Δύσκολα θα γίνει ξανά lockdown είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Για να γίνει αυτό, τα καθημερινά κρούσματα πρέπει να είναι χιλιάδες. Όσο για την, ενδεχόμενη μεγάλη “επιστροφή”; Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν… αχνοφαίνεται καν στον ορίζοντα.
«Το lockdown δεν υπάρχει τώρα στον βασικό σχεδιασμό μας και στα σενάρια που εξετάζουμε», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στην Athens Voice. Κατά τον υπουργό Υγείας το lockdown «υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4more Κορονοϊός: Τρέμουν τον… μαύρο χειμώνα οι λοιμωξιολόγοι! «Γονατίζει» η Αττική (video)
Ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε και για τον… εθνικό μας λοιμωξιολόγο, τον Σωτήρη Τσιόδρα. Εδώ και καιρό ο κόσμος απορεί γιατί δεν εμφανίζεται πλέον εκείνος στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Και κυρίως αν και πότε θα γυρίσει. Θα γυρίσει;
Η απάντηση που δίνει ο υπουργός Υγείας στο ερώτημα για τον Σωτήρη Τσιόδρα μάλλον δεν… αφήνει ελπίδες να τον ξαναδούμε δίπλα στον Νίκο Χαρδαλιά τις Τρίτες και τις Παρασκευές. «Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κάθε πρωί έχουμε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και μετά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεργαζόμαστε για πολλά θέματα. Η προσφορά του είναι τεράστια και πολύ καθαρά σας λέω ότι ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον τόπο και τον άνθρωπο», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Αττική
Αναφερόμενος στα πολλά ημερήσια κρούσματα στην Αττική, ο Βασίλης Κικίλιας λέει πως είναι «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο.
Όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μεγάλη αυτοσυγκράτηση, θα σας έλεγα ότι χρειάζεται ένα είδος “σοφίας” στο πώς χρησιμοποιεί ένα κράτος τα όπλα των απαγορεύσεων και των περιορισμών προς τους πολίτες του, ακόμη κι αν το κάνει για λόγους δημόσιας Υγείας».
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, ο Βασίλης Κικίλιας δεν κρύβει ότι τον προβληματίζει και «γι’ αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Click4more Ευαγγελισμός: Συναγερμός για ανήλικο με κορονοϊό που το έσκασε από το νοσοκομείο
Ο δύσκολος ή ήπιος χειμώνας σε σχέση με την εξάπλωση της Covid-19 δεν είναι θέμα τύχης ούτε εξαρτάται από άλλους, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας τονίζοντας: «Η μεγάλη πλειοψηφία το κατανοεί και δείχνει αξιοσημείωτη υπευθυνότητα σε σχέση με αυτά που βλέπω ως κοινωνική συμπεριφορά σε άλλες χώρες. Αυτοί που δεν το κάνουν, είναι μειοψηφία. Αλλά, δυστυχώς για όλους μας αρκεί η μειοψηφία για να εξαπλωθεί ο κορονοϊός… Άδικο; Συμφωνώ, είναι άδικο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι λίγοι που συμπεριφέρονται με επιπολαιότητα, αδιαφορία, ακόμη και άρνηση σε σχέση με την ύπαρξη της πανδημίας ή άρνηση στην τήρηση των μέτρων προστασίας, μπορεί να πάρουν στον λαιμό τους, όπως λέμε, τους πολλούς».
Το ΕΣΥ αντέχει
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στις αντοχές του ΕΣΥ τονίζει πως κανείς δεν θα μείνει δίχως φροντίδα, όπως κανείς δεν έχει μείνει μέχρι τώρα. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες, όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το ΕΣΥ είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν» αναφέρει και προσθέτει πως τα δεδομένα και οι προβολές διαφορετικών μοντέλων εξέλιξης δεν δείχνουν τάση για τη μετατροπή κάποιων νοσοκομείων σε «μονοθεματικά», δηλαδή που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς covid-19. «Οριστικά όμως δεν αποκλείω τίποτε όταν είναι σε εξέλιξη μια παγκόσμια κρίση υγείας, γιατί αν το έκανα δεν θα ήμουν σοβαρός» καταλήγει.