- Η δήλωση έγινε την ώρα που η Αθήνα προετοιμάζεται για το Eurogroup - Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 'Ολι Ρεν: "έχουν εκλείψει τα προβλήματα" - Σύσκεψη Παπαδήμου με Βενιζέλο και Ξενογιαννακοπούλου - Ποιός θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος - 'Εφτασαν οι επιστολές Παπανδρέου στους εταίρους
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σπάνια χαμογελάει. Ιδίως προς την Ελλάδα. Όμως απόψε, παραμονή του Eurogroup ήταν σαφής:
“Δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.”
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της για το «κούρεμα» των χρεών της, βάσει της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποφασίσει την εκταμίευση του μεριδίου της ΕΕ, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν οι επιστολές που έλαβε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) από τους πολιτικούς αρχηγούς της Ελλάδας, ικανοποιούν τον Επίτροπο Ρεν, ο κ. Αλταφάζ απάντησε πως τα κράτη-μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται μέσω των επιστολών είναι αρκετές.
Τα καλά νέα ήρθαν την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου γινόταν σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο και τη Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου. Η αλήθεια είναι ότι τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει η Ελλάδα να αποδείξει έμπρακτα ότι άλλαξε μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες…
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες και την επόμενη ημέρα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup είναι αυτό που μας ενδιαφέρει: Η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν πολλές ευρωπαϊκές πηγές.
Απόψε εστάλησαν και οι δύο επιστολές του Γ. Παπανδρέου στους εταιρους μας όπου διαβεβαιώνει με την σειρά του ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τηρηθούν όσα αποφασίστηκαν στην σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ενω δικαιολογεί για μία ακόμη φορά την αναγγελία για το δημοψήφισμα και να αναφέρει ότι ή θα γινόταν το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Διαβάστε εδώ τι αναφέρει η επιστολή Παπανδρέου
Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος θα είναι ο άνθρωπος του Λουκά Παπαδήμου
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, έχει επιλεγεί ο άνθρωπος που θα εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό. Ο κ. Γιώργος Παγουλάτος δεν θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα, αφού δεν θα ασχολείται με θέματα Τυπου όπως οι προκάτοχοί του.
Θα εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και θα παρέχει ενημέρωση στα ΜΜΕ αφού οι εβδομάδες που ακολουθούν με το Eurogroup αλλά και την Σύνοδο Κορυφής θα απαιτούν συνεχή ενημέρωση και όχι επικίνδυνες διαρροές.
Ποιός είναι ο κ. Παγουλάτος
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ (1998-99) με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Ευρώπη, Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική, Πολιτική των Μεταρρυθμίσεων, Αποκρατικοποίηση και Κανονιστική Μεταρρύθμιση, Μοντέλα Καπιταλισμού, Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και Κεντρικές Τράπεζες, Κοινωνία Πολιτών.
Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών, εταίρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ), και senior fellow του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και επιστημονικών/ διοικητικών συμβουλίων, μέλος της Επιτροπής για την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Oxford University Civil Liberties Society, μέλος ΔΣ της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας «Μεταρρύθμιση για την Αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου». Αρθρογραφεί τακτικά στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, etc). Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία, μεταξύ των οποίων το Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε, επίσης, στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου Προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ομπάμα: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει αποφασιστικά
Ο Παπανδρέου υπεραμύνεται του δημοψηφίσματος και με την επιστολή του σε ΔΝΤ και τρόικα
Τρίτη και… φαρμακερή (;) για την 6η δόση – Το Eurogroup αποφασίζει αν θα χρεοκοπήσουμε ή θα σωθούμε
Η φωτιά στο ευρώ καίει και το ελληνικό “κούρεμα”;