Κυριακή, 29 Σεπτ.
29oC Αθήνα

ΚΙΝΑΛ: Τέσσερα μέτρα για την επιδότηση και τη στήριξη της εργασίας μετά την υγειονομική κρίση

ΚΙΝΑΛ

Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για την περίοδο μετά την υγειονομική κρίση, ούτως ώστε να αποτραπεί η αύξηση της ανεργίας ή η δυσμενής μετατροπή των όρων εργασίας (π.χ. μετατροπή πλήρους απασχόλησης σε μερική) κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ.

Οι στόχοι του προγράμματος, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι οι εξής:

-Να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας, με παράλληλη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
-Να συμβάλει στο να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-Να δώσει κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων.
-Να στηρίξει το εργατικό δυναμικό στις αγροτικές επιχειρήσεις και την παραγωγή.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, τα μέτρα που απαιτούνται είναι:


1.Το κράτος να καλύψει το 40 % του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν και εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης για έξι μήνες. Ο υπολογισμός της κάλυψης θα γίνει με βάση τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ο αριθμός των ενισχύσεων ανά επιχείρηση θα αντιστοιχεί στον αριθμό των εργαζομένων που αυτή έθεσε σε αναστολή εργασίας, με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Αν έκλεισε με απόφαση του κράτους, τότε η επιδότηση θα ισχύσει για το 100% των εργαζομένων της. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι καμία απόλυση για το εξάμηνο και καμία δυσμενής μετατροπή των συμβάσεων και των όρων εργασίας για το ίδιο διάστημα.

2.Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχιακά και θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, για τους μήνες που θα παραμείνουν ανοιχτές. Καλύπτονται για το σύνολο των εργαζομένων τους. Θα χρειαστούν και μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας (μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – διαμονή, επιδότηση μεταφορών, μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού).


3.Κίνητρο για νέες προσλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξάρτητα από τον βαθμό που επλήγησαν από την κρίση. Για κάθε 1.000 ευρώ που κοστίζει μια νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, η επιχείρηση θα έχει φοροαπαλλαγή για 1.500 ευρώ.

4.Κάλυψη από το κράτος του 40% του μισθού (ή ημερομισθίου) και του εργόσημου στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, για όσο διάστημα απασχοληθούν, με ανώτατο όριο του 6 μήνες. Επίσης, κάλυψη του εργόσημου από το κράτος για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν αυτήν την περίοδο με έγκριση κανονισμού de minimis (με βάση δήλωση ΟΣΔΕ και το βασικό ημερομίσθιο), με παράλληλες δράσεις στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής.


Το πρόγραμμα, όπως λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, είναι απολύτως κοστολογημένο, καθώς εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιδοτηθούν οι αποδοχές τους ανέρχεται σε 1.000.000 και άρα το πρόγραμμα κατά μέσο όρο θα κοστίσει 2 δις ευρώ που μπορούν να βρεθούν από το πρόγραμμα SURE που ενέκρινε η ΕΕ για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις προστασίας της απασχόλησης, από το ΕΣΠΑ και το «μαξιλάρι» του Δημοσίου. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δράσεις και μέτρα στήριξης των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ.

Μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε για το ζήτημα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει ενεργά και με γενναία, στοχευμένα μέτρα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και να προστατέψει τους εργαζόμενους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, υιοθετώντας μεταξύ άλλων την πρόταση του ΚΙΝΑΛ.

«Αλλιώς το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις