Τελικά έκανε πίσω και προχώρησε σε κλήρωση ο Νίκος Βούτσης για την πλήρωση των θέσεων στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς βγήκαν από την κληρωτίδα. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ορίσει από μόνος του τον κ. Δανέλλη αλλά έκανε πίσω μετά τις αντιδράσεις.
Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από την απόφαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση να ορίσει από μόνος του τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, Σπύρο Δανέλλη ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο κ. Βούτσης έκανε πίσω. Έγινε κλήρωση από την οποία προέκυψαν ως μέλη της επιτροπής ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και ο Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν βγήκε από την κληρωτίδα. Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι τόσο ο Σπύρος Δανέλλης όσο και ο Γιώργος Μαυρωτάς, έχουν δηλώσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Βούτσης: Δεν θέλουμε περιορισμό στην διαδικασία
«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» δήλωσε, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, «”η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί. Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».
Ειδικά για τη ΔΗΣΥ και το ενδεχόμενο διαγραφής του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Βούτσης απάντησε ότι με τη συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπουλου η ΔΗΣΥ δικαούτο 4 βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Αν διαγραφεί ο κ. Θεοχαρόπουλος θα δικαιούται τρεις βουλευτές, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα περιμένει το σύνολο των εξελίξεων στη ΔΗΣΥ…».
Η Ολομέλεια νομοθετεί
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια. «Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική. Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.