Αν σε κάποιον έρχεται ένα πράγμα στο μυαλό ακούγοντας το όνομα «Περισσός», τότε αυτό είναι αναμφίβολα η έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Το εμβληματικό κτίριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στέκει εκεί για σχεδόν 4 δεκαετίες, έχοντας «δει» όλα αυτά τα χρόνια αμέτρητες μικρές και μεγάλες στιγμές του κόμματος, των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, στιγμές υποχωρήσεων και ανασυντάξεων.
Κι αν είναι κάτι που έχει δει… κατά κόρον, αυτό είναι τα Συνέδρια του ΚΚΕ, τα οποία διεξάγονται παραδοσιακά κάθε 4 χρόνια.
Αυτό θα γίνει και τώρα με το 21ο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Παρσκευή 25 Ιουνίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 27.
Ωστόσο έναρξη του Συνεδρίου θεωρείται η μεγάλη εκδήλωση στο κλειστό του Γαλατσίου αύριο Πέμπτη στις 19:30, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα και συναυλία και παράσταση με σπουδαίους και γνωστούς καλλιτέχνες.
Φρεσκος αέρας σε ένα στιβαρό και γεμάτο ιστορία κτίριο
Μετά από τόσα χρόνια και εν’ όψει του 21ου Συνεδρίου λοιπόν, είχε έρθει η ώρα για ένα… λίφτινγκ.
«Τεχνίτες και εθελοντές, που δούλεψαν με αυταπάρνηση πέτυχαν έναν «άθλο»: Ένα έργο που κανονικά, οπουδήποτε αλλού, θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί, εδώ στον Περισσό τέλειωσε σε δυο μήνες» ήταν τα λόγια της αρχιτέκτονος – επικεφαλής των εργασιών Κέλλυς Παπαϊωάννου, προς τους δημοσιογράφους που ήταν καλεσμένοι στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ χτες, προκειμένου να τους παρουσιαστούν οι αλλαγές.
Η κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι οι εργασίες στον χώρο ήταν επιβεβλημένες λόγω προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο κτίριο που χρονολογείται από το 1985. Στόχος λοιπόν ήταν η ενίσχυση και η αναβάθμισή του, με σεβασμό στο αρχικό πρωτοποριακό σχέδιο για την εποχή του και για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια ομάδα μηχανικών όλων των ειδικοτήτων, ενώ δούλεψαν με αυταπάρνηση και πολλοί άλλοι τεχνίτες και εθελοντές.
Η Κ. Παπαϊωάννου παρουσίασε το ανακαινισμένο αίθριο, εξηγώντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει αυτός ο χώρος που παλιότερα ήταν πιο δομημένος, ώστε να μπορεί να αξιοποιείται για εκδηλώσεις που απαιτούν ανοιχτό χώρο, παρουσίασε τα αναβατόρια που μπήκαν, εξήγησε ότι ενισχύθηκε το πράσινο και τα μνημεία που φιλοξενεί ο χώρος.
Συνέδριο σε πολλές αίθουσες ταυτόχρονα!
Παραδοσιακά οι δημοσιογράφοι καλούνται στο Συνέδριο την 1η μέρα στο άνοιγμα των εργασιών, ωστόσο ο κορονοϊός επιβάλλει ειδικές περιστάσεις, με… όσο δυνατόν λιγότερο κόσμο.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Συνέδριο φέτος δεν θα γίνει μόνο στην μεγάλη και εντυπωσιακή αίθουσα συνεδριάσεων. Άλλα 4 μέρη στο κτίριο φτιάχτηκαν έτσι ώστε να φιλοξενήσουν τους συνέδρους, που θα βλέπουν όσα λέγονται και γίνονται στην αίθουσα Συνεδριάσεων μέσω video wall.
Έτσι οι προσκλεκλημένοι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στην «ψηλοτάβανη αίθουσα», μια από αυτές που θα αξιοποιηθούν ταυτόχρονα με την κεντρική αίθουσα, για τις εργασίες του συνεδρίου.
Σημαντικά έργα τέχνης και εκθέσεις σε όλο το κτίριο
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο φουαγιέ του κτιρίου της ΚΕ, όπου δεσπόζει το μεγάλο ψηφιδωτό του Α. Τάσσου, το οποίο επίσης συντηρήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ένα έργο που όσες φορές και να το δει κάποιος, προκαλεί δέος. Στη βάση του φιλοξενεί τώρα μια έκθεση από τις εκδόσεις του κόμματος στην πορεία του εορτασμού από τα 90 στα 100 του χρόνια.
Στον ίδιο χώρο όπου εκτίθενται ντοκουμεντα και κειμήλια του ΚΚΕ από την ίδρυσή του, παρουσιάστηκε στους προσκεκλημένους ένα χειροκίνητο πιεστήριο του 1948, που βρίσκονταν στη Χίο και το χειρίζονταν ο ποιητής Φώτης Αγγουλές.
Ακολούθησε η ξενάγηση στο φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων, που επίσης θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες του Συνεδρίου και φιλοξενεί εικαστική έκθεση. Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν κάποια από τα εικαστικά έργα που την απαρτίζουν, που δωρίστηκαν στο κόμμα, είτε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, είτε από τους απογόνους τους. Υπάρχουν και παρουσιάστηκαν έργα του Νίκου Κατσικογιάννη, του Πάρη Πρέκα.
Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι αυτό του Ηλία Φέρτη που απεικονίζει μια αυθόρμητη διαδήλωση κατά της διάρκεια της Κατοχής, που φτιάχτηκε εκείνο τον καιρό.
Το έργο σε κάποιο σημείο έχει ένα κόκκινο σημάδι. Αυτό το σημάδι λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από αίμα που προήλθε από πυροβολισμό.
Δεν λείπει επίσης το έργο του Α.Τάσσου «Διαδήλωση», το οποίο έγινε αφίσα για το 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1982, που ήταν και το πρώτο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Παράλληλα, αναφορά έγινε στα γλυπτά του Κώστα Ρόθου που κοσμούν την έκθεση.
«Αγέρωχη» στέκει επίσης η μεγάλη προτομή του Λένιν, όπως και το μνημείο για τον Νίκο Μπελογιάννη που βρίσκεται πλέον στο αίθριο.
Το μνημείο έχει φιλοτεχνηθεί από τον μεγάλο γλύπτη Μέμο Μακρή και το μετέφεραν στην Ελλάδα μέλη του ΚΚΕ 1991.
Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η ίδια η αίθουσα συνεδρίων, που είναι έτοιμη για τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου, με στημένες τις θέσεις του προεδρείου και το σύνθημα του συνεδρίου στην «σκηνή» και με σήμανση στις προβλεπόμενες κενές θέσεις στο αμφιθέατρο, ώστε να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, ενώ έχει προστεθεί στις σκάλες που οδηγούν από το φουαγιέ στην αίθουσα, ένα ακόμα αναβατόριο.