Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Κοινή γραμμή Μητσοτάκη – Μέρκελ για μεταναστευτικό και Τουρκία

Κοινή γραμμή Μητσοτάκη – Μέρκελ για μεταναστευτικό και Τουρκία

Οι τουρκικές προκλήσεις και η στάση της Άγκυρας στο μεταναστευτικό αποτελούν, ως φαίνεται, την αφορμή για την αναθέρμανση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπως και η συμφωνία τους για κοινή γραμμή Ελλάδας-Γερμανίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Μαρτίου και της συζήτησης σ’ αυτήν για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης για το μεταναστευτικό.

“Εξαιρετικό κλίμα και ταύτιση απόψεων”

Κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε στο newsit.gr το εξαιρετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση και την ταύτιση απόψεων ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Μέρκελ σχετικά με την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ και της αποκλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποδεσμευτεί οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Άγκυρα και δη υπό προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ωστόσο, ότι οι απαντήσεις που αφορούν στη Συρία μοιάζουν πιο δύσκολες, ενώ η κατάληξη των συναντήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στις Βρυξέλλες αφήνει με εύλογη αμφιβολία (και) την ελληνική πλευρά εάν ο Τούρκος πρόεδρος πράγματι έλαβε το μήνυμα για αποκλιμάκωση ως προϋπόθεση για τα περαιτέρω βήματα του διαλόγου με τους Ευρωπαίους και κυρίως την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, όπως αξιώνει η Άγκυρα μαζί με πρόσθετα κονδύλια.

Επ’ αυτού, άλλωστε, και παρά το γεγονός ότι επιχείρησε να κρατήσει τις αναμενόμενες ισορροπίες αναφερόμενη στην ανάγκη να στηριχθεί η Τουρκία, η Καγκελάριος φέρεται να τόνισε ότι η Κοινή Δήλωση δεν προβλέπει μόνον τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό αφορά εν τέλει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.

Υπέρ της αναθεώρησης της κοινής δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα συναινεί μεν στην αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά ταυτόχρονα προς όφελος της Ελλάδας, όπως με κοινές περιπολίες Ακτοφυλακής και Frontex για αποτροπή και στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή να γίνονται επιστροφές πλέον και από την ενδοχώρα και όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου.

«Η Άνγκελα Μέρκελ έχει καταλάβει πόσο βοήθησε την Ευρώπη και την ίδια ο Κυριάκος Μητσοτάκης», έλεγε χαρακτηριστικά στο newsit.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού, αποτυπώνοντας το κλίμα ικανοποίησης που υπάρχει για την τοποθέτηση της Καγκελαρίου και κυρίως το χαρακτηρισμό εκ μέρους της ως «απαράδεκτης» της στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Αλλά και για την προειδοποίησή της ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να υπολογίζει στην κατανόηση της Ευρώπης με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει αυτή τη στιγμή, εννοώντας ασφαλώς τα γεγονότα στον Έβρο. Άλλωστε, ξεκάθαρα τόνισε ότι αποτελεί πλήγμα για την Ελλάδα η κατάσταση στα σύνορά της και τόνισε ότι γι’ αυτό το λόγο η χώρα έχει την απόλυτη στήριξη της Γερμανίας.

Και ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε πάντως ν’ αναδείξει την πραγματική διάσταση του ζητήματος, αξιοποιώντας, μάλιστα, τους ισχυρούς συμβολισμούς του βίντεο με το τουρκικό στρατιωτικό όχημα που αποπειράται να ρίξει το φράχτη στον Έβρο. Τόνισε, δηλαδή, ότι το όχημα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να παραβιάσει τα ευρωπαϊκά και όχι μόνο τα ελληνικά σύνορα.

Αυστηρό μήνυμα για τα fake news και τα επεισόδια στον Έβρο

Επίσης, καταδίκασε για μία ακόμη φορά την άμεση και έμμεση εμπλοκή των τουρκικών Αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής απόπειρας παραβίασης των συνόρων, αλλά και τον πόλεμο προπαγάνδας και fake news στον οποίο επιδίδεται η τουρκική πλευρά, όπως αναμένεται να επαναλάβει και κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε πάντως να στείλει και πέραν της συνάντησης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: «Δεν δέχομαι μαθήματα σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο German Council on Foreign Relationships. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν, αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

Κορονοϊός

Σημειώνεται πάντως ότι εκτενής συζήτηση έγινε ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και την κυρία Μέρκελ και για τις συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία, στη σκιά της «Μαύρης Δευτέρας» που βίωσαν χθες οι διεθνείς χρηματαγορές. Ο πρωθυπουργός ζήτησε περισσότερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο το πλέον σημαντικό είναι ότι εκτίμησε ευθέως πλέον ότι οι συνέπειες της εξάπλωσης του ιού θα έχουν ως πιθανό αποτέλεσμα την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το δημοσιονομικό κόστος της λήψης μέτρων δεν θα πρέπει συγκεκριμένα να λαμβάνεται υπόψη στη μέτρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού τις επόμενες ημέρες και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρά ήδη τις οικονομικές επιπτώσεις, καθώς στα τέλη της εβδομάδας θα συνεδριάσει το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις