Πολιτική

Η κυβέρνηση υποχωρεί από την πίεση των δανειστών – Η νέα πρόταση αυξάνει κι άλλο τους συντελεστές ΦΠΑ

- Στη νέα ελληνική πρόταση γίνεται λόγος επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ
- Ζητούν επίσης να γίνει άμεση εκταμίευση των 11,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Η κυβέρνηση δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό από το φθινόπωρο με βάση τις αναλογιστικές μελέτες
- Η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό με τους πιστωτές φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και πρόβλημα είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων

Με το σταγονόμετρο γίνονται γνωστές κάθε ώρα που περνά οι λεπτομέρειες για τις ελληνικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί ήδη στις Βρυξέλλες και αποτελούν προσθήκη στην 47σέλιδη επιστολή, ως μία πράξη καλής θέλησης από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

– τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους
– αναπτυξιακό πρόγραμμα με ορίζοντα επταετίας
– επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ
– άμεση εκταμίευση του 11,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των 7,2 δις της οφειλόμενης δόσης
– αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων στα 18 δις. Ευρώ.

Προκειμένου να καλμάρει τις αντιδράσεις των πιστωτών, ώστε να έρθουν πιο κοντά σε συμφωνία οι δύο πλευρές, η ελληνική κυβέρνηση κάνει άλλη μία υποχώρηση στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, το Μαξίμου προτείνει πλέον να αυξηθεί άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα στον κατώτατο ΦΠΑ και άλλη μία ποσοστιαία μονάδα στον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

– 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

– 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

– 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Επίσης, σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η κυβέρνηση δεσμεύτεται για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό στο μέλλον, πιθανότατα από το φθινόπωρο, με βάση αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο NewsIt στο δημοσιονομικό η διαφορά με δανειστές είναι 500 εκατομμύρια ευρώ και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται πως από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα ληφθούν 900 εκατομμύρια ευρώ το 2015, ενώ οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 400 εκ. ευρώ.

Στην πρόταση των 47 σελίδων που είχε φτάσει στα χέρια των θεσμών το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο στόχος ήταν στο 0,6% για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι δανειστές ζητούνσαν 0,8% του ΑΕΠ. Τώρα, η Ελλάδα το ανεβάζει από το 0,6% στο 0,75% για το 2015 και στο 1,75% για το 2016 από το 1,5%

Η νέα προσθήκη στην ελληνική πρόταση σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις Βρυξέλλες, την οποία χαρακτήρισαν ασαφή, αναμάσημα και ανεπαρκή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την ελληνική πρόταση και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ “δεν ομιλούν εκ μέρους” της Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των εκπροσώπων της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής έκανε τη δήλωση αυτή αφού το Reuters μετέδωσε ότι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, τους οποίους δεν κατονόμασε, δήλωσαν πως η νέα πρόταση, που υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα στους θεσμούς, δεν είναι επαρκής για να συναφθεί μια συμφωνία.

“Αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία”, δήλωσε ένας αξιωματούχος. “Δεν είναι επαρκές και δεν είναι αποδεκτό από τα κράτη μέλη”, πρόσθεσε ένας δεύτερος αξιωματούχος, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς.

Το βρετανικό πρακτορείο διευκρινίζει πως ο δεύτερος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε με τον όρο να μην κατονομασθεί, δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση δεν περιέχει καμιά λύση στη διένεξη μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Δήλωσε ακόμη ότι περιέχει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους που οι πιστωτές δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα