Πλέον έως την επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (21.10.2019), η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταρτίσει το σχέδιό της, πάνω στο οποίο θα συνεχιστεί ο διάλογος στην επιτροπή. Το σχέδιο αυτό έχει τέσσερις άξονες:
– Την ισοτιμία της ψήφου, δηλαδή να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας.
– Την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε – δυνητικά – τα κόμματα να επιλέγουν στις λίστες τους εκπροσώπους των αποδήμων.
– Τη συμμετοχή των αποδήμων με αυτοπρόσωπη παρουσία, δηλαδή με κάλπες σε προξενεία και πρεσβείες ή άλλους χώρους και όχι με επιστολική ψήφο.
– Την υιοθέτηση των περιορισμών για το δικαίωμα ψήφου όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που προτείνει το ΚΚΕ. Δηλαδή, την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα (κατοχή ΑΦΜ) και την απουσία για χρόνο όχι μεγαλύτερο από 30 έτη.
Ως προς το τελευταίο πάντως, αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ η πρόταση από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου να ισχύσει η 30ετία από εδώ και στο εξής και όχι αναδρομικά για όλους όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Το ΚΚΕ αντέδρασε, ωστόσο, έντονα, ενώ παράλληλα πρότεινε – απαντώντας και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση για τις δύο αυτές προϋποθέσεις κατά την αναθεώρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται δε ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανοιχτή ως προς αυτό το ενδεχόμενο κι έτσι το άρθρο 54 – στο οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν αυτές οι διατάξεις – δεν θα συζητηθεί στην αυριανή ατζέντα της επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης στη Βουλή, ούτως ώστε να ξεκαθαριστεί πρώτα το τοπίο στη διακομματική επιτροπή σε ό,τι αφορά την ψήφο των αποδήμων.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των περιορισμών αυτών, αφήνοντας έτσι ένα μικρό παραθυράκι η αξιωματική αντιπολίτευση να επανεξετάσει τη στάση της εφόσον πράγματι τηρηθούν αυτοί οι περιορισμοί του ελληνικού ΑΦΜ και της 30ετίας.
Σε γενικές γραμμές πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αρχή του ότι η ψήφος των αποδήμων δεν πρέπει να προσμετράται στο αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας, θέση την οποία απορρίπτουν κατηγορηματικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Αντίδραση ως προς το ελληνικό ΑΦΜ υπήρξε, επίσης, από την πλευρά του Μέρα25, ενώ συζητήθηκε και το θέμα των φοιτητών που δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα κι άρα ΑΦΜ κι έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό λόγω του brain drain.
Όλα δείχνουν πως για το τελευταίο θα υπάρξει υποχώρηση και του ΚΚΕ (είτε με όριο ηλικίας είτε με συγγενή α’ βαθμού που υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα).
Αναλόγως, το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε την επιστολική ψήφο, ωστόσο δεν έδειξε διατεθειμένο να “σπάσει” το μέτωπο της συναίνεσης γι’ αυτό το λόγο, ενώ το Μέρα25 επίσης υποστήριξε την πάγια θέση του για τη δημιουργία έως και έξι περιφερειών αποδήμων, αλλά όχι με απόλυτο τρόπο.