Πολιτική

Κατσέλη: Χρονιά μετάβασης προς έναν νέο διπολισμό στο πολιτικό σκηνικό

Τις δικές της απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας δίνει η Λούκα Κατσέλη στη “Νέα Σελίδα”.

Οι πολιτικές εξελίξεις το 2019 θα είναι καθοριστικές τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα για μία τουλάχιστον δεκαετία. αναφέρει η κ. Κατσέλη υπογραμμίζοντας πως το πολιτικό σκηνικό έχει ήδη αρχίσει να αναδιατάσσεται και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, θα διαφανούν τα πρώτα σημάδια του επερχόμενου επανακαθορισμού συμπράξεων και συσχετισμών, που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα των νέων πολιτικών σχηματισμών που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια».

«Το 2019 θα αποτελέσει έτος μετάβασης προς έναν νέο διπολισμό που θα μορφοποιηθεί τα επόμενα χρόνια: μιας νέας συντηρητικής συμπαράταξης, αποτελούμενης από δεξιά και νεοφιλελεύθερα άτομα, κινήματα και πολιτικά κόμματα, και μιας νέας προοδευτικής συμπαράταξης, αποτελούμενης από δημοκράτες σοσιαλιστές, οικολόγους και αριστερούς» τονίζει η κ.Κατσέλη και επισημαίνει πως οι ανακατατάξεις αυτές αφορούν και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.

«Οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα, πολλές θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, το διαθέσιμο εισόδημα πολλών δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες, η υπερχρέωση αποτελεί απειλή και οι προοπτικές για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νέων είναι αρνητικές. Όσο δεν ανατρέπονται οι πολιτικές που προκάλεσαν αυτές τις επιπτώσεις τόσο θα φουντώνει η κοινωνική δυσαρέσκεια, με κίνδυνο τη διεύρυνση της επιρροής ακροδεξιών, αντισυστημικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας αλλά και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού», αναφέρει η κ. Κατσέλη.

Στην ερώτηση αν «εντάσσεται στις ανακατατάξεις αυτές η νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο, για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου» η απάντησή της είναι καταφατική:

«Ασφαλώς. Οι κοινωνικές διεργασίες και ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης αναζητούν πολιτική έκφραση μέσα από προοδευτικές συμμαχίες πολιτών, αν όχι κομμάτων, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντά ευθαρσώς «ναι», στο ερώτημα αν προλαβαίνει η Σοσιαλδημοκρατία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος που εκχώρησε στον νεοφιλελευθερισμό, υπό την προϋπόθεση, όπως αναφέρει, να αποτιμήσει σωστά την πορεία της, κάνει την αυτοκριτική της, χτίσει πάνω στα μεγάλα επιτεύγματά της και συνάψει ειλικρινείς προγραμματικές συμφωνίες με άλλα προοδευτικά κινήματα και κόμματα στο πλαίσιο ενός ευρύτατου προοδευτικού μετώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αποφασίζει το απόγευμα η επιτροπή δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ για την Κατερίνα Μπατζελή – Τρεις μήνες διαγραφή η πιθανότερη εκδοχή
Από την απόφαση που θα λάβει η επιτροπή δεοντολογίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η κατάσταση που θα επικρατήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η Κατερίνα Μπατζελή
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ο Χρήστος Σπίρτζης για να ερευνηθεί η εμπλοκή του στην τραγωδία των Τεμπών
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα κάνει δεκτό το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη, λέγοντας ότι το αίτημα τον τιμά «αλλά δεν μπορεί να ικανοποιηθεί λόγω του κανονισμού της Βουλής»
Ο Χρήστος Σπίρτζης
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Έρχεται παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, ξεκίνησαν οι εξ’ αποστάσεως μαρτυρίες και ανακρίσεις»
«Αποκτάμε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να μπορούμε να παράγουμε Τεχνητή Νοημοσύνη εδώ. Σ’ ένα χρόνο θα είναι έτοιμο» λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Kυριάκος Μητσοτάκης: Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός με 6 πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο και στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης
«Σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν ''κούρεμα'' έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου