Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ΚΕ, για πρώτη φορά μακριά από το σινέ Κεραμεικός καθώς θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», εστιάζεται στις αντιδράσεις των μελών του οργάνου, όχι τόσο της «αριστερής πτέρυγας» που είναι γνωστές και δεδομένες, όσο της «προεδρικής» φρουράς που θα εμφανιστεί διχασμένη με ένα μέρος της να κινείται στη γραμμή της «κριτικής στήριξης».
Με εξαίρεση τους «προεδρικούς» οι οποίοι συσπειρώνονται πλέον στην νέα τάση της «‘Ενωτικής Κίνησης» υπό τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά μαζί με την «Πρωτοβουλία 2010» (Γ. Μπαλάφας, Δ. Παπαδημούλης, Ρ. Δούρου κ.α.) και οι οποίοι θα στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό χωρίς αστερίσκους, η νέα εσωκομματική κίνηση των «53» που αποτελεί μέρος του πάλαι ποτέ ενωμένου «προεδρικού» μπλοκ αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής στηρίζοντας όμως την διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Μεταξύ των στελεχών που ανήκουν σε αυτή την τάση είναι οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θόδωρος Δρίτσας, Τάσος Κορωνάκης, Ράνια Σβίγγου, Ηρώ Διώτη, Χάρης Κωνσταντάτος, Θεόδωρος Δρίτσας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος κ.α.
Όσον αφορά την «Αριστερή Πλατφόρμα» ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντώντας χθες σε ερωτήσεις στη Βουλή έδωσε χθες το μετριοπαθές πλέον στίγμα της ισχυρής συνιστώσας λέγοντας «Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό. Αυτό κάνουμε τρεις μήνες κάτω από πολύ σκληρές και δύσκολες συνθήκες. Και οι διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε και θέλουμε μια συμφωνία η οποία να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας και να μπορεί δώσει τη δυνατότητα να σταθεί όρθια η χώρα μας και στον ελληνικό λαό να ξεφύγει από την κρίση».
Με τη συμφωνία να είναι προ των πυλών του ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του κόμματος έχει ξεκινήσει το «μασάζ» προκειμένου να πείσει τα στελέχη για την ανάγκη προσαρμογής στο ρεαλισμό με τη διατήρηση πάντως όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου των «κόκκινων γραμμών».
Κορυφαία στελέχη όπως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας κ.α. αναμένεται να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Παράλληλα το «Κόκκινο Δίκτυο» ( Γ. Μηλιός, Α. Νταβάνελος κ.α.) μιλούν πλέον ανοιχτά για ρήξη και στάση πληρωμών υποστηρίζοντας ότι «Σύντομα θα γίνει σαφές ότι οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο και θα επιδιώξουν να το κάνουν συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ενδεικτική ίσως του συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάδειξη νέου Συντονιστικού στη Νομαρχιακή της Α’ Αθήνας, όπου οι «53» έλαβαν 14 έδρες η «Αριστερή Πλατφόρμα» 10 έδρες, η «Ενωτική Κίνηση» 7 έδρες και η «Πλατφόρμα 2010» 4 έδρες.