Με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε το μεσημέρι στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τα μέτρα για τους συνταξιούχους.
Οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή τροποποίηση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στη διάταξη που προέβλεπε ότι τα μνημόνια συνεργασίας, οι συμφωνίες ή οι συμβάσεις δανεισμού, διμερής ή πολυμερής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, εισάγονται στη Βουλή για κύρωση.
Πλέον του δίνεται η εξουσιοδότηση αντί να περιμένει την έγκριση του Κοινοβουλίου, με την υπογραφή του και μόνο να γίνεται η εκτέλεση τους. Έτσι, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχώρησε στην αναδιατύπωση του άρθρου 1, παράγραφος 4, και αντικατέστησε τη λέξη «κύρωση» από τη Βουλή, με τις λέξεις «ενημέρωση και συζήτηση».
Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως αυτό του ζητήθηκε χθες το βράδυ από την Ε.Ε., ενόψει και του ταξιδιού του σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα υπογράψει το δανειακό πρόγραμμα της χώρας. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους τόνισε πως επειδή επείγει η εκταμίευση χρημάτων, η χώρα και η κυβέρνηση θα έχαναν χρόνο αν περίμεναν πρώτα να κυρωθεί η δανειακή σύμβαση και μετά να ρεύσουν τα χρήματα στα κρατικά ταμεία, δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες πρέπει να πληρωθεί το ομολογιακό δάνειο που λήγει.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα φέρει αργότερα στη Βουλή τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή για ψήφιση, προειδοποιώντας ότι για την κύρωση τους θα απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μίλησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης…
Το ΚΚΕ ζήτησε να σταματήσει η συνεδρίαση προκειμένου να συλλέξει υπογραφές και να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, όμως ο Προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης έσπευσε να λήξει τη συνεδρίαση και να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου στο οποίο περιλαμβανόταν η τροποποίηση Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα βουλευτές του κόμματος της αριστεράς έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους. Σημειωτέον…, σε περίπτωση που θα κατατίθετο αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, αυτή θα έπρεπε να διεξαχθεί τη Δευτέρα, κάτι που θα τίναζε στον αέρα τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης να υπογράψει σήμερα για τον δανεισμό της χώρας.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι πυροδοτεί το κλίμα συναίνεσης και ζήτησε εξηγήσεις και από τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ενώ πυρά στον υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε και ο Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑΟΣ.
Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τις καταγγελίες περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος
Την Πέμπτη 6 Μαΐου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 3845/2010. Στην παρ. 4 του πρώτου άρθρου του νόμου αυτού παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο, συμφωνία ή σύμβαση που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην ίδια διάταξη προβλέφθηκε ότι όλα τα παραπάνω μνημόνια, συμφωνίες ή συμβάσεις θα υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση.
Μόλις σήμερα το πρωί, μετά συνεπώς την ψήφιση του νόμου 3845/2010, και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων και την εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν την 19η Μαΐου, τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους της χώρας μας, το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου, ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της.
Ενώπιον αυτής της κατάστασης και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν την 19η Μαΐου, δηλαδή προκειμένου να διασφαλιστούν τα μείζονα εθνικά αγαθά που συνιστούν τη βάση και το σκοπό του νόμου 3845/2010, η Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει στη Βουλή αναδιατύπωση της ψηφισμένης χθες διάταξης της παρ. 4 του πρώτου άρθρου του νόμου 3845/2010 με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Επιλέχθηκε η λύση της επανάληψης της ρύθμισης του ίδιου του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος που διέπει τα σχετικά με τη συνομολόγηση συνθηκών, προβλέποντας ότι αυτές «ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις». Προστέθηκε επίσης ρητά η αυτονόητη ρήτρα, ότι οι δανειακές συμβάσεις ισχύουν και εφαρμόζονται από την υπογραφή τους, όπως συμβαίνει παγίως με όλες τις δανειακές συμβάσεις του Δημοσίου.
Όπως, όμως, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, όπως είναι πολιτικά αναγκαίο και όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση του νόμου 3845/2010, όλες οι δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή. Η πρώτη μάλιστα δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.
Αυτός ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν συνεπώς αναγκαίος αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, κινείται όμως σαφώς μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που διέπει τα ζητήματα αυτά.
Αυτά είναι τα πραγματικά πολιτικά και συνταγματικά δεδομένα. Όλες συνεπώς οι κατηγορίες που έσπευσαν να διατυπώσουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι εκτός πραγματικότητος.