Δευτέρα, 25 Νοε.
6oC Αθήνα

Κωδικός “απομόνωση”: Το σχέδιο της κυβέρνησης για ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας

Μητσοτάκης Ερντογάν
photo αρχείου intime

Βασικός στόχος η τακτική της διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας.
Πως θα πιέσει η κυβέρνηση την τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει την ένταση.
Η γραμμή που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό επιδιώκει η κυβέρνηση.

Την τακτική της διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας «βλέπει» η κυβέρνηση ως βασικό στόχο της πολιτικής, παρακολουθώντας ασφαλώς εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να πιέσει την τουρκική πλευρά να αποκλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι για την Ελλάδα άκυρο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα ούτε τη δεσμεύει, πράγμα το οποίο είπε ευθέως στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και το υπουργείο Εξωτερικών σε νέα ανακοίνωσή του τόνισε πως «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το μνημόνιο που υπέγραψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει επιτέλους τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής».

Click4more: Μητσοτάκης Ερντογάν: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι στο Λονδίνο

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε, μάλιστα, ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις τόσο του Τούρκου προέδρου για «σκανδαλώδη απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα» όσο και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ίδιο μήκος κύματος.

Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει, εξάλλου, πως το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης όχι μόνο αποδοκιμάζεται από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, αλλά επιπλέον δεν έχει καν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Αυτό πρόκειται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, θέτοντας επί τάπητος τόσο την τουρκική προκλητικότητα όσο και το μεταναστευτικό και ζητώντας έμπρακτη στήριξη και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες ακόμη και στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και στο εσωτερικό πεδίο πάντως η κυβέρνηση είναι αυτονόητο πως επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, παρά τα «καρφιά» του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή κατά του Αλέξη Τσίπρα και της τακτικής που επέλεξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να «απασφαλίσει» κατά της κυβέρνησης τη στιγμή ακριβώς που ο πρωθυπουργός συναντούσε τον κ. Έρντογαν. Προς τούτο θα συγκληθεί, άλλωστε, την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει αναλυτικά τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά.

Μολαταύτα – τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση – το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ή ακόμη και των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν φαντάζει πιθανό.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις