Οι χαμηλοί τόνοι που επικράτησαν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκαν ουσιαστικά στην ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση του οργάνου αφού ψηφίστηκε ομόφωνα και οι όποιοι προβληματισμοί εστιάστηκαν περισσότερο στην ανάγκη το κόμμα να διατηρήσει την ιδεολογικοπολιτική μου φυσιογνωμία.
Στην πολιτική απόφαση της ΚΕ να σημειωθεί ότι απορρίπτεται το ενδεχόμενο συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι «ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό, στο πλαίσιο της πορείας προς το Συνέδριο, θα δώσει την απάντηση στα σενάρια που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα το τελευταίο διάστημα περί πολιτικών συμμαχιών και οικουμενικών κυβερνήσεων».
Επίσης η ΚΕ καθιστά σαφές ότι τα σενάρια αυτά «έπεσαν στο κενό», καθώς είναι «ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική λύση».
«Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου» αναφέρει η απόφαση της Κ.Ε. σημειώνοντας τη ανάγκη την ανάγκη αναδιάταξης των κοινωνικών συμμαχιών και της συγκρότησης ενός ισχυρού μετώπου για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
«Οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο και σε αυτήν την προσπάθεια η Κ.Ε. καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συστρατευθούν» τονίζεται στο κείμενο της απόφασης.
Η Κ.Ε. να σημειωθεί ότι εξαπολύει επίθεση τόσο στη Ν.Δ. όσο και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ενώ στην Ένωση Κεντρώων, αποδίδονται ρευστά πολιτικά χαρακτηριστικά, απρόβλεπτη συμπεριφορά και δημαγωγικές θέσεις,
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στη στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της περιουσίας, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδική αναφορά γίνεται στην πρόκληση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό σύστημα θέμα για το οποίο επισημαίνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κομβικό ζήτημα η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις και η επίτευξη της αναγκαίας εξοικονόμησης μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού να επιτευχθεί με όρους κοινωνικής και γενεακής αλληλεγγύης.
Για να μην καταστεί αδιέξοδη η συμφωνία η ΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη έναρξης της συζήτησης για το χρέος, καθώς “η γενναία και αποτελεσματική διευθέτηση του που θα ανοίξει το δρόμο για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση”.
Ακόμη δίνεται έμφαση στην υποχρέωση να προχωρήσει το «παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρεται ότι πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή ο νόμος για τα ΜΜΕ, να προχωρήσει ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και να καλύπτει περισσότερα προγράμματα, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να ελεγχθούν όλες οι λίστες φοροδιαφυγής, να ενισχυθεί ο δημόσιος κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και της κοινωνίας, να επιταχυνθούν μεγάλες τομές και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Όσον αφορά το ρόλο του κόμματος η Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι «Ο ρόλος αυτός δεν μπορεί να είναι ρόλος απλής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και άσκησης κριτικής. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση. Όχι να γίνει κομμάτι του κράτους και συνδιαχειριστής της διαφθοράς και των πελατειακών δικτύων, όπως τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος. Αλλά να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως, με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας».
Ενόψει του Συνεδρίου τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικοδόμηση ενός μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ και προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις, σε πρωτεύουσες Νομών, σε γειτονιές μεγάλων αστικών κέντρων για ένα συνέδριο στρατηγικής και ταυτότητας. Επίσης κρίνεται σημαντική η διοργάνωση μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις.
Η ΚΕ αποφάσισε τέλος τη συγκρότηση των Επιτροπών που θα οργανώσουν και που θα διαμορφώσουν τα κείμενα του Συνεδρίου, τος οποίες απαρτίζουν οι:
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.ΔΑΡΕΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
2. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
3. ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
4. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
5. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
6. ΣΒΙΓΚΟΥ ΡΑΝΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΗΣ
ΓΚΑΣΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ
ΔΟΥΖΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΧΑΡΗΣ
ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΕΠΠΕΣ ΖΩΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΡΗΓΟΣ ΑΛΚΗΣ
ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΑΘΑΝΙΤΗ ΟΛΑ
ΒΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ
ΚΑΛΚΑΝΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΑ
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΟΤΣΑΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΥΔΡΑΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΝΑ
Μ.Α.