- Άστραψε και βρόντηξε κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Έλληνας πρωθυπουργός - "Όσοι ζητούν "πάγωμα" των μέτρων για το χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία" - "Κυρίαρχο δικαίωμά μας το επίδομα στους συνταξιούχους" - "Ακραίοι κύκλοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης!" - Μετωπική Γαλλίας – Γερμανίας για την Ελλάδα - Ηχηρές δηλώσεις Ολάντ, Μοσκοβισί και Σαπέν - ΜΝΙ: Αν είχαν ρωτήσει την Κομισιόν για το επίδομα, δεν θα υπήρχε πρόβλημα
Τη μετωπική σύγκρουση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα επέλεξε ο πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση για “πάγωμα” των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup για το χρέος ως μέσο εκβιασμού για την εξαγγελία του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε ως παρατηρητής, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος. Και στην τοποθέτησή του… άστραψε και βρόντηξε κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, χωρίς να τον κατονομάσει σε κανένα σημείο!
Μίλησε για ακραίους κύκλους που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης, χαρακτήρισε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας το να δίνει παροχές από την υπαραπόδοση των εσόδων και κατηγόρησε εκείνους που θέλουν “πάγωμα” των μέτρων για το χρέος πως παραβιάζουν τη συμφωνία!
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε και πρόσθεσε πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος.
Όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη δεύτερη αξιολόγηση, οι διαπραγματεύσεις για την οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη, λέγοντας πως η ολοκλήρωσή της, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».
Μίλησε και για τη σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία. Προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».
Τις θέσεις της Ελλάδας υπερασπίστηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στις δηλώσεις του φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος όχι μόνο στήριξε την Ελλάδα στο θέμα του “παγώματος” των μέτρων για το χρέος, αλλά θεώρησε και μη ικανοποιητική την απόφαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου!
«Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατό να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».
«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί είχε επιτεθεί επίσης στη Γερμανία, λέγοντας πως μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γάλλος Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Παράλληλα, ο Γάλλος Επίτροπος επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.
Ο Γάλλος Επίτροπος είχε υπερασπιστεί την Ελλάδα και με άρθρο του στους Financial Times, με το οποίο ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ να σταματήσουν να παίζουν σκιώδη παιχνίδια την πλάτη της Ελλάδας.