Συνεχίστηκε και σήμερα η κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την πρόταση Στρατούλη να υπάρξει αναλογικότητα στην επιβολή προστίμων για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Γιάννης Βρούτσης επανήλθε στο θέμα που άνοιξε χτες ο Δημήτρης Στρατούλης, δηλώνοντας με νόημα πως τον προβληματίζει «η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ» για μειώσεις των προστίμων σε επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.
«Για την κυβέρνηση η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Να πάρει θέση. Είστε υπέρ ή κατά του αυστηρού μέτρου για την ανασφάλιστη εργασία και να το εξηγήσετε. Το μέτρο αυτό απέδωσε και επειδή πλέον η Ελλάδα διαθέτει πρωτοποριακά εργαλεία, δικής μας εμπνεύσεως, όπως η «Εργάνη», μετρήσαμε σε ζωντανό χρόνο την απόδοση του μέτρου.
Αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση της απασχόλησης τον Σεπτέμβριο κατά 63.000 εργαζόμενους, που ήταν πολύ υψηλό νούμερο σε βάθος 10ετίας. Δηλαδή πέρασαν από την αφανή στην επίσημη εργασία 63.000 άνθρωποι εργαζόμενοι» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Θέλω να εκπέμψω σε κάθε τόνο πως το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να πατάξει αυτό το φαινόμενο και θα δίνει καθημερινά τη μάχη σε όλη την Ελλάδα μαζί με το ΙΚΑ και το ΣΕΠΕ» πρόσθεσε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην «μεμψιμοιρεί» για πράγματα που πρέπει να τους ενώνουν σε μια στιγμή που «η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».
«Δεν δεχόμαστε από κανέναν να μας κουνάει το δάκτυλο» αντέδρασε ο Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας πως και ο ΣΥΡΙΖΑ «θεωρεί μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα την φοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία» και πως «όποια πρωτοβουλία υπάρξει για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη στηρίξει με όλες τις πολιτικές του δυνάμεις».
Ωστόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρόταση του που οδηγεί σε μειώσεις των προστίμων στις μικρές επιχειρήσεις, δηλώνοντας με έμφαση…
«Και βεβαίως τα πρόστιμα πρέπει να είναι σκληρά και αυστηρά σε όσους διενεργούν αυτό το έγκλημα. Στην τοποθέτηση μου χτες δεν μίλησα για μειώσεις των προστίμων αλλά να είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κλείνουν οι μικροί και να είναι χάδι για τους μεγάλους.
Να ισχύει η αναλογικότητα (στα πρόστιμα). Αυτή την αρχή της αναλογικότητας το υπουργείο Εργασίας την εφαρμόζει σε όλα τα πρόστιμα της εργατικής νομοθεσίας». «Το βάλαμε το θέμα για προβληματισμό» τόνισε και πρότεινε τα έσοδα από τα πρόστιμα να «πηγαίνουν για την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης και όχι στην τρύπα του δημόσιου χρέους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα κόντρα στη Βουλή! Στρατούλης εναντίον Βρούτση για αδήλωτη εργασία
Πως θα εργασθούν Έλληνες γιατροί στην Τουρκία
Πρόστιμα 6 εκατομμυρίων ευρώ για αδήλωτη εργασία
Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία