Site icon NewsIT

Κοινή γραμμή Δένδια και Ντι Μάιο για Λιβύη, EastMed και Μεσόγειο

04.02.2020 | 18:03
Δένδιας - Ντι Μάιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας επανέλαβαν πως τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα.

Σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά στην Λιβύη, τη Μεσόγειο, τα ενεργειακά και το μεταναστευτικό σημειώθηκε κατά την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουΐτζι ντι Μάιο στην Ρώμη.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και δήλωση του Νίκου Δένδια προς τους δημοσιογράφους, φαίνεται πως διαλύονται τα όποια σύννεφα είχαν δημιουργηθεί είτε από προηγούμενες δηλώσεις του Ντι Μάιο ότι πχ “οι τουρκολιβυκές συμφωνίες αφορούν κρίσιμα ζητήματα“, η πρόταση της Ρώμης να εποπτεύει την εκεχειρία στην Λιβύη μια τριμερής δύναμη, αποτελούμενη από Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία ή τα δημοσιεύματα -που πάντως έχουν διαψευσθεί- για κοινές έρευνες Ιταλίας και Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο.

Τι λένε ΥΠΕΞ Ιταλίας και Δένδιας για τη Λιβύη

Στην ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου αναφέρεται:

“Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης ότι το Memorandum που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019). Μόνο μέσω μίας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή”.

“Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Sarraj. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”, ανέφερε για το θέμα ο Νίκος Δένδιας.

Για τον EastMed

“Συζητήσαμε για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας. Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία”, τόνισε ο κ. Δένδιας.

“Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που συνδέονται με την ενέργεια, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη γενική αρχή ότι μόνο με πραγματική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ως εκ τούτου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum, και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε αυτό το ευρύτερο σενάριο, και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Για την ΑΟΖ

“Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους”, σημειώνει το ανακοινωθέν από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version