Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

«Κόκκινο» χτυπά σήμερα το θερμόμετρο στη Βουλή στη συζήτηση των αρχηγών για την ακρίβεια

«Κόκκινο» χτυπά σήμερα το θερμόμετρο στη Βουλή στη συζήτηση των αρχηγών για την ακρίβεια
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Μόλις 16 ημέρες μένουν για τις Ευρωεκλογές και τα κόμματα λαμβάνουν θέση για τα… τελικά μέτρα της εκλογικής «κούρσας», με βασικό στόχο τη μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Τα ξίφη τους διασταυρώνουν σήμερα 24 Μαΐου οι πολιτικοί αρχηγοί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια.

Καθώς οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πλησιάζουν, οι πολιτικοί αρχηγοί θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, στην τελευταία τέτοια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν ανοίξουν οι κάλπες, και μάλιστα για το «καυτό» ζήτημα της ακρίβειας.

Η κυβερνητική παράταξη προσέρχεται στις Ευρωεκλογές με το βλέμμα στραμμένο σε δύο βασικές παραμέτρους: στη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων και στην αποχή.

Το «αγκάθι» των αναποφάσιστων

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν σημαντικές ανατροπές σε σχέση με το εκλογική κατάταξη των εθνικών εκλογών του 2023 – εκτός της «μάχης» του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης για την τέταρτη θέση – είναι προφανείς οι επιφυλάξεις όλων για τα ποσοστά που θα αναδείξουν οι κάλπες για το κάθε κόμμα.

Παρ’ ότι στη Ν.Δ. υπάρχει η αισιοδοξία ότι μπορεί να εκλέξει ακόμη και 9 Ευρωβουλευτές, κάτι που σημαίνει εκλογικό ποσοστό κοντά στο 35%, το βλέμμα είναι στραμμένο καταρχάς στους αναποφάσιστους. Θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις σε σχέση με την εκλογική συμπεριφορά τους, όπως αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις; Μήπως θα επιλέξουν τελικά λευκό ή άκυρο ή ακόμη – ακόμη, μήπως θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία;

Η «γκρίζα ζώνη» του 12,5%

Ο προβληματισμός εδράζεται στο γεγονός ότι παραδοσιακά οι Ευρωεκλογές έχουν ένα πιο χαλαρό χαρακτήρα και ευνοούν την ψήφο διαμαρτυρίας απέναντι στο κόμμα που στήριξαν στις εθνικές εκλογές.

Δημοσκοπήσεις που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως, καταγράφουν τη «γκρίζα ζώνη» – αυτούς δηλαδή που δήλωσαν αναποφάσιστοι ή αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα ψηφίσουν – να κινείται μεταξύ του 10% και του 12,5%.

Από αυτούς, περίπου το 10% αποτυπώνεται να προέρχεται από τη Ν.Δ., κοντά στο 18% από τον ΣΥΡΙΖΑ, περίπου το 6% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατά μέσο το 3% από το ΚΚΕ και το 4% από το ΜέΡΑ25.

Ένας ακόμη άγνωστος «Χ» είναι οι ψήφοι όσων στήριξαν στις εθνικές εκλογές τους Σπαρτιάτες, που αποκλείστηκαν από την κάθοδο στις Ευρωεκλογές, το ποσοστό των οποίων ήταν 4,68%.

Προβλέψεις για αποχή – ρεκόρ

Μεγάλο «πονοκέφαλο» προκαλεί και ο παράγοντας αποχή, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να καταγραφεί ποσοστό – ρεκόρ. Κάποιοι προεξοφλούν ότι θα ξεπεράσει το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Το μεγάλο ερώτημα είναι η κομματική τοποθέτηση όσων επιλέξουν τις… παραλίες από τις…κάλπες.

Κ. Μητσοτάκης: «Να απαντήσουμε στην αδιαφορία»

«Ξέρω ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις Ευρωεκλογές ενίοτε και ως μία γραφειοκρατική υποχρέωση ή και ως μία αγγαρεία. Είναι λάθος αυτό. Ξέρω, επίσης, ότι μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις μπορεί να υπάρχει μία κούραση με τις εκλογές. Βέβαια, οι Ευρωεκλογές δεν κρίνουν κυβερνησιμότητα….», δήλωσε ο πρωθυπουργός χθες από το Άργος, τονίζοντας όμως ότι έχουν «μεγάλη σημασία». «Πρέπει να απαντήσουμε στην αδιαφορία, στην κούραση, εξηγώντας γιατί οι ευρωπαϊκές αποφάσεις είναι τόσο σημαντικές και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Οι νέοι ψηφοφόροι

Η Πειραιώς εστιάζει την προσοχή της και στους 17άρηδες, στους οποίους κυριάρχησε η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κάθε ευκαιρία, να καλεί τους νέους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου. «Η ψήφος σας είναι η φωνή σας! Η δύναμή σας να διαμορφώσετε το μέλλον που θέλετε να ζήσετε. Επιλέγοντας αποχή, ουσιαστικά παραιτείστε από το δικαίωμά σας να συμμετέχετε στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή σας στο σήμερα», είναι το μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Εφ’ όλης της ύλης «σύγκρουση» σήμερα στη Βουλή

Η πόλωση, η οποία εξυπηρετεί, όπως εκτιμούν και οι ειδικοί αναλυτές τον στόχο της συσπείρωσης, όσο πλησιάζει η ημέρα της κάλπης, θα κλιμακώνεται. Ένας δείγμα αυτής αναμένεται να παρακολουθήσουμε σήμερα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της προ ημερησίας διατάξεως για την ακρίβεια που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αρχηγοί θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις