Πέμπτη, 7 Νοε.
18oC Αθήνα

Θετική εξέλιξη: Η Κομισιόν παίρνει τα ηνία των διαπραγματεύσεων! Η πρότασή της για ενδιάμεση συμφωνία μέσα στον Ιούνιο – Προτείνει μέτρα 5 δισ.

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Θετικό βήμα για συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές
– Το πολυσέλιδο κείμενο έστειλε το μεσημέρι η Κομισιόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη  διαπραγμάτευση σύμφωνα με το vima.gr
– Η συμφωνία περιγράφεται ως “ενδιάμεση” με συνολική συμφωνία έως το Φθινόπωρο
– Στο κείμενο τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου
– Η Κομισιόν προτείνει:
– Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% το 2015
– Μένει ο ΕΝΦΙΑ, επανεξετάζονται οι συλλογικές συμβάσεις, αυξάνεται η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 30.000€
– ΦΠΑ: Τρεις οι συντελεστές από την 1η Οκτωβρίου
ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

“Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα” είναι ο τίτλος του πολυσέλιδου κειμένου της Κομισιόν που έφτασε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στα χέρια όλων των εμπλεκόμενων στις διαπραγματεύσεων φορέων, αποκαλύπτει tovima.gr.

Φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “κουράστηκε” από τη στασιμότητα και από το γεγονός πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της “σέρνεται” για μήνες, προκαλώντας προβλήματα σε όλες τις πλευρές.

Το πολυσέλιδο κείμενο της Κομισιόν έφτασε σε όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στις αποφάσεις, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στο κείμενο, που αποκαλύπτει tovima.gr, τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Με την πρόταση της Επιτροπής στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και των “θεσμών” τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EuroWorking Group, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Οι προϋποθέσεις για συμφωνία

Πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν, δηλαδή να νομοθετηθούν, όσα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016. Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου.

Δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους Ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:

– 2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
– 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
– 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
– 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

– η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

– Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

– Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

– Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

– Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

– Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

– Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Στο κείμενο η Κομισιόν σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα, όμως αποτυπώνονται, σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

– η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

– η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

– το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

– μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Πηγή: tovima.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε