Από το βήμα της επιτροπής της Βουλής ο κ. Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε πόρισμά από την εσωτερική έρευνα για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος Προμηθέας των φυλακών στα Διαβατά του ΚΕΘΕΑ, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 και κατατέθηκε ολοκληρωμένο στα τέλη του Ιουνίου του 2019, και όπως είπε διαπιστώθηκε δράση «κυκλώματος» που βάφτιζε ναρκέμπορους, χρήστες προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από το νόμο, αλλά και εντόπισε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, οικονομικών ατασθαλιών και κλοπή προσωπικών δεδομένων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, από την εσωτερική έρευνα των εργαζομένων προκύπτει λειτουργία παρακυκλώματος και επιτέθηκε στην προηγούμενη διοίκηση λέγοντας πως επέλεξε να το αγνοήσει το πόρισμα αυτό αντί να το στείλει στον εισαγγελέα.
«Υποστηρίζω τους εργαζόμενος μέχρι το τέλος» ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι «οι ίδιοι που διοικούσαν όρισαν τους εργαζομένους που από το 2018 δουλεύουν για το πόρισμα αυτό, το κατέθεσαν τον Ιούνιο το 2019 στη διοίκηση που αντί να το στείλει στον εισαγγελέα το έπνιξε».
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα λέγοντας με νόημα πως εξηγεί και τις επιθέσεις που δέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όταν μίλησαν για έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΘΕΑ και διάφοροι βιάστηκαν να κατακεραυνώσουν το υπουργείο. Δήλωσε πάντως ότι «πιστεύω πως η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνώριζε το πόρισμα και έχει το δικαίωμα να ενημερωθεί. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές».
Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντιτάχθηκε στις καταγγελίες λέγοντας πως επρόκειτο για εσωτερικό έλεγχο και αφορά μόνο μία από τις 110 δομές που έχει το ΚΕΘΕΑ άρα δεν μπορεί να γίνονται γενικεύσεις επί του προγράμματος και σημείωσε «έρχεται ο υπουργός από χθες ξεκινάει τις καταιγιστικές ανακοινώσεις λες και ανακαλύψαμε το σκάνδαλο του αιώνα» και πρόσθεσε: «είναι πόρισμα που με εσωτερική διαδικασία του ΚΕΘΕΑ διατάχθηκε ούτε από εξωτερικούς ελεγκτές ή ορκωτούς λογιστές! Από τον υπηρεσιακό του μηχανισμό με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου αφορά μια δομή από τις 110 που έχει και αν υπήρχαν παρατυπίες και προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν». Ακόμα σημείωσε πως η διοίκηση δεν έχει ευθύνη για την καθυστέρηση του πορίσματος καθώς το επίμαχο ζήτημα δεν εισήχθη ως θέμα συζήτηση στο Δ.Σ.