Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να προκαλεί πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο πρώην υπουργός βρήκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από τη σημερινή ηγεσία και να ενισχύσει την προσωπική του εικόνα με φόντο την επόμενη μέρα στη ΝΔ.
Η κόντρα άλλωστε με τον Νικήτα Κακλμάνη στη χθεσινή συνεδρίαση της ΝΔ ήταν έντονη. ” Η υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί στα όργανα του κόμματος, οι βουλευτές θα έπρεπε να έχουν την επιλογή της κατά συνείδηση ψήφου” ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για να πάρει την απάντηση από τον Νικήτα Κακλαμάνη ” συμφωνώ επί της διαδικασίας, αλλά θα ντρεπόμουν να εκφράσω αυτή την άποψη”.
Όμως, ο πρώην υπουργός δεν έμεινε ως εκεί με ανακοίνωσή του γνωστοποιούσε λίγες ώες πριν την ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας την πρόθεσή του να απέχει ενώ παράλληλα για την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αρκετά αιχμηρός με αναφορές στο «πελατειακό κράτος», στο οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιστάθηκε, στους ανεπαρκείς χειρισμούς σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας, το Δεκέμβριο του 2008.
Η κίνηση να επιτεθεί με αυτό τον τρόπο στην «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ δεν έμεινε ασχολίαστη από τους του καραμανλικούς στα πηγαδάκια χθες στη βουλή οι οποίοι ήταν πολύ σκληροί για τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο αποκαλούν «μνημονιακό» που δεν αντιστάθηκε στην τρόικα, για πολιτικό με νεοφιλελεύθερες απόψεις που δεν δέχεται η ελληνική κοινωνία και για αντιπαραταξιακή συμπεριφορά.
Από την απόφασή του αυτή διαφοροποιήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία κατά την ψηφοφορία βροντοφώναξε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει σε δημοσιογράφους ότι σέβεται την ψήφο κατά συνείδηση των βουλευτών.
Αναμφίβολα, ο κ. Μητσοτάκης σε ένα «καραμανλικό» κόμμα, πήρε ρίσκο με την κίνησή του και το ερώτημα που τίθενται από πολλούς είναι εάν θα κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει, καθώς όταν έρθει η ώρα της διαδοχής, ο παράγοντας Καραμανλής και το «καραμανλικό» στοιχείο έχει τη δική του δυναμική.
Εξάλλου, για την «πολιτική ευλογία» του κ. Καραμανλή και τη στήριξη των «καραμανλικών» προσδοκούν οι άλλοι δελφίνοι, οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ακόμα και ο νεώτερος Απόστολος Τζιτζικώστας.
Προσφάτως έντονα είχε σχολιαστεί μία ακόμη απόφαση του κ.Μητσοτάκη και συγκεκριμένα η αποδοχή της πρότασης του κ.Σαμαρά να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα έσπασε έτσι τη συμμαχία που είχε αρχίσει να συγκροτείται παρασκηνιακά μεταξύ του ιδίου, του Νίκου Δένδια, του Κωστή Χατζηδάκη και της Όλγας Κεφαλογιάννη, καθώς είχαν συμφωνήσει να μην αποδεχθεί κανείς θέση που θα πρότεινε ο κ.Σαμαράς. Η κ.Κεφαλογιάννη μάλιστα διαμαρτυρήθηκε για το θέμα αυτό στον κ.Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια του εσωκομματικού δείπνου των 14 που διοργάνωσε στη συνέχεια η Μαριέττα Γιαννάκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης τις επόμενες μέρες θα προβεί και σε άλλες κινήσεις με τις οποίες θα κάνει αισθητή την παρουσία του στις εξελίξεις για την επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά παράταξη.