Προβληματισμός και ενστάσεις από "παραδοσιακά" στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Η «μάχη» της διεύρυνσης αναμένεται να δοθεί στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο καθώς όλα δείχνουν ότι μετά από πολύ καιρό αναβιώνουν οι διαφορετικές θέσεις και απόψεις των τάσεων μέσα στο κυβερνών κόμμα.
Αιτία – όσο και αν φαίνεται περίεργο- αποτελεί το θέμα της διεύρυνσης καθώς η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα έφερε εντάσεις και γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποιους αφορά το άνοιγμα που κάνει το κυβερνών κόμμα προς στην κεντροαριστερά.
Ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το 3% , οι « 53 » αλλά και ένα κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος που εκφράζει την ευρωπαϊκή αριστερά διαφωνεί με το άνοιγμα που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μέχρι πρότινος είχαν εκφράσει ακραίες απόψεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και που κατά την γνώμη τους πολιτικά δεν προσδίδουν τίποτα καινούργιο .
Επιφυλακτικοί στη “διεύρυνση” Σκουρλέτης, Φίλης, Ξυδάκης
Ανάμεσα σε αυτούς που εμφανίζονται να είναι επιφυλακτικοί στην άνευ όρων διεύρυνση είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης , ο Νίκος Ξυδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Σκουρλέτης σε άρθρο του στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου εξέφρασε τις ενστάσεις του με τον πιο σαφή τρόπο λέγοντας ότι « δεν χωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα βγαλμένα από την ναφθαλίνη του παλιού δικομματισμού».
«Δεν είναι στην πρόθεση μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στο άρθρο του ο Πάνος Σκουρλέτης. Μιλάμε εξ ονόματος της δίκης μας Αριστεράς που θέλει όμως να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών, που θα διεκδικήσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του κόσμου της εργασίας. Σε αυτόν τον αριστερό προοδευτικό πόλο χωρούν δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς, ο χώρος της Οικολογίας και δυνάμεις από τον Κεντροαριστερά που συνειδητοποιούν την ανάγκη της απαγκίστρωσης από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωσή του εκ των πραγμάτων είναι πρωταγωνιστικός. Βέβαια οι ιδέες και τα πιο λαμπερά σχέδια διαμεσολαβούνται από πρόσωπα. Για αυτό η φερεγγυότητα των προσώπων μπορεί να δώσει φτερά σε ένα τέτοιο σχέδιο ή και να το λαβώσει. Ο κόσμος που εγκατέλειψε τον απαξιωμένο δικομματισμό δεν θέλει να τον δει με άλλο περιτύλιγμα μπροστά του. Δεν βοηθούν τη νικηφόρα προοπτική του σχεδίου μας πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλαιού δικομματισμού».
Τα στελέχη που εμφανίζονται να διαφωνούν με την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι γενικά δεν είναι κατά της διεύρυνσης του κόμματος θεωρούν ωστόσο ότι όσοι συστρατευθούν αυτοί την στιγμή μαζί τους θα πρέπει να συμφωνούν σε μια σειρά από ζητήματα όπως για παράδειγμα στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών .
Μάλιστα είναι ιδιαίτερα θετικοί στην νέα πολιτική κίνηση « πρωτοβουλία Πολιτών Γέφυρα» που απαρτίζεται από τους Νίκο Μουζέλη, Αντώνη Λιάκο, Παναγιώτη Παναγιώτου, Σωτήρη Βαλντέν, Νίκο Μπίστη, Κωστή Παπαϊωάννου, Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, Μαρία Ρεπούση και Φωτεινή Σιάννου, καθώς θεωρούν το πολιτικό τους στίγμα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της διεύρυνσης οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα
Από την άλλη ένας στενός κύκλος συνεργατών του πρωθυπουργού όπως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς εμφανίζονται να είναι πιο ανοικτοί στην ένταξη στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως λένε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας με τις ψήφους των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς .
Μάλιστα όταν πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπουργοποίηση των δυο στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είπε: “Τέτοιου τύπου αντιδράσεις ακούω από το 2011 . Κάθε φορά που επιχειρείται διεύρυνση υπάρχει κριτική, επαναλαμβανόμενη. Τα ακούμε και προχωράμε. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προοδευτικό μέτωπο με προγραμματικό πυρήνα και σ αυτό το μέτωπο υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δεν συμφωνούμε για όσα έγιναν χθες αλλά συμφωνούμε για όσα πρέπει να γίνουν αύριο”.
Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα άχρωμο κόμμα ‘μεσαίας λογικής’».