Στην τελική ευθεία για την εξεύρεση των ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και για τον καθορισμό των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς βρίσκεται η κυβέρνηση. Τα βασικά σενάρια έχουν «κλειδώσει», ενώ ο στόχος είναι όλα τα ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν εγκαίρως, ώστε το Eurogroup της Δευτέρας να συνεδριάσει απλώς για να εγκρίνει τη συμφωνία με τους θεσμούς.
Την ίδια ώρα, οι οδηγίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς είναι το αργότερο μέχρι την Κυριακή να κλείσουν όλα τα υπόλοιπα θέματα, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να μπορεί να τεθεί το αίτημα μιας πολιτικής λύσης για την προστασία πρώτης κατοικίας, με επίκληση των κοινωνικών αναταράξεων που θα συνεπαγόταν μια σκληρή διευθέτηση…
Την απόφαση να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα εντός των προσεχών ωρών έλαβε χθες το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Ο μεγάλος στόχος στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το Eurogroup της Δευτέρας να μετατραπεί σε μία συνεδρίαση… ολίγων λεπτών.
Δηλαδή να συνεδριάσει απλώς για να επιβεβαιώσει και να εγκρίνει τη συμφωνία με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και άλλα σημαντικά προαπαιτούμενα.
Αυτά εξακολουθούν να είναι τα πιο σημαντικά -και ανοιχτά ακόμη- ζητήματα της διαπραγμάτευσης, την ώρα που η νέα, επικαιροποιημένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στο “τραπέζι” της τηλεδιάσκεψης. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το “δίδυμο” του υπουργείου οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, προσπάθησαν να κάμψουν τις αντιστάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός, ανέλυσαν την κάθε λεπτομέρεια για τη φόρμουλα που αφορά κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Άλλωστε, η επίσκεψη των κ.κ. Πιερ Μοσκοβισί και Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα, αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την κυβερνητική στρατηγική. Κι αυτό διατί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία και το πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντίστοιχα, δεν απέφυγαν να αναφερθούν στα “κόκκινα” δάνεια και να τονίσουν πως θα μεταφέρουν τα ελληνικά αιτήματα στα ακροατήριά τους.
Οι καλά γνωρίζοντες, πάντως, τονίζουν πως τα “κόκκινα” δάνεια αναμένεται να περάσουν με ΠΝΠ. Άλλωστε, η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης ετοιμάζει σχέδιο νόμου που αφορά σε αρκετές ΠΝΠ που ήδη εφαρμόζονται.
Πηγή: Έθνος