Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

“Πάγος” Κοντονή στη Θάνου: Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών

“Πάγος” Κοντονή στη Θάνου: Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών

Την θέση πως δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών λόγω της ρητής συνταγματικής διάταξης επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Και η θέση του αυτή “μεταφράζεται” ως μια ευθεία αποδοκιμασία της ίδιας της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, η οποία και “άνοιξε” το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τους δικαστικούς.

“Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία” τόνισε ο κ. Κοντονής, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την “σφοδρότητα και την ταχύτητα” με την ποια εκδίδονται ανακοινώσεις με τις οποίες οι δικαστές βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου.

 

Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας” επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους Τούρκους αξιωματικούς θα γίνουν σεβαστές”

Παράλληλα ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αιτήματος  έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών τονίζοντας πως  η κυβέρνηση θα σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

“Αν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι απορριπτική του αιτήματος εκδόσεως τότε η διαδικασία τελειώνει εκεί και κανείς δεν εμπλέκεται. Εάν είναι θετική, τότε, αν οι υπό έκδοση επιλέξουν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, όπως έχουν δικαίωμα -και η χώρα δεσμεύεται γι αυτό- αυτό θα πρέπει να γίνει απρόσκοπτα. Από εκεί και πέρα, η εμπλοκή του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης έπεται, όπως το προβλέπει ο νόμος. Γιατί σε τέτοια ζητήματα εξετάζονται όχι νομικά ζητήματα, όπως λανθασμένα ορισμένοι αναφέρουν, τα νομικά ζητήματα τα λύνουν τα δικαστήρια, αλλά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας. Η διαδικασία είναι προδιαγεγραμμένη από το νόμο” διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“Όνειδος για τον νομικό πολιτισμό” η παράδοση Οτσαλάν

Επιπλέον, ο κ. Κοντονης απαντώντας σε ερώτηση για το αν η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έχει κοινά στοιχεία με την υπόθεση Οτσαλάν επισήμανε :

«Η υπόθεση Οτσαλάν ήταν μία εντελώς παράνομη διαδικασία. Τίποτε δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, αυτός ο άνθρωπος στην ουσία παραδόθηκε, με ένα μυθιστορηματικό τρόπο, ενώ στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών παρέχονται όλες οι εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και οι διαδικασίες ασύλου. Πού τα είδαμε όλα αυτά με τον Οτσαλάν; Όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν, σήμερα αρθρογραφούν για να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί.

Κάνουν μαθήματα στους δικαστές, αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν. Αυτό που έγινε τότε ήταν όνειδος για τον νομικό πολιτισμό της χώρας και μας κάνουν μαθήματα ορισμένοι για το τι πρέπει να γίνει τώρα. Θυμούνται τι έκαναν; Καμία επιτροπή δεν συνεδρίασε, κανένα δικαστήριο… Και έγινε αυτό που έγινε».
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε