Στην ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας που αφορά κυρίως τα νησιά και το πως αυτά θα υποδεχθούν τον τουρισμό, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον STAR.
“Το σχέδιό μας περιλαμβάνει μια καθετοποιημένη δομή που έχει να κάνει με τις Περιφέρειες ανά την Ελλάδα και τα νησιά ανά την Ελλάδα” είπε ο κ. Κικίλιας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ανάλογα με το αν το κάθε νησί διαθέτει αεροδρόμιο ή όχι. Τι δομές υγείας έχει το κάθε νησί, έχει νοσοκομείο, έχει κέντρο υγείας; Πόσες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν στο κάθε νησί και πόσες κλίνες Covid”, ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι αυτά έρχονται να αντιστοιχηθούν με τα ξενοδοχεία μας και τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
click4more: Πληθαίνουν οι επικίνδυνοι που αντιστέκονται στα εμβόλια! “Βόμβα” στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
Δηλαδή, ποιο είναι το σύνολο των δωματίων σε κάθε νησί, ποια είναι η εκτιμωμένη πληρότητα που περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε “ποιος είναι ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που εργάζονται στο νησί, ποιος ο αριθμός των ιατρών του Δημοσίου και πώς αυτά έρχονται να “κουμπώσουν” και να “δέσουν” με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, με τις αεροδιακομιδές, στις οποίες βοηθάει και η Πολεμική Αεροπορία και το Λιμενικό, σε ένα σχέδιο και ένα πλέγμα Δημόσιας Υγείας και υπηρεσιών υγείας που θέλουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, αλλά και στους τουρίστες“.
“Συνεκτικό το σχέδιο για τα τεστ”
Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στα τεστ είπε ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας ήταν συνεκτικό. Όπως ανέφερε «τεστάραμε με πολύ μεγάλη προσοχή, εγκυρότητα και διαφάνεια τον ειδικό πληθυσμό, τους ιατρούς μας, τους νοσηλευτές, τις ευπαθείς ομάδες, τους επιβαρυμένους, αυτούς που η ιχνηλάτηση είχε δείξει τα μέλη των οικογενειών τους και τις επαφές τους και αυτό είχε μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι τώρα, επιτυχίας και συγκεκριμένης οργάνωσης και σχεδίου, ως προς το ποιοι απομονώνονται ή ποιοι μπαίνουν στην καραντίνα, ποια είναι τα σοβαρά περιστατικά, ποιοι πρέπει να νοσηλευτούν και το monitoring όλης αυτής της ιστορίας».
Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων ο κ. Κικίλιας, σημείωσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα τεστ με μία σωστή στρατηγική, έτσι ώστε να ξέρουμε στο υγειονομικό προσωπικό πρώτα από όλα, ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τι έχει γίνει σε σχέση με τον κορονοϊό. Αν τον έχουν περάσει ή όχι, αν έχουν αντισώματα ή όχι. Και σε ευπαθείς ομάδες, φυσικά, σε ειδικούς πληθυσμούς και όπου υπάρχουν μικροεστίες έξαρσης του ιού, θα μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα αμέσως να παρέμβουμε».