"Η Ελλάδα, ακριβώς χάρη στον πολιτισμό της, αντιστέκεται δυναμικά", δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, σε συνέντευξή της που φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα "Il Manifesto".
Η κ. Κονιόρδου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις προσπάθειες για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, στην πρόσφατη αρνητική απόφαση του ΚΑΣ για το αίτημα διάθεσης της Ακρόπολης, αλλά και στην πρόσφατη απώλεια του Γιάννη Κουνέλλη.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η μάχη για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η κυρία Κονιόρδου τονίζει: “Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα- ενός μνημείου μοναδικού στον κόσμο- δεν μπορεί, σίγουρα, να σταματήσει.Είναι κάτι που κάθε νέα γενιά και κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά.Τώρα, πλέον, δεν πρόκειται μόνον για ελληνικό αίτημα, από την στιγμή που υπάρχουν είκοσι πέντε επιτροπές σε όλο τον κόσμο που δίνουν μάχη για αυτή την ορθή διεκδίκηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μνημείο αυτό είναι το έμβλημα των ιδρυτικών αξιών της Δημοκρατίας, του Διαλόγου και της Ελευθερίας”.
Σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες, λόγω της κρίσης, η υπουργός πολιτισμού δηλώνει στην “Il Manifesto”: “Πριν αναλάβω τα καθήκοντα αυτά, ανήκα και εγώ στην κοινότητα των καλλιτεχνών.Ζήσαμε όλοι τις μεγάλες δυσκολίες που έφερε η κρίση και αντιμετωπίσαμε πολύ βαθιά διλήμματα. Ιδίως για τους νέους δημιουργούς, οι συνέπειες ήταν πολύ βαριές. Αλλά ακριβώς από τους νέους, φθάνουν και μηνύματα ελπίδας. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά αντισώματα στην κοινωνία, και ότι η δημιουργικότητα είναι μια βαθιά ανάγκη του καθ΄ενός. H προτεραιότητά μου είναι να μοιράσω με δίκαιο τρόπο τους δημόσιους πόρους που διαθέτουμε. Κάτι που δεν συνέβη πάντα, στο παρελθόν. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού, για να ευνοήσουμε τους νέους δημιουργούς, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την αναστήλωση των μνημείων μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας, η παιδεία και ο ποιοτικός τουρισμός, μαζί με τα παραδοσιακά μας προϊόντα, είναι τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.Αποτελούν προτεραιότητες, μαζί με την βιώσιμη ανάπτυξη”.
Αναφορικά με την απόφαση του ΚΑΣ, που δεν διέθεσε την Ακρόπολη για επίδειξη μόδας, η υπουργός στηρίζει απόλυτα το όλο σκεπτικό και εξηγεί στην ιταλική εφημερίδα ότι πρόκειται για μοναδικό μνημείο στον κόσμο: “Δεν πρόκειται μόνον για εθνική υπερηφάνεια. Συμφωνώ πλήρως με την απόφαση, η οποία ελήφθη από το ΚΑΣ, διότι πρόκειται για το μνημείο σύμβολο της Δημοκρατίας. Είμαστε υποχρεωμένοι, κατά συνέπεια, να διατηρήσουμε ακέραια τη συμβολική του αξία.Σεβόμαστε τον οίκο, αλλά του προτάθηκαν ως εναλλακτική άλλα μνημεία που απέρριψε”.
Σε ερώτηση της “Manifesto” πως σχολιάζει τη φράση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, ότι “με τον πολιτισμό δεν τρως”, η Λυδία Κονιόρδου απάντησε: “Διαφωνώ ριζικά. Εδώ και σαράντα χρόνια γυρίζω την Ελλάδα και διαπιστώνω τις μεγάλες αλλαγές, στις τοπικές κοινωνίες, μετά την αναστήλωση των μνημείων, των θεάτρων. Θα ήταν αρκετό, ως παράδειγμα, εκείνο της Επιδαύρου. Αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, ο τουρισμός και η οικονομική ανάπτυξη. Και εκτός αυτού, οι νέοι νιώθουν ότι παρελθόν και μέλλον είναι στενά συνδεδεμένα. Σε μια εποχή κοσμογονικών αλλαγών και ανακατατάξεων, μόνον ο πολιτισμός μπορεί να οδηγήσει στα αποτελέσματα αυτά”.
Αναφερόμενη στο θάνατο του μεγάλου εικαστικού, Γιάννη Κουνέλλη, η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι: “Πρόκειται για καλλιτέχνη με έργα που φιλοξενούνται σε όλο τον κόσμο.Και το σύνολο του έργου του, όπως έλεγε και ο ίδιος, επηρεάσθηκε σημαντικά από την κληρονομιά του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού” και πρόσθεσε ότι: “Mε την έντονη δημιουργικότητά του, κατάφερε να ενώσει τις δυο χώρες μας”.
“Ο κόσμος μετά από επτά χρόνια κρίσης έχει οπωσδήποτε κουραστεί.Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στα γεράκια της λιτότητας;” ρωτά η “Il Manifesto” και η Λυδία Κονιόρδου απαντά: “Θα ήθελα να τους πω ότι η Ελλάδα, ακριβώς χάρη στον πολιτισμό της, αντιστέκεται δυναμικά. Η κούραση υπάρχει και είναι αναμφίβολο, αλλά όποιος παράγει πολιτισμό συνεχίζει να μάχεται και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς.Το κλείσιμο πολλών ιστορικών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων μας προκαλεί πραγματικό πόνο, διότι είναι κάτι που κάνει την γλώσσα και την ύπαρξή μας πιο φτωχές. Ζητούμε να υιοθετηθεί η ενιαία τιμή για τα βιβλία (ο νόμος που προστατεύει τους μικρούς εκδότες, ο οποίος είναι σε ισχύ στην Γαλλία και στην Γερμανία σ.σ.), διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βοηθήσει πολύ τον τομέα αυτό, τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους μικρούς εκδοτικούς οίκους. Δεν πρόκειται μόνον για θέμα χρημάτων, αλλά και να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ελεύθερη δημιουργικότητα, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θυσιαστεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.Πρέπει να πολεμήσουμε τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία θα ήθελαν να επιβάλουν μια ισχυρότατη ισοπέδωση ιδεών και προσδοκιών.Η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την πραγματική ισονομία, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, και τη μετάβαση σε μια νέα φάση στην οποία η Ευρώπη να μπορεί να αντιμετωπίσει διεθνείς προκλήσεις. Ο νεοφιλελευθερισμός που επικράτησε επέτρεψε την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, στον οποίο βασιζόταν η ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να ξαναβρούμε μια ισορροπία. Πρόκειται για μακρά και δύσκολη πρόκληση και ξέρουμε ότι εξαιτίας λαθών του παρελθόντος, όλα αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αμέσως. Αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες, με την σωφροσύνη τους το καταλαβαίνουν”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ