Site icon NewsIT

Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ έχει ιδεοληψία με τις ομαδικές απολύσεις

07.06.2016 | 11:51
Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ έχει ιδεοληψία με τις ομαδικές απολύσεις

«Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, δεν ήταν μέσα στο μνημόνιο, πρόκειται για απολύτως κατασκευασμένη είδηση και την κατήγγειλα ως τέτοια. Από την πρώτη στιγμή υπήρχε διάψευση, παραμένει όμως η «είδηση» στον «αφρό». Ακόμα και ο ΣΕΒ που είχε πει για την ενσωμάτωση, έβγαλε ανακοίνωση χθες ότι ούτε καν το ζητάει», είπε στον Αlpha 989 ο Γιώργος Κατρούγκαλος για το θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού.

«Τώρα που κλείνει η αξιολόγηση και τερματίζεται η αβεβαιότητα, κάποιοι θέλουν να τη συντηρήσουν», είπε ο υπουργός Εργασίας, καταλογίζοντας ευθύνες σε εφημερίδες αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκτίμησε πως θα αποκρουστεί η θέση του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, τονίζοντας πως δεν το θέλουν ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις. «Για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων οι δανειστές, το ΔΝΤ, έχουν μια ιδεοληψία και εξακολουθούν να τις ζητούν. Προφανώς εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό και το ΔΝΤ εμφανίζεται ξανά απομονωμένο», είπε χαρακτηριστικά.  
 
Ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «μετά από την λαίλαπα της 5ετίας είμαστε η πλέον απορυθμισμένη χώρα της Ευρώπης στα εργασιακά. Προσπαθούμε να γυρίσουμε πίσω στο κοινωνικό μοντέλο» και πρόσθεσε ότι «εμείς βάλαμε ως κεντρικό ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Είχαμε πάνω από 200 κλαδικές συμβάσεις και τώρα έχουμε λιγότερες από 10».

Για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας είπε ότι «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερους ελέγχους και να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο. Προσπαθήσουμε να εξορθολογίσουμε, επίσης, τη νομοθεσία των προστίμων γιατί τώρα είναι εξοντωτική. Για μία μικρή επιχείρηση πχ ισοδυναμεί  με θανατική καταδίκη».

Σε ερώτηση για την κατάσταση στο MEGA ο κος Κατρούγκαλος είπε πως «έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι. Έχουμε κάνει 3 τριμερείς συναντήσεις στο υπ. Εργασίας. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίθηκαν με ειλικρίνεια από την εργοδοτική πλευρά. Εκπροσωπήθηκαν (στις τριμερείς) από δικηγόρους. Η στάση τους θα έλεγα ότι αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας».  
 
Για το θέμα της άδειας (του MEGA) είπε ότι ο νόμος βάζει κάποιες προϋποθέσεις. «Για ποια άδεια μιλάμε, εδώ δεν μπορούν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για τις εταιρείες Πυρσός και Athens Ledra που έκλεισαν πρόσφατα ο υπουργός είπε ότι «δυστυχώς υπάρχουν πλούσιοι επιχειρηματίες με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις. Η εργασιακή ζούγκλα φτάνει σε αυτά τα έσχατα φαινόμενα».  
Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κάνει ακόμα ό,τι περιμένει από εμάς ο κόσμος αλλά προσπαθούμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσω ανώνυμων εταιρειών κρύβουν το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης».

Τέλος, μιλώντας για την Συνταγματική Αναθεώρηση ο κος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «αλλαγές με συναίνεση». Αναφέρθηκε στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας ότι πρέπει να πάψει το πολιτικό προσωπικό της χώρας να έχει ειδική μεταχείριση. Έκανε λόγο όμως και για θεσμούς άμεσης δημοκρατίας: «ο πολίτης να ελέγχει μαζεύοντας υπογραφές πχ, το λεγόμενο κυρωτικό δημοψήφισμα. Θέλουμε να ξαναδώσουμε δύναμη στον απλό άνθρωπο».

Πηγή: Alpha 989
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version