνει με μπλοκάκι για να γλιτώνει την ασφαλιστική επιβάρυνση ειναι κάτι που δεν θα πρεπει να συνεχιστεί. Κανείς δεν χαίρεται οταν εισπράτει άδικες επιθέσεις. Απο την άλλη μεριά όμως έχω μια ιδιαίτερη ικανοποίηση απο το γεγονός οτι αυτή την μεταρρύθμιση την φτάσαμε στο τέλος. Θυμάστε οταν ο Γιαννίτσης είχε επιχειρήσει μια ανάλογη μεταρρύθμιση ούτε ο τότε πρωθυπουργός τη στήριξε. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται με ορίζοντα ιστορικό και οχι ενα ή δυο χρόνια. Είμαι περήφανος που την έκανα και έφτασε αυτή η μεταρρύθμιση στην ολοκλήρωσή της».
Για μέτρα και αντίμετρα
«Αυτό διαπραγματευόμαστε τώρα. Θέλω να ελπίζω οτι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει πράγματι σε εναν τίμιο συμβιβασμό ακριβώς για αυτό το λόγο δεν κλείνουμε τη διαπραγμάτευση οπως και να ειναι. Δεν μας ενδιαφέρει να εχουμε μια συμφωνία όποια και να ειναι θέλουμε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό γιατί πράγματι κάθε λεπτό καθυστέρησης επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Απο την άλλη μεριά όμως μια κακή συμφωνία δεν ειναι μια συμφωνία που την θέλουμε.
Για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο
«Πρέπει να βρούμε ενα τρόπο στις κοινωνίες μας και να θωρακιστούμε απέναντι σε παρόμοιους κινδύνους και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τον ανοικτό το χαρακτήρα που εχουν οι κοινωνίες μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Δεν ειναι εύκολη εξίσωση αλλά είναι η μοναδική που μπορεί να κρατήσει και τη δημοκρατία μας ζωντανή και τον τροπο ζωής μας ετσι οπως τον θέλουμε”.
«Ειναι αλήθεια» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, «οτι σε ολες τις χώρες υπάρχουν προϋποθεσεις για παρόμοιοι κίνδυνοι αλλά θα ηταν λιγάκι υπερβολικό να εξισώσουμε τη σοβαρότητα των δυο συμβάντων (τρομοδέματα) το ενα πλησιάζει λίγο στη φάρσα, δεν υποτιμώ στους κινδύνους που μπορεί να υπήρχαν στην αποστολή αυτών των δεμάτων, αλλά προφανώς ειναι διαφορετικής ποιότητας γεγονότα. Στην Ελλάδα ευτυχώς ακόμη έχουμε μείνει μακριά απο παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις οχι οτι η χώρα μας ειναι απολύτως Θωρακισμένη σε ενα τετοιο ενδεχόμενο, αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουμε αποφύγει να βρεθούμε στη καρδια ενός παρόμοιου κυκλώνα».
Για τις δηλώσεις Παπαγγελόπουλου περί (Τσίπρα και Καραμανλή)
«Είναι προφανές οτι εμεις δεν είμαστε διαπλεκόμενοι. Ενας απο τους βασικούς λόγους που μας έδωσε την εμπιστοσύνη του ο ελληνικός λαός ειναι γιατί θέλει και ελπίζει οτι θα έρθουμε σε σύγκρουση με το σύστημα διαπλοκής. Ειναι αλήθεια και οτι ο κ. Καραμανλής στην αρχή της θητείας του είχε επιχειρήσει μια σύγκρουση με πλευρές αυτού του συστήματος οπως ειχε μιλήσει για νταβατζήδες ειναι προφανές ομως εξίσου οτι δεν μπόρεσε να πετύχει τίποτα στον τομέα αυτόν».