Site icon NewsIT

Και η κεντροαριστερά… συνεδριάζει

05.06.2015 | 10:43
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στην πιο κρίσιμη καμπή για τη χώρα η ελληνική κεντροαριστερά αναζητά την ιδεολογική και πολιτική της ταυτότητα και συνάμα τη εναλλακτική της πρόταση απέναντι στο νέο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή καλούνται να διασώσουν την χαμένη τιμή της κεντροαριστεράς που «θυσιάστηκε» στο βωμό των μνημονίων εξαιτίας των επιλογών των ηγεσιών τους στα κρίσιμα χρόνια της κρίσης.

Το ζητούμενο είναι αν μπορεί τελικά η κεντροαριστερά μέσα από τις εσωτερικές αντιθέσεις της και με βάση τις αποφάσεις των δύο συνεδρίων να ενώσει τα κομμάτια της, καθώς τα μέχρι τώρα εγχειρήματα της ΕΛΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ έπεσαν στο κενό εξαιτίας ηγεμονισμών και προσωπικών συμπεριφορών και φιλοδοξιών.

Στον «Πανελλήνιο»…

Οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθούν στον «Πανελλήνιο» με τη συμμετοχή 2500 συνέδρων περίπου με σκοπό την ιδεολογικοπολιτική ανασυγκρότηση της παράταξης και την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος στις 14 Ιουνίου μέσα από πανελλαδική καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων.

Μια διαδικασία όμως η οποία αμφισβητείται από στελέχη όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και γενικότερα από «εκσυγχρονιστές» που λένε ότι το Συνέδριο καλείται να αποφασίσει.

Στην περίπτωση μάλιστα που το Συνέδριο εγκρίνει κάτι τέτοιο η Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να αποσυρθεί από το συνέδριο μαζί με τους συνέδρους που επηρεάζει γιατί έτσι παραβιάζεται το Καταστατικό, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος κινείται κι αυτός στη γραμμή του Καταστατικού είναι πιο ευέλικτος στο ενδεχόμενο εκλογής προέδρου από το συνέδριο αν το συνέδριο αποφασίσει κάτι τέτοιο τελικά.

Επίσης στις κρίσιμες ψηφοφορίες του Συνέδριου αναμένεται να τεθεί το αν θα εκλεγεί Κεντρική Επιτροπή και Γραμματέας, γεγονός για το οποίο η κ. Γεννηματά είναι υπέρ, εν αντιθέσει με την άποψη άλλων κορυφαίων στελεχών που θεωρού ότι και σε αυτό το θέμα πρέπει να αποφασίσει το σώμα του Συνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι 3 πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νάσος Αλευράς και ο Κώστας Καρτάλης, με κοινή τους δήλωση, υπό τον τίτλο: «Να τολμήσουμε», παρεμβαίνουν ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα της προοδευτικής παράταξης.

Τα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή τους επισημαίνουν óτι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η συμφωνία με τους εταίρους, αλλά η διατύπωση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εκφράζουν παράλληλα τις αντιρρήσεις τους για το χαρακτήρα και τους στόχους του Συνεδρίου λέγοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακό μεταίχμιο» καθώς «Η απόφαση να διεξαχθεί το Συνέδριο σε αυτήν την εποχή της εθνικής αβεβαιότητας αποδεικνύει πως προσωπικοί σχεδιασμοί απειλούν να εκτρέψουν την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία από αφετηρία μιας αναγκαίας ανασύστασης της παράταξης σε ένα ακόμη αδιέξοδο».

«Το Συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να αναλάβει με τόλμη πρωτοβουλία για τη σύγκλιση ιδρυτικού συνεδρίου του νέου και ενιαίου φορέα της παράταξης, μαζί με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου. Ισότιμα και από μηδενική βάση. Το ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να πρωτοστατήσει σε αυτό το εγχείρημα με πολιτική και κομματική ανιδιοτέλεια» επισημαίνουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει λόγο για την ανάληψη της ευθύνης για τον ιστορικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη συγκρότησης νέου φορέα στην ευρύτερη προοδευτική παράταξη, διαψεύδοντας φήμες περί συνεργασίας με τη ΝΔ.

Παράλληλα 26 στελέχη μεταξύ των οποίων ο Π. Καψής, ο Ν. Μπίστης κ.α. που εκπροσωπούν ουσιαστικά το εκσυγχρονιστικό ρεύμα προτείνουν

• Το συνέδριο να υπερψηφίσει την πρόταση της εισήγησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

• Το συνέδριο να δρομολογήσει τις διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο εντός του 2015 στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υπόλοιπες δυνάμεις και στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού χώρου για τη διαμόρφωση ενός πολύχρωμου ρεύματος.

• Με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων δυνάμεων να συγκροτηθεί Εθνική Επιτροπή που θα έχει την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου.

• Στο ιδρυτικό συνέδριο να αποφασιστούν η ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του φορέα, η ονομασία του, τα σύμβολά του και να εκλεγεί η ηγεσία του.

Καθοριστική φυσικά για την έκβαση του συνεδρίου θα είναι η εναρκτήρια ομιλία του απερχόμενου προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου σήμερα το απόγευμα, οποίος αναμένεται να υπεραμυνθεί των επιλογών του τα τελευταία 3 χρόνια και καλώντας ουσιαστικά τους συνέδρους να κλείσουν οριστικά την πόρτα στο παρελθόν και να προχωρήσουν μπροστά στηρίζοντας τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος δεν αναμένεται να δώσει το χρίσμα σε κάποιον υποψήφιο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την εκλογή της Φώφης Γεννηματά γιατί εκτιμά ότι θα ανοίξει την πόρτα στον Γιώργο Παπανδρέου

Πάντως φαβορί για τη προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι Φώφη Γεννηματά, έχοντας τη στήριξη στελεχών όπως οι Κ. Λαλιώτης, Θ, Τσούρας, Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντωνίου, Χρ. Πρωτόπαππας κ.α . ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο Κώστας Σκανδαλίδης καθώς αναμένει τις αποφάσεις του Συνεδρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

«Ας αποφασίσουμε προς τα πού θα πάμε, τι κόμμα θέλουμε» και μετά θα δούμε ποια πρόσωπα μπορούν να ικανοποιήσουν αυτήν την εντολή» λέει χαρακτηριστικά.

Το παρασκήνιο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου έχει φουντώσει για τα καλά και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμμαχίες του Κ. Σκανδαλίδη με τον γραμματέα Ν. Ανδρουλάκη, ή του κ. Ανδρουλάκη με τους «εκσυγχρονιστές» και με τις υποψηφιότητες των Α. Λοβέρδου, Ο. Κωνσταντινόπουλου και Θ. Χειμωνά να εξαρτώνται αφενός από το Καταστατικό αφού κάθε υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να συγκεντρώσει 240 υπογραφές συνέδρων και αφετέρου από τις αποφάσεις και τις «συμμαχίες» της τελευταίας στιγμής του συνεδρίου.


Στον «Κεραμεικό»…

Το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ξεκινά επίσης το απόγευμα στο σινέ «Κεραμεικός» με την ομιλία του απερχόμενου προέδρου Φώτη Κουβέλη ο οποίος αναμένεται με αυτοκριτικό πνεύμα να δώσει το σύνθημα για ένα νέο ξεκίνημα του κόμματος μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η προθεσμία για κατάθεση υποψηφιοτήτων για Πρόεδρο, ΚΕ, Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου λήγει το Σάββατο στις 6 το απόγευμα και μέχρι στιγμής για την προεδρία της ΔΗΜΑΡ έχουν θέσει υποψηφιότητες ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πρώην βουλευτής και υποψήφια για το δήμο Αθηναίων Μαρία Γιαννακάκη.

Όλα δείχνουν ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος θα κάνει περίπατο καθώς έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του συνεδρίου και κυρίως της νέας γενιάς στελεχών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version