Η Νίκη Κεραμέως μίλησε για τη νέα σχολική χρονιά, τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην εκπαίδευση και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν φέτος. Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στο μάθημα των Θρησκευτικών, στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, καθώς και στο νέο σύστημα διορισμών.
Ανάμεσα σε άλλα η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι οι ανακοινώσεις για σημαντικά ορόσημα του νέου σχολικού έτους – μεταξύ των οποίων και η ανακοίνωση για το πλήρες πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2023 – έγιναν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, πριν «χτυπήσει το πρώτο κουδούνι».
Σε συνέντευξή της στον Real Fm 107,1 της Θεσσαλονίκης, η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι η παρουσίαση του προγραμματισμού στην αρχή της χρονιάς είναι θέμα σεβασμού προς την εκπαιδευτική κοινότητα και βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.
Κεραμέως για διορισμούς, καινοτομίες
Η Νίκη Κεραμέως μίλησε, επίσης, για τις κυριότερες αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους 8.600 νέους, μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή. Θύμισε δε πως την τελευταία διετία έγιναν 25.000 μόνιμοι διορισμοί.
Παρακολουθήστε σε βίντεο του GRTimes.gr, τη συνέντευξη Κεραμέως στον Real FM 107,1:
Οι καινοτομίες
«Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με σημαντικές καινοτομίες και εμπλουτισμένο ανθρώπινο δυναμικό», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, ενώ ανέδειξε και άλλες παρεμβάσεις που θα εφαρμόζονται από φέτος στο Δημόσιο Σχολείο, όπως η επέκταση και ενίσχυση του Ολοήμερου σχολείου – «με σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα και ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων» -, η εκμάθηση Αγγλικών από την ηλικία των 4 ετών στα νηπιαγωγεία, η λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ομίλων και η ανάληψη δράσης από τους Μέντορες οι οποίοι θα καθοδηγούν τους νέους εκπαιδευτικούς.
Μιλώντας για τα ψηφιακά εργαλεία που προστίθενται στη «φαρέτρα» της σχολικής κοινότητας, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι όλα τα σχολεία θα αποκτήσουν διαδραστικούς πίνακες, ενώ σύντομα θα προμηθευτούν συνολικά 177.00 σετ ρομποτικής η οποία είναι πλέον υποχρεωτικό μάθημα.
Επιπροσθέτως, είπε η υπουργός, εξακολουθούν και εφαρμόζονται οι καινοτομίες που είχαν ενταχθεί ήδη από πέρυσι στα σχολεία.
Η βία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που προκαλούν η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισόδου στα Πανεπιστήμια και η ανάληψη δράσης από τη λεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
«Δεν έχουν θέση τα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, πάντως, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Υπενθύμισε δε πως «έσπασαν» δεκάδες καταλήψεις χάρη στο νέο πλαίσιο που – όπως είπε – ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση για το άσυλο και επιτρέπει την παρέμβαση της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις.
Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ
Τα περιστατικά βίας, πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως, είναι πλέον μεμονωμένα, ενώ «έρχονται και άλλα μέτρα να προστεθούν στο νέο πλαίσιο όπως η ελεγχόμενη είσοδος και οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που έλαβαν ειδική εκπαίδευση». Όπως, επίσης, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες «από συγκεκριμένους χώρους», ενώ άφησε αιχμές για τη στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα.
«Είναι λυπηρό που ακόμη και κοινοβουλευτικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο καλύπτουν, αλλά συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ακούσει πολλές φορές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινούν στην παραβίαση των νόμων που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Τα Θρησκευτικά
Η Νίκη Κεραμέως περιέγραψε, ακόμη, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό που θα ισχύσουν από Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ενώ αναφερόμενη στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση για τη μη απαλλαγή των Χριστιανών Ορθόδοξων μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών είπε:
«Το υπουργείο οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει τουλάχιστον τέσσερις αποφάσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να δοθεί σε άθεους, σε αλλόθρησκους, σε ετερόδοξους, αλλά όχι σε Χριστιανούς Ορθόδοξους. Το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αυτό έπραξε με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης».
Τηλεκπαίδευση – Νέο σύστημα διορισμών
Τέλος, η υπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην τηλεκπαίδευση για κάποιες μέρες την εβδομάδα για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το νέο σύστημα διορισμού/επιλογής εκπαιδευτικών το οποίο, πάντως, όπως είπε, θα στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους και όχι μόνο στον γραπτό διαγωνισμό.