Πολιτική

Κίνηση ματ από Τσίπρα: Θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης

Πρόταση μομφής για τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μια κίνηση ματ για να... απαντήσει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης. Μάλιστα, πηγές του Μαξίμου σχολιάζουν πως η πρόταση μομφής θα γυρίσει μπούμερανγκ στη Νέα Δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι στην πρόταση μομφής χρειάζονται 151 “ναι”, ενώ στην ψήφο εμπιστοσύνης 120 επί των παρόντων.

Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματισθεί οι υπογραφές στην συμφωνία να μπουν το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν μεταβεί στις Πρέσπες για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τον Ζάεφ, να αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση μιας τέτοιας συμφωνίας. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί, οπότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Το αίτημα στον Βούτση

Ο κ. Τσίπρας υπέβαλλε αίτημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει την Ολομέλεια για την συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.

Ο Πρωθυπουργός ζητεί να ενημερώσει στις 10 το πρωί της Παρασκευής (15/06/2016) την Βουλή για την συμφωνία με την πΓΔΜ.

Το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2018/06/aithmatsipra.pdf”]

Τι σημαίνει κοινοβουλευτικά η πρόταση δυσπιστίας – Πώς διεξάγεται

Η πρόταση δυσπιστίας της Κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των Βουλευτών, δηλαδή από 50 Βουλευτές και η πρόταση να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού διαπιστώσει ότι η πρότασης υπογράφεται από τουλάχιστον 50 τουλάχιστον βουλευτές, διακόπτει τη συνεδρίαση αμέσως στο σημείο που εκείνη την στιγμή βρίσκεται.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει εάν θέλει η Κυβέρνηση είτε άμεσα, εκείνη την στιγμή, είτε το αργότερο σε δύο ημέρες. Η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι τριήμερη και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών δηλαδή 151 ψήφους. Σε περίπτωση που καταπέσει μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί για τον ίδιο λόγο νέα, εάν δεν έχουν περάσει 6 μήνες, εκτός εάν τη νέα την υπογράφουν 180 βουλευτές.

Η Κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να μετατρέψει, εάν θέλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή. Η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των δύο προτάσεων είναι η ίδια ακριβώς.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα