Site icon NewsIT

Κινητικότητα για μεταναστευτικό και Τουρκία – Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Μέρκελ

16.09.2020 | 06:25
Μητσοτάκης

Δε'υτερη τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Μητσοτάκη μέσα σε λίγες ημέρες. "Στροφή" του Βερολίνου ως προς το μεταναστευτικό. ΄Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ μέσα σε λιγότερες από πέντε ημέρες σφράγισε όσα είχαν συμφωνηθεί το περασμένο Σάββατο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Καγκελάριο.

Έτσι, η Γερμανία θα υποδεχθεί άμεσα περισσότερους από 1.500 πρόσφυγες από ελληνικά νησιά – όχι μόνο από τη Μόρια της Λέσβου, όπως είχε συζητηθεί αρχικά.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ασφαλώς μια στροφή του Βερολίνου ως προς το μεταναστευτικό και τη διαχείρισή του και δεν υπαγορεύεται μόνο από την εσωτερική πίεση που δέχεται η κυρία Μέρκελ. Εντάσσεται, ως φαίνεται, σε ένα γενικότερο πλαίσιο ζυμώσεων εν όψει της παρουσίασης των προτάσεων της Κομισιόν για κοινούς κανόνες ασύλου κι ενιαία πολιτική σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι οποίες θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα και θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

click4more: Κορονοϊός: Κρίσιμο 14ημερο για την Αττική – Τα νέα μέτρα και οι ανησυχίες των ειδικών

Με άλλα λόγια, το ελληνικό αίτημα για έμπρακτη αλληλεγγύη εκ μέρους της ΕΕ και μια αναθεωρημένη, κοινή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση. Το ζήτημα τέθηκε, άλλωστε, από τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο στην κυρία Μέρκελ, αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα, αλλά και τη Μόρια προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες-μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί ασύλου και το έχουν λάβει είναι θετική και δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως, επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής – όπως η Ελλάδα.

Κινητικότητα και για την τουρκική προκλητικότητα

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα υπάρχει και ως προς την Τουρκία, πάλι εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε, μάλιστα, σαφές μήνυμα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ ότι οι συζητήσεις με την Τουρκία μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, αρκεί η άλλη πλευρά να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια ως προς την πρόθεση αποκλιμάκωσης και η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα να μην αποτελεί απλώς ένα παιχνίδι τακτικής εκ μέρους της Άγκυρας. Ούτως ή άλλως, οι κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας παραμένουν στο τραπέζι εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όπως υπενθύμισε κι ο πρωθυπουργός.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι, ενώ στην προηγούμενη τηλεφωνική τους επικοινωνία Μητσοτάκης-Μέρκελ δεν είχαν συζητήσει για το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, χθες το έπραξαν. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τόσο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο ασφαλώς και στην Καγκελάριο πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν περνά μόνο από την αλλαγή στάσης της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και έναντι άλλων κρατών-μελών της ΕΕ που μπήκαν στο στόχαστρό της – υπονοώντας πρωτίστως τη Γαλλία.

Δημοσιεύματα για επανάληψη της τριμερούς του Λονδίνου

Σε εξέλιξη παραμένει, άλλωστε, η γερμανική διαμεσολάβηση – με πληροφορίες που επικαλείται ο τουρκικός Τύπος να κάνουν λόγο για επανάληψη της τριμερούς του Βερολίνου – ενώ και ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην πρότασή του για τη διεξαγωγή πολυμερούς συνάντησης για τα θέματα της ΝΑ Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το ζήτημα αυτό, η Αθήνα επιμένει ότι πρέπει να καθίσει στο τραπέζι σε μια τέτοια περίπτωση και η Κύπρος, με το έδαφος να μην διαφαίνεται αυτή τη στιγμή αρνητικό. Πιθανότατα θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση μετά την επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Λευκωσία τις επόμενες ημέρες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version