Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Κεραμέως στο Φόρουμ Δελφών: Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν πλέον να κατακτήσουν την παγκόσμια θέση που τους αξίζει

Κεραμέως στο Φόρουμ Δελφών: Τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν πλέον να κατακτήσουν την παγκόσμια θέση που τους αξίζει
ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο», προέτρεψε η Νίκη Κεραμέως στην τοποθέτησή της κατά την πρώτη ημέρα εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας στις εργασίες του Φόρουμ των Δελφών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως πρόσθεσε ότι «τα ΑΕΙ μας έχουν πλέον το θεσμικό πλαίσιο, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και κάθε στήριξη να κατακτήσουν στον διεθνή χάρτη τη θέση που τους αξίζει».

«Η κυβέρνηση προτεραιοποίησε την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος εν συνόλω, από το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών στην κοινωνία και τη σύνδεσή τους με τους τοπικούς και εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους, ως τη σύναψη διεθνών συμφωνιών για τα πανεπιστήμιά μας και την τοποθέτηση της χώρας μας σε περίοπτη θέση του διεθνούς ακαδημαϊκού χάρτη», τόνισε η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος για να καταστεί η Ελλάδα ένας διεθνής εκπαιδευτικός κόμβος.

Η Νίκη Κεραμέως απαρίθμησε τρεις άξονες, με βάση τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να καταστεί εκπαιδευτικός κόμβος: πρώτον, τη θέσπιση ενός ευρύ και ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου, δεύτερον με την αύξηση πόρων και τρίτον, μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Κεραμέως: Συνεργασίες με 30 από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου

Ενδεικτικά, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα κοινά και διπλά πτυχία, θερινά προγράμματα και τα κοινά ερευνητικά προγράμματα που μπορούν να εκπονούν τα δημόσια ΑΕΙ, στην από κοινού ίδρυση εταιρίας των ΑΕΙ για την προβολή τους στο εξωτερικό, το Study in Greece, την εξασφάλιση πόρων για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές, τις συνεργασίες με 30 από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( European Universities Initiative).

Πέραν των πρωτοβουλιών, όπως ανέφερε, το βασικό όφελος είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες των ελληνικών ΑΕΙ, ώστε να μπορέσουν να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη. «Κοινός μας στόχος, με τα πανεπιστήμια, είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο», κατέληξε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις