Στις 8 το πρωί της Κυριακής, 12.11.2017 άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή του αρχηγού του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα στην Κεντροαριστερά.
Κεντροαριστερά: “Έσπασε” το φράγμα των 200.000
Η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού στην κεντροαριστερά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30. Παρατάθηκε μόνο όπου χρειάστηκε λόγω του συνωστισμού στα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών Δεοντολογίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν τη διαδικασία».
Επίπεδα… παλιού ΠΑΣΟΚ
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Δείτε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα από το live blogging του newsit.gr
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για την Κεντροαριστερά
Οι υποψήφιοι είναι με αλφαβητική σειρά:
Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, και Δημήτρης Τζιώτης.
[read4more]
Το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο και μπαίνει μόνο ένας σταυρός προτίμησης. Όποιος προσέλθει θα πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή διαβατήριό του. Μπορεί να πάει να ψηφίσει όπου επιθυμεί. Σ΄όποιο εκλογικό κέντρο τον εξυπηρετεί.
Η ψηφοφορία αφορά στον επικεφαλής για την Κεντροαριστερά, που θα ηγηθεί και θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της ιστορικής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.
Η ψηφοφορία γίνεται σε περίπου σε 1000 εκλογικά τμήματα σε όλους τους νομούς της χώρας και στο εξωτερικό.
Πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά κέντρα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.dpekloges.gr.
Για να συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία θα πρέπει να καταβάλει κατ’ ελάχιστο εισφορά 3 ευρώ. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας. Αν περισσέψουν χρήματα, αυτά θα είναι η προίκα του νέου κόμματος.
Ποσοστά και… διαδικαστικά
Για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, η εκλογή θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου μεταξύ των δυο πρώτων υποψηφίων με τα μεγαλύτερα ποσοστά, και νικητής θα ανακηρυχθεί αυτός που θα πλειοψηφίσει, όσες ψήφους και αν συγκεντρώσει.
Την οργάνωση των εκλογών έχει αναλάβει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας με πρόεδρο τον καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτο.
Για την οργάνωση της ψηφοφορίας σε όλη την επικράτεια, η ΑΕΔΔ αποφάσισε να συγκροτήσει “Δίκτυο Εμπιστοσύνης” ορίζοντας εκπροσώπους της σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ