- Πέθανε τα ξημερώματα σε ηλικία 99 ετών ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Στη διάρκεια της μακράς πολιτικής του σταδιοδρομίας, πολλές ήταν οι ατάκες του που άφησαν εποχή - Η προφητική φράση για την Ελλάδα που θα γίνει "ικέτης του ΔΝΤ" - Η συγκλονιστική του ομιλία στη Βουλή μετά την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη - Η απαξίωση για τον γιο του μεγαλύτερου πολιτικού του αντιπάλου, Ανδρέα Παπανδρέου, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις - Διαβάστε τις φράσεις που συνδέθηκαν άρρηκτα με το πολιτικό κεφάλαιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και δείτε ιστορικά βίντεο και φωτογραφίες
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή της χώρας, με την σταδιοδρομία του στον συγκεκριμένο χώρο να έχει “σημαδευτεί” τόσο από επιτυχίες, όσο και από πολλές “ηλεκτρισμένες” περιόδους.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Πέθανε ο τελευταίος των μεγάλων της πολιτικής
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε περιόδους που αποτέλεσαν ορόσημο για τα πολιτικά τεκταινόμενα της Ελλάδας και συνεπώς ήταν αναπόφευκτο πως πολλές από τις ατάκες που έχει πει, θα άφηναν ιστορία. Όπως και έγινε…
Ίσως η πιο γνωστή φράση που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μια φράση η οποία έχει μείνει στην ιστορία ως συνώνυμη του ονόματός του και για την οποία είχε δεχθεί… μακροχρόνια και ανελέητη σάτιρα, με πολλές σατριρικές εκπομπές διαχρονικά να την χρησιμοποιούν. “Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;“…
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός από τα πυρά των εκτελεστών της 17 Νοέμβρη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για “πολιτική δολοφονία” και ευχήθηκε να είναι η τελευταία.
“Είναι μία πολιτική δολοφονία που προσίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία.
Κι αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίαςε να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της.
Σε ό, τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω. Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο“.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν φανερά συγκινημένος, ενώ στο βίντεο φαίνεται και ο επί χρόνια Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης, αλλά και μία ακόμη ηγετική φυσιογνωμία της Αριστεράς, ο Λεωνίδας Κύρκος, να τον χειροκροτούν θερμά…
Δείτε το βίντεο
Πολιτικοί φίλοι αλλά και εχθροί αναγνώριζαν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την διορατικότητά του. Πολλές φορές είχε δικαιωθεί από τα γεγονότα για τα οποία ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
Αυτό που θυμήθηκαν πολλοί είναι όσα είχε πει το 1994 στην Βουλή σε μια ομιλία του που μπορεί να χαρακτηρισθεί προφητική.
Είχε πει μεταξύ άλλων: «Το τραγικό πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείµµατα, ότι δεν είναι µακριά η στιγµή που η Ελλάδα δεν θα µπορεί πια να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο».
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο
Ίσως η φράση που πυροδότησε την μεγαλύτερη “πολεμική” εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ειπώθηκε την περίοδο κατά την οποία συζητείτο η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – Ανδρέας Παπανδρέου: Δυο μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι
Τότε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε κληθεί να σχολιάσει το γεγονός να αναλάβει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο γιος του μεγαλύτερου πολιτικού του αντιπάλου, του Ανδρέα Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε απαντήσει… κοφτά: “Δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά το παιδί“.
Η φράση αυτή είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων…
Με τη λέξη αυτή, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης απέναντι στον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ.
Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1988 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέβη στο Λονδίνο και αποφάσισε να παραχωρήσει μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα της βασιλείας και του δημοψηφίσματος περί της Βασιλευομένης ή Αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα (σ.σ. 1974), ο Μητσοτάκης απάντησε πως άσχετα αν εκείνος είναι αντιβασιλικός, θεωρεί “ανφέρ” (σ.σ. ανήθικο) τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα.
Όταν η συγκεκριμένη απάντηση έγινε γνωστή στην Ελλάδα,τα επικριτικά δημοσιεύματα ήταν δεκάδες, με την συγκεκριμένη λέξη να “ακολουθεί” για χρόνια την πολιτική σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε ως αποτέλεσμα το 1991 την ανεξαρτητοποίηση της ως τότε “ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, η οποία διεκδικούσε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας“.
Στην αρχή χειρίστηκε το θέμα ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο απομάκρυνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 1992, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Λισαβόνας να υιοθετήσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά την απόφαση της Συνόδου της Λισαβόνας επέμεναν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αρχή της οποίας ήταν η είσοδος του κράτους αυτού στον ΟΗΕ με το προσωρινό όνομα “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ – FYROM).
Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια…
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε το 1993 με αυτό το μαθηματικό αξίωμα να εξηγήσει στους εργαζόμενους ότι, αν το πρώτο εξάμηνο πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγει κερδισμένος κατά 14%.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ύπαρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, όμως ήταν και αυτός που έβαλε στο πολιτικό λεξιλόγιο τους όρους “διαπλεκόμενα συμφέροντα” και “διαπλοκή”. Λέξεις δηλαδή που μέχρι και σήμερα αποτελούν… καθημερινότητα στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει το 1993 ότι “διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα” είχαν συνωμοτήσει εναντίον του, με όργανο τον Αντώνη Σαμαρά που αποχώρησε από τη ΝΔ και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη.
Ο όρος δεν αναφερόταν συγκεκριμένα στην ιδιωτική τηλεόραση, συνδέθηκε όμως και με τα ιδιωτικά κανάλια, που είχαν υψηλότατη τηλεθέαση, την ώρα που άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για τις εφημερίδες και ενώ το διαδίκτυο δεν είχε ακόμη αλλάξει το τοπίο.
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi / ΑΠΕ – ΜΠΕ