- Η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα - Κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως του είχε υποσχεθεί ότι οι "8" θα εκδοθούν στην Τουρκία! -"Τους τηλεφώνησα μια μέρα μετά την αυτομόληση και μου υποσχέθηκαν ότι θα τους παρέδιδαν" φέρεται να δηλώνει - Τσαβούσογλου: Θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα κατά της Ελλάδας, ίσως ακυρώσουμε τη συμφωνία για το προσφυγικό!
Μετά τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ήρθε και η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Και είναι μια αντίδραση που προκαλεί ερωτήματα, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας εμπλέκει την ελληνική κυβέρνηση και την κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ πως του είχε υποσχεθεί ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο θα παραδίδονταν στην Τουρκία!
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης, ισχυρίστηκε ότι την επόμενη μέρα αφού έγινε γνωστή η αυτομόληση των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα, επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση και του υποσχέθηκε ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε 15 – 20 μέρες»!
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. ««Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην μας δίνει τα οκτώ καθάρματα που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Εγώ τους πήρα τηλέφωνο από το πρώτο βράδυ και μου έδωσαν την υπόσχεση “θα το λύσουμε σε 15-20 μέρες”», είπε σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από την Αφρική.
«Οι πραξικοπηματίες προχώρησαν σε τρομοκρατικές πράξεις στην Τουρκία, και γι’ αυτό πρέπει να δικαστούν εδώ. Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους τόσο θα επηρεάζεται σαφώς η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» “βρυχήθηκε” ο Τούρκος πρόεδρος!
Ήταν η αντίδραση που όλοι περίμεναν μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς που τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.
Η Τουρκία βάσει στο κάδρο της αντίδρασής της το προσφυγικό γιατί ξέρει καλά πως εκεί είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας και της Ευρώπης, το θέμα που “πονάει” περισσότερο. Μετά τη σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έρχονται σήμερα οι δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που απειλεί με μέτρα κατά της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα θα πάρει “τα απαραίτητα μέτρα κατά της Ελλάδας” μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας και έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία επανεισδοχής, λέγοντας πως μπορεί η Τουρκία να αποφασίσει να την καταργήσει!
Ο Τσαβούσογλου, μιλώντας την Παρασκευή (27.01.2017) σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, είπε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων, η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών που πέρασαν από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, ώστε η Τουρκία να τους επιστρέφει στη χώρα καταγωγής τους.
Η Τουρκία “πατάει” στο γεγονός πως από την περασμένη Άνοιξη όταν έγινε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά.
Νέο αίτημα έκδοσης των 8 στρατιωτικών
Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε και δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία. Ο δεύτερος αυτός φάκελος εστάλη την Παρασκευή στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Interpol, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8, τους οποίους κατηγορεί πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Αθήνα το γραφείο του Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος των οκτώ, κίνηση που υπήρξε και το πρώτο βήμα για το σημερινό αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Την ίδια ώρα αν και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν αντιμετωπίζουν κάποια κατηγορία, για λόγους ασφαλείας είτε θα κρατηθούν μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει, είτε θα τεθούν υπό διακριτική προστασία, για ευνόητους λόγους.