Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και ο Νίκος Φίλης, μετά τον Σταύρο Κοντονή, αν και το... πεδίο είναι διαφορετικό και αφορά στον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας.
Μετά τον Σταύρο Κοντονή και ο Νίκος Φίλης! Η κυβέρνηση περνά… δύσκολες στιγμές απόψε, Τρίτη 12.02.2019, στο Κοινοβούλιο και την κατάσταση κάνει ακόμη δυσκολότερη το γεγονός πως η κριτική -και μάλιστα η έντονη- έρχεται… από το εσωτερικό!
Λίγο πριν, ήταν ο Σταύρος Κοντονής ο οποίος ουσιαστικά συμφώνησε με τη άποψη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η προαναθεωρητική Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει ως προς το περιεχόμενο την επόμενη αναθεωρητική Βουλή για την τελική διατύπωση του κάθε αναθεωρούμενο άρθρου!
Στιγμές μετά, στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος προκάλεσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση. Το ζήτημα ήταν διαφορετικό, αλλά το… χτύπημα εξίσου σκληρό.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, συγκεκριμένα, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας.
Χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης τόνισε από το βήμα της Βουλής πως “οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας είναι άτολμες”, συνεχίζοντας: “Θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερο διαχωρισμό της; εκκλησίας από το κράτος”.
Γιατί… χτύπησε ο Φίλης
Εδώ βεβαίως θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως πριν λίγες ώρες, δόθηκαν στην δημοσιότητα οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.
Προτάσεις που παρά τον αρχικό σχεδιασμό, δείχνουν πως τελικά οι ιερείς θα συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο. Στην επιτροπή διαλόγου της ΔΙΣ δόθηκε δεκασέλιδο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας. Στο σχέδιο καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση σ/ν, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη.
Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της: Τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
Ειδικά, ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά, αντιθέτως, το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.