Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, τέθηκε η υπόθεση που αφορά στο πώς ο Έλληνας ομογενής, Κωνσταντίνος Κατσίφας, πέθανε μετά από ανταλλαγή πυρών στο Αργυρόκααστρο, την 28η Οκτωβρίου.
Το κοινό μήνυμα όλων των κομμάτων, ήταν το σοβαρό αυτό ζήτημα να μην αποτελέσει έναυσμα για να το καπηλευτούν ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία και στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί από την πρώτη στιγμή σε διάβημα και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και την παρακολουθεί στενά, η παρακολούθηση αυτή δεν είναι θεωρητική αλλά θα αποκτήσει και πρακτικό αντίκρισμα».
Τις απαράδεκτες δηλώσεις και θέσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Ράμα στηλίτευαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κωνσταντίνος Κατσίφας: Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να στήσει επεισόδιο
Το θέμα της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργαζόταν την κύρωση της Απόφασης της ΕΕ για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών, έθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, με υψηλούς εθνικιστικούς τόνους και εμπρηστικούς χαρακτηρισμούς.
Με εμφανή πρόθεση να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο. Η χρονική απόσταση όμως που άφησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για να αναφερθούν στο θέμα από την ομιλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής έδρασε πυροσβεστικά.
Χαρίτσης και Λοβέρδος
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης, μίλησε για το «θλιβερό γεγονός» όπως είπε λέγοντας πως η « η κυβέρνηση έχει προβεί σε διάβημα στην αλβανική κυβέρνηση από την πρώτης στιγμή και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή δεν θεωρητική αλλά θα αποκτήσει και πρακτικό αντίκρισμα» Για μας, είπε ο υπουργός «αποτελεί σημαντικό να υπάρξει πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης» σημειώνοντας ότι « το θλιβερό αυτό γεγονός δεν θα πρέπει να δώσει το έναυσμα ή την ευκαιρία στην ακροδεξιά να καπηλευτεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης από την δική του πλευρά πήρε μεν αποστάσεις από τις θέσεις της Χρυσής Αυγής αλλά καταδίκασε τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού λέγοντας πως «εδώ υπάρχει μια ανθρωποκτονία, έχει υποβληθεί μήνυση από την οικογένεια του θύματος εναντίον της Αλβανικής Αστυνομίας. Αφού υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα, η δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα που παίρνει θέση είναι απολύτως απαράδεκτη Γιατί ακριβώς όταν υπάρχει μια εκκρεμοδικία, σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία, θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη και η εκτελεστική εξουσία να κάνει τα πάντα για να μπορεί η δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της …» Ο κ. Βορίδης τάχθηκε « σαφώς και για το ότι θα πρέπει να μπουν πραγματογνώμονες, να δουμε πως ήταν οι βολές, από ποιους, με ποια κατεύθυνση, να γίνουν βαλλιστικές βολές και να διερευνηθεί όλη αυτή η υπόθεση» ενώ επέκρινε και την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έκανε από την πρώτη στιγμή «σαφείς δηλώσεις» και δεν ήταν άμεση η αντίδρασή της…
ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας απάντησε ότι « ο θάνατος οποιουδήποτε ανθρώπου στον κόσμο μας προκαλεί ευαισθησία. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την κυβέρνηση και την δική μας διαδρομή, ότι όπου συμβαίνει στον κόσμο, ένας θάνατος από δράση αστυνομικών δυνάμεων μας συνεγείρει και γεννά ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις από τον κάθε ευαίσθητος πολίτης.
Ο Θάνατος από αστυνομικά πυρά ενός ομογενούς απαιτεί διερεύνηση και είπε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και σε υψηλό βαθμό. Χαρακτηριστικά είπε πως θα μπορούσε το αίτημα της διερεύνησης να είχε διατυπωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τον υπουργό Δικαιοσύνης, από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά αυτό διετυπώθη από το ΥΠΕΞ καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα προς κάθε κατεύθυνση και εσωτερικό και διεθνές που έχει αυτή η επιλογή και δείχνει ότι πράγματι υπάρχει υπευθυνότητα και σοβαρότητας. Από εκεί μέχρι όμως να ενεργοποιούνται μηχανισμοί πολιτικής υπεραξία για την εκεμτάλλευση του θέματος αυτός θα πρέπει να σταματήσει»
Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφυλοπούλου ανέφερε πως «οι δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμμα έριξαν λάδι στην φωτιά και από πλευράς κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνετε, όχι μόνο να διερευνηθεί η υπόθεση αλλά να υπάρξουν και μέτρα για την προστασία της μειονότητας… ενώ για το εσωτερικό, θα πω ότι χρειάζεται ψυχραιμία που πρέπει να επικρατήσει αλλιώς θα επικρατήσουν ακροδεξιές συμπεριφορές»
Τέλος και βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής ανέφερε ότι «συμφωνούμε και εμείς ότι θα πρέπει να διερευνούν τα περιστατικά της δολοφονίας αλλά η εκμετάλλευσή του από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί και οι συζητήσεις για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια».