Πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ για την αντιπολιτευτική του στάση εξαπέλυσε η Νίκη Κεραμέως στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κατώτατο μισθό.
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, καλωσόρισε σκωπτικά το ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό διάλογο με τους εταίρους, που όπως είπε, έχει ξεκινήσει 5,5 χρόνια τώρα, και απευθυνόμενη στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε:
«Αν δεν κάνω λάθος είστε τρία χρόνια αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Προκαλεί, προφανώς, εύλογα ερωτηματικά γιατί σας πήρε τρία χρόνια για να κάνετε μία τέτοια συνάντηση» σχολίασε η υπουργός Εργασίας και συνέχισε λέγοντας: «Κοιτάξαμε με ενδιαφέρον τι βγήκε από αυτή τη συνάντηση. Δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ «πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας». Γι’ αυτό περιμένατε κύριε Ανδρουλάκη τρία χρόνια;».
Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως απάντησε ένα προς ένα όλα τα σημεία του ΠΑΣΟΚ:
«Αν ο αλγόριθμος εφαρμοζόταν σήμερα θα είχε μόνο 3% αύξηση. Εσείς κύριε Ανδρουλάκη, μέσω της κυρίας Διαμαντοπούλου, είπατε ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να έχει και μείωση. Και σας ενοχλεί το 3% αύξηση;».
Απαντώντας στη θέση που διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ ότι στις περισσότερες χώρες ο κατώτατος μισθός καθορίζεται μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας σημείωσε: «Οι περισσότερες για τα μαθηματικά του ΠΑΣΟΚ είναι πέντε στις 27. Γιατί τόσες είναι. Πέντε στις 27 είναι αυτές που καθορίζουν κατώτατο μισθό μέσω Συλλογικής Σύμβασης, 22 στις 27 είναι αυτές που έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό.
Αναφερόμενη στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι από το 2012 και έπειτα, που έχουμε στη χώρα μας νομοθετικά κατώτατο μισθό υπάρχει η δυνατότητα να καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι καλύτερες αμοιβές.
«Πόσες φορές το έχουν κάνει αυτό οι κοινωνικοί εταίροι για τα μέλη τους;», διερωτήθηκε η Νίκη Κεραμέως για να απαντήσει: «Ούτε μία». Δεν το έχουν κάνει δηλαδή για τα μέλη τους αλλά θέλετε εσείς να τους δώσετε τη νομοθετική αρμοδιότητα να το κάνουν για όλους. Αυτή είναι η πρότασή του ΠΑΣΟΚ».
Σε ό,τι αφορά την άλλη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επαναφορά του συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας εργατικών διαφορών που ίσχυσε μέχρι το 2012 η υπουργός υπενθύμισε ότι είναι μη σύννομη:
«Το σύστημα που θέλει να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται από το άρθρο 6 του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τη συγκεκριμένη πρόταση έχει απορρίψει και ο Διεθνής Οργανισμός Απασχόλησης, καθώς είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει κατακριθεί, ουκ ολίγες φορές σε υποθέσεις ενώπιων του Διεθνούς Οργανισμού γι’ αυτό.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, το 2018 η ελληνική κυβέρνηση ελέγχθηκε γι’ αυτή την πρόταση, καθιστώντας τη χώρα μας τη μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ελεγχθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα από τον Διεθνή Οργανισμό Απασχόλησης.
«Μία χώρα στον ΟΟΣΑ εφαρμόζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ποια λέτε; Η Τουρκία. Άρα λοιπόν αυτό είναι το όραμα του ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Να αντιγράψει τους θεσμούς της Τουρκίας μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι σε συγκεκριμένους συνδικαλιστές, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων», συμπέρανε η υπουργός Εργασίας. Το ΠΑΣΟΚ του 2024 όλα αυτά. Γιατί το ΠΑΣΟΚ του 1981 στο περίφημο ”Συμβόλαιό του με το Λαό” το 1981, αρνείται την υποχρεωτική διαιτησία, και προβλέπει μόνο εθελοντική διαιτησία. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ του 1981 είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ του 2024!», επισήμανε, καταλήγοντας, η Νίκη Κεραμέως.